2012'nin en iyi albümleri
Popüler

2012'nin en iyi albümleri

Yılın son günlerini yaşarken müzik gündemini atlamak olmazdı. DiskolaTa yılın en iyi 25 albümünü sizin için seçti.

Her yıl olduğu gibi Aralık ayının başlamasıyla hayatımızın her alanında yılın muhasebesini yapmaya başlarız. "Yeni yıla nasıl ve nerede girelim?" ile sevdiklerimize yeni yıl hediyesi alma stresini bir kenara koyarsak yılın son ayı ''best of'' ayıdır aynı zamanda... Ben de üşenmedim birçok online müzik sitesi ve derginin hazırladığı en iyiler kategorisinden (tüm müzik tarzlarından albümlerin birlikte değerlendirildiği) en iyi albümler listesini inceledim. Birçok listeyi incelediğim için şunu rahatlıkla söyleyebilirim; ilk beş büyük bir ittifakla hemen her listede aynı, özellike ilk iki sıra açık ara diğerlerine fark atmış amiyane tabirle. Daha sonraki sıralamalar liste sahiplerinin ağırlık verdiği müzik tarzlarına göre değişebiliyor. Siz de inceleyin ve kendi müzik zevkinize göre kendi ''best of'' listenizi hazırlayın.

25 - Santigold: Master of My Make-Believe (Downtown/Atlantic)
Spin dergisinin en iyi pop albümü seçtiği Santigold'un ''Master of My Make-Believe'' adlı albümü Billboard dans/elektronik albüm listesinde bir numaraya çıkarak şarkıcıya ilk kez zirveye çıkmanın zevkini de yaşattı. Albümde yer alan ''Disparate Youth''un videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz.

24- Taylor Swift: Red (Big Machine)
Amerika'nın en beğenilen genç şarkıcılarından olan Taylor Swift'in albümü ''Red'' çıktığının ilk haftasında yakaladığı bir milyonun üzerindeki satışla Billboard albüm listesine bir numaradan giriş yaptı. Albümden çıkan ilk single ''We Are Never Ever Getting Back Togehter'' yılın şarkıları listelerine girdiği gibi Grammy'de yılın kaydına da aday oldu. Video, YouTube 100'de 12. sırada.

23- Niki and The Dove: Instict (Sub Pop)
Malin Dahlstrom (vokal) ve Gustaf Karlof'tan (keyboard) oluşan İsveçli ikilinin elektro-dans-pop tarzındaki ilk albümü ''Instict'' ikiliye uluslararası şöhretin kapılarını da ardına kadar açtı. Albümde yer alan ''Fox'' için hazırlanan video bir hayli ilgi uyandırmıştı.

22- The xx: Coexist (Young Turks)
İngiliz grubun 2009'da fırtınalar estiren kendi adını taşıyan ilk albümünün ardından 2012 Eylül'de çıkardığı ''Coexist'' İngiltere albüm listesine bir numaradan giriş yaptı. İlk albümleri kadar ses getirmese de çok olumlu eleştiriler alan ikinci albümün konseptini elektronik dans müziği oluşturuyor.

21- Death Grips: The Money Store (Epic)
Experimental Hip Hop müzik grubu Death Grips'in ilk albümü ''The Money Store'' hemen tüm müzik dergileri, internet siteleri vb. tarafından çok fazla beğenildi. Sonuçta en iyi albümler listelerinin hemen hepsinde yer aldılar. Albümde yer alan ''I've Seen Footage'' yılın şarkıları listelerinde ilk sıralarda yer alıyor.

20- Bruce Springsteen: Wrecking Ball (Columbia)
Rolling Stone dergisi tarafından yılın albümü olarak seçilen ''Wrecking Ball'' rock müziğin büyük babası Bruce Springsteen'in 17. stüdyo albümü. Albüm yılın en iyi rock albümü kategorisinde Grammy'ye aday oldu. İlk single ''We Take Care of Our Own''un ise en iyi rock performansı ve en iyi rock şarkısı dalında iki adaylığı var.

19- Bat For Lashes: The Haunted Man (Parlophone)
Natasha Khan'ın sahne ismi olarak kullandığı Bat For Lashes'ın üçüncü stüdyo albümü ''The Haunted Man'' 2012 en iyiler listelerinin hemen hepsinde yer alıyor. Albümün ''lead'' şarkısı olan ''Laura'' da yılın en iyi şarkılarından biri olarak gösteriliyor.

18- Chromatics: Kill For Love (İtalians Do It Better)
Yılın en romantik, aşk dolu albümlerinden biri olarak gösterilen Chromatics'in ''Kill For Love'' albümü için synth-pop ve dream-pop tarzın en başarılı örneği diyebiliriz. Mart 2012'de çıkan albüm grubun dördüncü stüdyo albümü.

17- Alt-J: An Awesome Wave (Infectious Music)
Alternative indie rock grubunun ilk albümü olan ''An Awesome Wave'' birçok müzik tarzının çok başarılı bir şekilde bir araya getirildiği, ''Mercury'' ödülü kazanmış bir prodüksiyon.


16- Cloud Nothings: Attack On Memory (Carpark)
İlk albümündeki pop tarzını değiştirip daha karanlık ve agresif indie-rock tarza geçiş yapan Cloud Nothings, bu değişimiyle yılın en iyilerinden biri oldu. Albümden çıkan ikinci single ''Stay Useless'' yılın en iyi şarkılarından biri sayılıyor.





15- Beach House: Bloom (Sub Pop)
Dream-pop grubunun dördüncü albümü olan ''Bloom'' Billboard 200'e yedinci sıradan giriş yaptı. Albümde yer alan ''Myth'' ve ''Other People'' yılın en iyi şarkıları listelerinde bulunuyor.

14- Grizzly Bear: Shields (Warp)
Grubun dördüncü albümü olan ''Shields'' sektörün önde gelen dergi ve otoritelerinden övgü dolu eleştiriler aldı. Eylül'de çıkan albümde önceki albümlere istinaden daha fazla iş birlikleri yapılmış. Albümden çıkan iki single ''Yet Again'' ve ''Sleeping Ute'' en iyi şarkılar listelerinde.

13- Bob Dylan: Tempest (Columbia)
''Tempest'', dile kolay, tam 35. albümü Bob Dylan'ın. Rolling Stone'un tam puan verdiği müziğin yaşayan efsanesinin bu albümü Eylül'de yayımlandı ve Billboard 200'de üç numaraya çıktı. Albümün açılış şarkısı ''Duquesne Whistle''ın videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz.

12- Miguel: Kaleidoscope Dream (RCA)
R&B'nin harika çocuğu olarak gösterilen Miguel, ''Kaleidoscope Dream'' albümüyle Grammy'de en iyi şarkı, en iyi R&B albümü ve şarkısı gibi birçok dalda aday gösterildi.

11- Dirty Projectors: Swing Lo Magellan (Domino)
Her yeni albümünde daha iyi olan Dirty Projectors, altıncı albümü ''Swing Lo Magellan'' ile ayrıca Grammy adaylığına da sahip oldu. Albümden çıkan ilk single ''Gun Has No Trigger'' ile ''Dance for You'' yılın şarkısı listelerinde üst sıralarda yer alıyor.

10- Leonard Cohen: Old Ideas (Columbia)
77 yaşındaki ozan, şarkıcı ve besteci Leonard Cohen'in uzun zamandır beklenen albümü bu yılın başlarında çıktı. Yayımlandığı hemen her ülkede ilk üçe giren albüm büyük sanatçıyı özleyenleri bir hayli sevindirmişti. Uncut'ın yılın albümü olarak gösterdiği ''Old Ideas'' diğer yayınların listelerinde de üst sıralarda yer alıyor.

09- Swans: The Seer (Young God)
Amerikalı ''experimental'' post-punk grubu Swans'ın on ikinci albümü ''The Seer'' birçok müzik otoritesinden tam puan aldı. Aşağıdan dinleyin, kararı kendiniz verin.

08- Grimes: Visions (4AD/Arbutus)
Yılın en dikkat çeken albümlerinden olan ''Visions'' neredeyse tüm müzik dergilerinin hem en iyi albüm listelerinde hem de albümden çıkan single'lar ''Genesis'' ve ''Oblivion'' da en iyi şarkı listelerinde üst sıralarda yer aldı. Bu yıl deneysel çalışmalar bir hayli ilgi görüyor. Yılın şarkısı adaylarından ''Oblivion''ın videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz.

07- Japandroids: Celebration Rock (Polyvinyl)
Bu yılın bir başka dikkat çeken albümü olan ''Celebration Rock'' adına uygun olarak klasik rock özleyenlere ilaç gibi geldi. Çok beğenilen albüm çoğu müzik otoritesinin ''top ten''inde. Yılın şarkısı listelerinde olan ''The House That Heaven Built''in resmi videosu aşağıda sizi bekliyor.

06- Jack White: Blunderbuss (Third Man/XL/Columbia)
The White Stripes sonrası ilk solo albümünü Nisan'da çıkaran Jack White Billboard 200'e bir numaradan giriş yaptı. Albüm aynı zamanda en iyi albüm ve en iyi rock albümü kategorilerinde Grammy'ye aday. ''Freedom at 21'' adlı şarkısı da en iyi rock şarkısında ödüle aday gösterildi.

05- Tame Impala: Lonerism (Modular)
Yılın en heyecan verici albümlerin başında gelen ''Lonerism'' Avustralyalı psych-rock grubu Tame Impala'nin ikinci albümü. Çoğu yerde yılın en iyi albümü listelerinde ilk sıralarda yer aldı. Albümden çıkan ikinci single ''Feels Like We Only Go Backwards'' ise en iyi şarkı listelerinin gözdesi.

04- Jessie Ware: Devotion (PMR)
Daha önce bu köşede İngiliz müziğinin yeni yıldızı olarak tanıttığım şarkıcının ilk albümü ''Devotion'' çok büyük bir başarı yakalayarak yılın en iyilerinden biri oldu. Jessie Ware bu ara konserden konsere koşturuyor. Albümden birçok şarkı da en iyi şarkı listelerinde yer alıyor.

03- Fiona Apple: The Idler Wheel ... (Epic)
Uzun bir süre büyük bir gizlilik içinde hazırladığı dördüncü stüdyo albümüyle Fiona Apple en iyi alternatif albüm kategorisinde Grammy'ye aday gösterildi. Albüm sadece uzun ismiyle dikkat çekmedi; birçok dergi, online müzik sitesi ve müzik yazarları tarafından yılın en iyi üç albümünden biri olarak gösterilirken albümden çıkan ilk single ''Every Single Night'' da en iyi şarkı listelerinde üst sıralarda.

02- Kendrick Lamar: good kid, m.A.A.d city (Top Dawg/Aftermath/Interscope)
İkinci albümüyle de büyük bir başarıya imza atan rapper Kendrick Lamar'ın bu albümü günümüz hip hop/rap tarzının en başarılı örneği olarak gösteriliyor. Çoğu listede ilk üçte yer alan bu albüm sadece hip hop sevenlerin değil tüm müzik severlerin kayıtsız kalmaması gereken bir albüm.

01- Frank Ocean: channel ORANGE (Def Jam)
Yılın kazananı şüphesiz Frank Ocean ve ilk albümü channel ORANGE. Farklı müzik tarzlarına ağırlık veren dergi ya da online müzik sitelerinin tamamında en iyi albüm listelerinde çoğunlukla ya ilk sırada ya da ikinci sırada. Jay-Z, Beyonce ve daha bir çok şarkıcıya yazdığı şarkıların ardından kendi albümünü yapan Ocean, R&B ve neo-soul tarzında yazdığı şarkıları kadar şarkı sözleriyle de çok beğeniliyor. Grammy'de altı dalda aday gösterildi.



Yılbaşı ajandası

"Yeni yıla nerede gireyim, nerede eğleneyim?" diye karar verememiş olanlara iki öneri...
 
Virgin Radio Yeni Yıl Partisi, Babylon ve Babylon Lounge, 31 Aralık
Babylon ve Babylon Lounge’a yayılacak olan Virgin Radio Yeni Yıl Partisi’nde yok yok. Babylon’da DJ Erkan Yavaş gelmiş geçmiş tüm zamanların en hit şarkılarıyla ve yıl başına özel performanslarıyla sizleri karşılıyor olacak. Babylon Lounge’da ise DJ Selami Bilgiç, House müziğin en iyi örnekleriyle Babylon Lounge'da DJ kabininde olacak.

Far East Movement @ Dance The New Year Party, Hilton Convention Hall 2, 31 Aralık
Bugüne kadar Justin Bieber, Jay-Z, Kid Cudi, Sean Paul, Pitbull, LMFAO,Flo Rida ve The Black Eyed Peas gibi birçok dünya starı ile düetleri olan, "Like a G6" ve "Live My Life" şarkıları ile satış rekorları kıran Far East Movement, Dance The New Year sahnesinde yeni yılı sizinle karşılayacak.

DiskolaTa
Blog
Facebook
Twitter
Soundcloud

İZLE
Az Nota ve Sözle Çok Duygu Vermek: Evrencan Gündüz
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası