Ertan Balaban'la Challenge
Fitness

Ertan Balaban'la Challenge

GQ Fitness Danışmanı Ertan Balaban bu ay kortlardaki gururumuz Çağla Büyükakçay'ın antrenmanına konuk oldu.

Ülkenin bir numaralı kadın tenisçisi olmak çok sıkı bir antrenman programı gerektiriyor. Çağla’nın tüm programları koçu Can Üner tarafından hazırlanıyor. Bugünkü antrenmanda da Can hocanın yönetiminde çalışacağız. Hedefi olan tenisçilere rehber olması için biraz Çağla’nın programından bahsetmek istiyorum. Haftanın altı günü antrenman yapıyor, bunların dördü çift, ikisi tek idman yaptığı günler. Genel kondisyon antrenmanlarınıysa her gün mutlaka yaptığını söylüyor. Çift idman günlerinde ikinci antrenmanda kortta daha fazla kaldığını, tüm vuruşları ve stratejileri çalıştığını anlatıyor.

Sporcuların en büyük hatası sevdiği antrenmanları tekrar etmektir çünkü bunlar genelde iyi oldukları çalışmalardır. Bu durumun aksine Çağla bu alanlarda eksiklerini gördüğü için koordinasyon, çeviklik antrenmanları yapmayı seviyor. Bunları sağlık topu, tenis topu, merdiven ve bosu gibi yardımcı ekipmanlar kullanarak kort içinde yapıyor. Ağırlık kaldırmayı çok sevmiyor aslında, kortta zaman geçirmek her zaman tercihi. Fakat patlayıcılığını yükseltmek için biraz izole tenise yönelik hareketlerle genel kuvveti arttıran olimpik kaldırışlar yapıyor. Bu hareketler zor gelse de sonuçların korta yansıdığını ve maçlarda kendisini daha iyi hissetmesini sağladığını ekliyor.

En iyi özelliğinin dayanıklılık olduğunu söylüyor Çağla. Öğrendiği en önemli şeylerden biriyse antrenmanın süresinden çok kalitesinin önemli olduğu: “Bizde çok çalışmak iyidir gibi bir algı var ama bence kısa, etkili ve ihtiyaç duyduğun antrenmanlar daha önemli. Uzattığım zaman laktik asidin biriktiğini hissediyorum ve bu gelecek antrenmanlarımı kısıtlıyor.”

Ona göre en büyük avantajı bu sporda profesyonel olmaya yaşıtlarına göre çok erken karar vermek. Yurtdışında bu yaşların kendisininkinden çok daha öncelere gittiğini ekliyor. Artık sporun her dalında başarılı olmak eskisinden daha zor. Sporcular arasında marjinal farklılıklar var ve bu farkları yaratmak için yola epey önce çıkmak gerekebiliyor. Club İstanbul@Enka Uluslararası Tenis Akademisi’nde çocuklar çok erken yaşta yetiştirilmeye başlanıp 12 yaşından itibaren turnuvalara gönderiliyor.

Çağla’nın maçlarını izlediğinizde ayaklarının çok hızlı olduğunu görüyorsunuz; bunu yaptığı plyometric antrenmanlara (merdiven çalışması, kısa mesafeli çapraz koşular ve denge idmanları) borçlu. Onunla birlikte çalışırken şunu fark ettim: Çağla’nın top antrenmanları müthiş bir dikkat gerektiriyor. Sol elimde başka bir top varken sağ tarafıma bir top atıyor Can hoca. Hemen arkasından diğer tarafa top attığında hem elimdeki topu değiştirmem hem de attığını yakalamam gerekiyor. Toplar gittikçe hızlanıyor, arada ayağının önüne bıraktığı topları ise ileri hamle yaparak yakalamamı istiyor. Buna el-göz koordinasyonu diyebiliriz. Can hoca bu antrenmanın kortta gelen toplara karşılık vermek açısından öneminden bahsediyor.


Yazının tamamı ve çok daha fazlası GQ Türkiye Ocak sayısında ve GQ Türkiye Dijital edisyonunda...

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası