Esmiyor’sa Bir Nedeni Var...
Dergi Konuları

Esmiyor’sa Bir Nedeni Var...

Profesyonel hayatları küresel iklim değişikliği ile uzaktan yakından alakalı olmayan iki kişi hem doğa ile iç içe olma sevgisi, hem de küresel iklim değişikliği konusundaki kişisel merakıyla bir kartopu etkisiyle Esmiyor Podcast'i yarattı. GQ İklim Sayısı'ndaki iklim şampiyonlarından Derin Altan ve Utku Güven'in hikayesi.

Yaklaşık bir yıl önce, 2020 yılının Eylül ayında Esmiyor yolculuğuna çıktığımızda neyin içine girdiğimizi gerçekten çok da bilmiyorduk. Geçmişe baktığımızda bu çok ama çok net görülüyor.

Profesyonel hayatları küresel iklim değişikliği ile uzaktan yakından alakalı olmayan iki kişiyiz. İkimiz de 10 küsür yıldır avukatız. Hem doğa ile iç içe olma sevgimiz, hem de küresel iklim değişikliği konusundaki kişisel merakımız bir kartopu etkisiyle Esmiyor’u yarattı. 

En başta her hafta, toplam 30 küsür dakika, bir uzmanı davet ederek iklim krizini çok farklı açılardan incelemek istiyorduk.Biz yıllarca iklim değişikliği üzerine yazılı kitapları, dersleri, videoları, haberleri, sosyal medya paylaşımlarını takip etmiş ve en azından doğru soruları sorabilecek kadar bilgilenmiştik.   Biz sordukça hem kendimiz öğrenecektik, hem de dinleyiciler bilgilenecekti. Mükemmel plan. 

Gel gelelim, evdeki plan çarşıda hem uydu, hem de uymadı… 

Küresel iklim değişikliği üzerine yayınlar yapmak, içerikler hazırlamak demek bu konuları çok yakından takip etmek demek. İklim göçleri üzerine bir podcast kaydı yapmak için günlerce konuyu araştırmak, doğru soruları bulmak gerekiyor. 30 dakikalık kaydın arka planında konunun uzmanıyla yaptığımız detaylı görüşmeler de var. Tabii akşam yatağınıza, tek başınıza kaldığınızda yattığınızda da bu konular sizi takip ediyor. Bu konuları konuşmanın insan psikolojisi üzerinde bir etkisi var. Dertleniyoruz, düşünüyoruz, kafa patlatıyoruz ve çözüme katkıda olmaya çalışıyoruz.  Öğrendiğimiz üç şeyi özetleyelim: İklimimiz eşi benzerini görmediğimiz bir hızda değişiyor. Bu küresel iklim değişikliğinin temel sebebi insan faaliyetleri. Bunun önüne geçebilmek için ise sistemsel bir değişiklik yapmamız şart. 

“Evdeki plan çarşıda hem uydu, hem de uymadı” demiştik. İşte bu yüzden. Bunları öğrendiğimiz, bunlarla yüzleştiğimiz için. 

Esmiyor Podcast’e başladıktan sonra olanlara bir bakalım mı? Kuraklık, müsilaj, orman yangınları, sel felaketi, Paris Sözleşmesi tartışmaları, covid-19’in ekonomik etkilerinin azaltılması amacıyla sera gazı salımlarında 2021 yılında rekor artış beklentisi, küresel sıcak hava dalgaları, dünyanın dört bir yanında kaydedilen sıcaklık rekorları… Bunlarla yüzleştiğimizde elimizden tek gelen Esmiyor’a daha çok sarılmak, daha çok üretmek ve daha çok çabalamak oldu. 

Bugüne geldiğimizde bir bakıyoruz ki, artık işin çok içindeyiz. Belli bir noktadan sonra küresel iklim değişikliğinin gerçekliği ile bu kadar yüz yüze geldiğinizde, tek yön bir yolda ilerliyorsunuz. Böylece Esmiyor bir podcast’ten bir platforma dönüştü. İklim krizi hakkında farklı ve yenilikçi projelerin gerçekleşebileceği bir platform. 

Bitirmeden bir konuya da değinelim: Küresel iklim değişikliği ve onun etkilerini barındıran iklim krizi hakkında yayıncılık yapmak, içerik üretmek psikolojik bir yük oluşturuyor. Bu yükü, IPCC raporlarındaki gelecek projeksiyonlarına baktıklarına, kendi yaşayacakları dünyanın korkunçluğu ile yüzleşen genç iklim aktivistlerinden daha iyi kimse anlayamaz. Her mecrada söylediğimiz bir şey, Greta ile başlayan süreçte genç iklim aktivistlerinin bitmek tükenmez enerjisi olmasa, Esmiyor şu anda olmazdı, hatta düşüncesi bile ortada olmazdı. 

esmiyor

İZLE
#Harekete Geç | GQ İklim Sayısı
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası