“Ben şuradayım” demenin 6 yolu

“Ben şuradayım” demenin 6 yolu

Banklara ve ağaçlara kazınan yazılardan Foursquare'e... Konum bazlı iletişim karakterlerini inceledik.

Küçükken ağaçlara, banklara, sıralara, tuvalet duvarlarına ve hatta insanların üzerine orada olduğunu bilmemizi isteyenlerin “ben buradaydım” demek için bıraktıkları izleri büyük bir ilgiyle incelediğimi hatırlıyorum. A harfinin biçimine, tarihi atarken tire mi (-) taksim mi (/) kullandığına bakarak o güzelim ağacı nasıl bir kesici cisimle deşmiş olabileceğini düşünürdüm. “Neden insanlar burada olduklarını bilmemizi istesin ki” diye kendime sorduğumu hatırlıyorum. Sonra kendi cevabımı kendime büyük bir ukalalıkla zihinsel olarak yapıştırdığımı da hatırlıyorum. O sırada “ne yapıyor bu gerizekalı çocuk” dercesine bana bakan adam bunları bilmiyor tabii. Bu yazıyı okumadığından emin olduğum için, bugün de öğrenmiş değil.

O zamanlardan bu yana, nerede olduğumuzu diğer insanlara ifade ediş biçimimiz çok değişti. Hele ki bugün, orada olduğumuzu sadece, oraya gelip de üzeri kapatılamayacak derinlikte kazıdığımız ismimiz ve o günün tarihi dışında başka yöntemlerle de belirtebiliyoruz. Yapabildiklerimiz bununla da kalmıyor aslında, işin daha önemli kısmı, artık oraya gelen insanlara (sadece tanıdıklarınıza veya herkese açık olarak) orada bulunduğunuzda edindiğiniz tecrübeleri de paylaşabiliyorsunuz. Bunlar dışında o an orada gördüğünüz şeylerin resmini, videosunu veya sadece yazılı olarak bilgileri paylaşabiliyorsunuz. Buna “konum bazlı içerik” diyoruz ve toplumsal dönüşümümüzde çok önemli bir etkisi var. Fakat, biz bu yazıda işin bu kısmını değil, yine eski usul: “ben buradayım” kısmını inceleyeceğiz. Niye mi? Siz işin bu kısmıyla daha çok ilgileniyorsunuz da ondan.

“Ayemet” (I'm @...) insanların hayatını etkilemekle kalmıyor, kişiliklerini de farklı şekillerde yansıtmalarına olanak sağlıyor. O kişiliklerden ilk akla gelen bazılarına bir göz atalım:

Ayemet çok klas, havalı, kuul bir ortam
Ben gittim mi işte böyle giderim... Burada kullanıcı, sadece gittiği klas mekanlarda “çekin” yapar ve bu tarz yerlerle takipçilerinin onu bilmesini sağlamaya çalışır. Verilen mesaj: Ben kaliteli bir insanım. Ona göre davranılmayı beklerim.

Ayemet aklına neresi gelirse
Gidiyorum, gündüz gece... Burada kullanıcı, benim gittiğim her yeri her an herkesin bilmesi gerekir. Bilmezse dünyadan kaybolacağından korkar. Ben buradayım, hala buradayım, şimdi şuradayım, şimdi tekrar ilk başladığım yere döndüm. Verilen mesaj: Yok mu beni görmek isteyen? Peki burada? Ya burada?

Ayemet tatilde, parkta, bahçede
Güzel zaman geçirdiğimi bilmenizi isterim... Burada kullanıcı, kendini iyi hissettiği anları takipçileriyle paylaşarak onlarla daha çok mutlu anlarda nerede bulunduğunu göstermektedir. Güzel bir yerlere gidecek olursanız onu da davet edersiniz artık. Verilen mesaj: Ben yaşamdan zevk alıyorum.

Ayemet gecelerin köşelerinde, ortamların dibinde
Ben bu gecelerin adamıyım... Burada kullanıcı, geceleri yaşayan bir tür olduğunu ve türünün avlanma rotasını bilim adamlarının öğrenebilmesi için av ortamlarında onların anlayabileceği sinyaller gönderir. Verilen mesaj: Yakalarsam, muck muck.

Ayemet sizin bilmediğiniz yerler, yeni keşifler
Yenilik peşindeyim... Burada kullanıcı, sadece yeni yerlere gittiği zaman hiç çekinmeden “çekin” yapar. Yaptığı çekinleri bir kaşifin define haritası gibi kullanır ve takipçileri onun gittiği yerlere bakarak, yazdığı yorumlara bakarak yola çıkarlar. Verilen mesaj: Takıl bana, hayatını yaşa.

Ayemet bir gün burada, iki hafta sonra alakasız bir yerde Arkadaşa bakıp çıkıyorum... Burada kullanıcı, aynı ortamda bir vesileyle hasbihal olmak istediği bir kişiye denk geldiği zaman, “Bak ben buradayım, n’aber?” demek için çekin yapar. Karşı taraftan ses gelmesini bekler. Baktı olmuyor, mesaj atar. Sonra birkaç hafta sonra tekrar başka yerde başka kişi ile aynı durum. Verilen mesaj: İletişim kurmayı beceremiyorum da.

Bunun gibi başka, kişilik biçimleri daha var, ama şimdilik burada bırakalım. Belki daha sonra “konum bazlı iletişim” üzerine biraz daha derin, biraz daha detaylı bir inceleme yaparız. Şimdilik bu konuya eğlenceli bir girizgah olmuş olsun. Siz de kendi gördüğünüz “ayemet” kişilik biçimi analizlerini Twitter’dan #ayemet yazarak @paktin’e gönderebilirsiniz.

İZLE
Serenay Sarıkaya GQ Global Creativity Awards Gala Gecesine Hazırlanıyor
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası