Hatasız koşun
Fitness

Hatasız koşun

Her koşucu antrenman ya da yarış sırasında hata yapar. Bu hataları dikkate alarak daha verimli koşmaksa elinizde.


Yanlış ayakkabılar

Amacına uygun olmayan spor ayakkabılar, eskimiş ya da başka branş için üretilmiş koşu ayakkabıları ciddi sakatlanmalara neden olabilir. Uzman bir spor mağazasında yetkin bir satış danışmanına başvurarak ayağınızın yere basışına uygun bir koşu ayakkabısı tavsiyesi alabilirsiniz. Ayrıca bunları her 400-500 kilometrede bir değiştirmelisiniz. Yıpranma kötü sonuçlar doğurabilir. Dönüşümlü olarak iki çift koşu ayakkabısı kullanmak iyi bir fikir.

Açık adımlar

En yaygın hatalardan biri, arası çok açık adımlarla koşmak ya da vücudun ağırlık merkezinin önüne düşecek şekilde topukla başlayan adımlar atmaktır. Bazı koşucular açık adımların hızlarını ya da randımanlarını artıracağını düşünse de her adımda fren yapmak zorunda kalındığından için boşa enerji harcanır. Buna engel olmak için, özellikle de yokuş aşağı inerken, hamlenizi ayağınızla yapmamaya çalışın. Eğilmeden, ayaklarınız vücudunuzun tam altındayken, yere ayağınızın ortasıyla basarak adım atın. Hafif ve hızlı adımlarla koşu etkinliğinizi artırın.

Yanlış üst vücut formu

Bazı koşucular kollarını sağa sola sallayarak koşar ki bu, nefes almayı zorlaştırır. Bazı koşucularsa ellerini göğüs hizasında tutma eğilimindedir ki bu da daha çabuk yorulmaya, boyun ve omuzlarda gerginliğe neden olur. Doğru koşmak için kollarınızı vücudunuzun yanında, dirseklerden 90 derece kıvrık biçimde, elleriniz kalça hizasında kalacak şekilde tutmaya özen gösterin. Koşarken kollarınızı dirsekten değil omuzdan, ileri-geri sallayarak enerjinizi daha etkin kullanabilirsiniz.

Aşırı yüklenme

Vücuda toparlanma zamanı vermeden hazırlanmış çok yoğun bir koşu programı ya da az zamanda çok fazla mesafe koşmak yarardan çok zarar verir. Birçok sporcu her gün koşmanın daha fit bir vücut ve daha iyi performansı beraberinde getireceğini düşünse de, aşırı yüklenme vücutta sakatlanmalara ya da tükenmeye sebep olur. Bunun için koştuğunuz mesafeyi bir anda değil, haftada en çok yüzde 10 olacak şekilde, kademeli artırın. Her dört haftada bir mesafenizi yarı yarıya düşürerek kendinize bir dinlenme verin. Ağır çalıştığınız bir günün ardından mutlaka dinlenin ve vücudunuza toparlanması için zaman tanıyın. Sadece koşmak yerine farklı antrenmanlar da yapın. Hem sıkılmamış olur hem de farklı kaslarınızı çalıştırma fırsatı bulursunuz.


Hızlı çıkış

Özellikle uzun mesafe yarışlarında acemi koşucular daha yarışın başında çok hızlı koşarak kendilerini tüketirler. Başlarda performansları iyi olsa da yarışı tamamlayamayanlara bile sıkça rastlanır. İyi bir koşucu içinse aynı vücut gibi hız ve zamanın dengesi de doğru olmalı. Biraz zor olsa da yarışın ilk kilometresini, son kilometresini koşmayı planladığınızdan daha yavaş almaya çalışın. Yarışın ilk yarısında hızlı koşarak kazanacağınızı düşündüğünüz saniyeleri, ikinci yarıda iki katıyla kaybedeceğinizi unutmayın. Hızlı çıkış yapan koşucularla birlikte başlamayın. Onları yakalamaya çalışmak sizi yorabilir. Zamanı, mesafeyi ve süratinizi sürekli kontrol altında tutun, özellikle de başlarda...

- Powered by New Balance -

İZLE
Modern Tutku: Cem Yiğit Üzümoğlu
İLGİLİ İÇERİKLER
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası