Etiketler Bize Neler Anlatır?
Hayat Rehberi

Etiketler Bize Neler Anlatır?

Markette elinize aldığınız bir besinin etiketini, onun Facebook profili gibi düşünün. Kısa bir incelemeyle, hakkındaki tüm detayları öğrenebilirsiniz.
SERVİS ÖLÇÜSÜ

Bakmanız gereken ilk şey, elinizdeki ürünün hacmi. Paketin kaç porsiyonluk ürün içerdiğine dikkat edin; değerler bir pakete göre mi, yoksa 100 grama göre mi? Etikete bakarken tabloda 100 gram için 150 kalori yazdığını görünce bunun iyi bir rakam olduğunu düşünebilirsiniz ama paketin tamamı 450 kaloriyse toplamını hesaplamayı unutmamak gerekiyor.

MUHAFAZA KOŞULLARINA DİKKAT!

Saklanma yeri de son kullanma tarihi (SKT) kadar önemli. Etiketlerde yer alan SKT, o gıdanın muhafaza edilmesi gereken sıcaklık koşullarında belirleniyor. Dolayısıyla hem satış ortamına dikkat etmeli hem de aldıktan sonra aynı koşullarda saklamalısıınz.

YAĞ ORANINA BAKIN

Bir ürün düşük kalorili olabilir ancak bu, sağlığınız için faydalı olduğu anlamına gelmez. Mutlaka yağ oranına da bakmalısınız. Elinizdeki kalorisi az fakat yağı çok bir ürün olabilir. 

KOLESTEROLE BAKARKEN TUZU ATLAMAYIN

Yüksek kolesterolünüz varsa ve düşük kolesterollü ürünlere yöneliyorsanız, etikete bakarken, tuz miktarını da göz ardı etmemelisiniz. Çünkü kolesterolsüz bir ürün, aynı zamanda çok tuzlu ya da çok şekerli olabilir. Sodyum seviyesi yüksek paketlerden uzak durun.

LİFİ KONTROL EDİN

Eğer diyet yapıyorsanız ya da bağırsak tembelliği probleminiz varsa muhtemelen yüksek lifli ürünler tercih ediyorsunuzdur. Bu durumda sadece “lif kaynağı” yazanı değil, “yüksek lif” ibaresi yer alan ürünü aramalısınız. Çünkü 100 gram için 3 gram lif içeren ürünler, üreticiler tarafından lif kaynağı sayılıyor. Oysa yüksek lifli ürünler bunun iki katı life sahip.

DİYABETİK ÜRÜNLE DİĞERLERİNİ KARIŞTIRMAYIN

Diyabetik, diyetetik, diyet, enerjisi azaltılmış, düşük enerjili… Gıda terimleri genelde birbiriyle karıştırılıyor. Diyabetik gıdalar, diyabet tedavisine yardımcı olmak amacıyla hazırlanmış, şeker yerine tatlandırıcı eklenmiş özel içerikli besinler. Dolayısıyla diyabetik bir ürün mutlaka düşük kalorili olmayabiliyor. Şeker yerine tatlandırıcı ilave edilerek hazırlansa da, bu ürünlerde yağ ve diğer karbonhidrat bileşenleri genelde aynı kalıyor. 

ŞEKER YANILTICI OLABİLİR

“Şeker ilavesizdir” ifadesi, üründe sofra şekeri (sukroz) bulunmadığını ifade eder. Fakat diğer taraftan şeker kadar enerji içeren ya da kan şekerini etkileyen şeker türleri vardır. Fruktoz, glukoz şurubu, fruktoz şurubu, malt ektresi, mısır şurubu gibi... “Şeker ilavesizdir” ibaresini gördüğünüzde bunların varlığını kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası