Bir fas gecesi rüyası
Travel

Bir fas gecesi rüyası

Bir yanı Atlas Dağları’na diğer yanı Atlas Okyanusu’na uzanan, Kuzey Afrika’nın en gizemli şehirlerinden Marakeş; sarı-turuncu tonları, sıcak iklimi ve dillere destan souq’larıyla Ayşe Boyner’in seyahat notlarında…

Yeryüzünün en harika oteli: El Fenn

Ana yolun kenarına arabayı park edip, dar bir yoldan El Fenn’in kapısına ulaşıyoruz. Kocaman kapının arkamızdan kapanmasıyla sanki dış dünyayla iletişimimiz kesiliyor. El Fenn çeşmeli bir avlunun etrafına dizilmiş 28 odadan oluşan kocaman bir riad (Marakeş’e özgü bir köşk). İçerideki renkler, dekor ve duvarlara dizilmiş sanat eserleri sayesinde kendimizi rüyadaymış gibi hissediyoruz. Labirent gibi otelin her yerinde sahibi Vanessa Branson’ın özel sanat koleksiyonundan parçalar yer alıyor. El Fenn’in koridorlarında dolaşırken burayı mesken edinen kaplumbağalara basmamaya dikkat.

Gelir gelmez en üst kattaki terasta öğle yemeğine oturuyoruz. Burada tembellik yapmak isteyenler için küçük bir havuz ve renkli yastıklarla düzenlenmiş bir oturma alanı var. Günü batırmak için ideal. Öyle ki arada rüyalarıma giriyor. 19 Mayıs için yer bakmaya başladım bile…

17-08/11/les-jardins-majorelles.jpg

Lezzet keşifleri

Şehirdeki ilk gecemizde Le Comptoir’a gidiyoruz. Yemek bölümü turistik olsa da üst kattaki barı buralıların da tercih ettiği bir mekan. Masaya oturduktan kısa bir süre sonra merdivenlerden dansözler iniyor ve masaların üstüne çıkıp dans etmeye başlıyorlar. Biraz dans, biraz yemek.

Sonraki akşam tercihimiz Dar Yacout. Terasta, Faslı müzisyenlerin melodileri eşliğinde günbatımı içkisi için ideal. Restoranda servis edilen karışık set menü de bir o kadar lezzetli.

Son gecemizde ise yoğun tavsiyeler üzerine Royal Mansour’daki gastronomik Fransız restoranına gittik. Otele dönüşmeden önce kraliyet ailesinin tatil mekanı olan yapı oldukça şaşaalı. Barda 40’larında bir piyanist klasik rock parçalarını yeniden yorumluyor. Restoran kısmında ise daha ağır bir hava hakim, erkekler ceketsiz giremiyorlar. Yemekler gerçekten muhteşem. Erkeklere fiyatlı, kadınlara fiyatsız menü veriliyor. O yüzden sonradan restoranın en pahalı yemeklerini ısmarladığını öğrenip utanmak istemeyen hanımlar dikkat etmeliler.

17-08/11/shop.jpg

O souq benim bu galeri senin

Marakeş’e giden herkesin mutlaka uğradığı bir adres: Les Jardins Majorelle. Yves Saint Laurent’nin 1980’de satın alıp ölümünden sonra Marakeş’e armağan edilen bu bitki diyarında sizi enteresan; küçük müzecikler karşılayacak.

Buradan çıkınca yolun karşısındaki 33 Rue Majorelle’e uğramayı unutmayın. Burası Faslı tasarımcıların elinden çıkan kıyafetlerin, aksesuarların ve küçük dekoratif eşyaların satıldığı bir mağaza. Bitişiğindeki juice/ coffeshop’da bir şeyler içebilirsiniz.

Şehrin en güzel kilimci/halıcısı, Chez Les Nomads! Beğendiğiniz kilim ya da halıyı yere seriyorlar siz de ayakkabılarınızı çıkarıp üstünde yürüyerek rahatlığını test ediyorsunuz. Ben üstünde yuvarlanmayı tercih ettim. Görmeniz gereken bir başka dükkan Mustapha Blaoui. Rengarenk lambaları, döşemelik kumaşları, tabak çanaktan dolaba türlü dekoratif eşyasıyla burası bir harikalar mağarası!

Tazi Frères’den ise kaftan almadan dönmeyin! Hem şehirde hem de plajda giymek için; uzun, kısa, renkli, renksiz bin bir çeşit kaftanın hepsi birbirinden güzel. Burası her gelene başka fiyat söylenen Marakeş dükkanları gibi değil, her şeyin üzerinde fiyatı yazıyor. Dükkanın sahipleri Giorgio Armani’nin dahi kendilerinden alışveriş yaptığını söylüyorlar. Ministero del Gusto ise vintage mobilyaların, aksesuarların ve kıyafetlerin satıldığı galeri ve butik arası bir mekan. Sahipleri de en az mekan kadar enteresan.

Souq Medina’ya uğramadan Marakeş’e gitmiş sayılmazsınız. Buradan aldığım hasır plaj çantaları ve terlikleriyle bir yaz geçirdim. Olabildiğine renkli ve rahatlar.

Gündüzleri souq ve galeri gezintileri arasında uğramak için iki adres tavsiye edebilirim: Birincisi GrandeCafé de la Poste. Kolonyal dönemin tarzını yansıtan bu brasserie, şık Marakeşlilerin de buluşma noktası. İkincisi ise Souq Medina’nın içindeki Le Jardin. Pazar gezintinizin ortasında salataları, mezeleri ve kahvesiyle tatlı bir durak.

17-08/11/33-rue-majorelle.jpg

BUNLARA DİKKAT!

  • Souq’larda mutlaka pazarlık edin. Birisi size yolu bulmak konusunda yardım etmek isterse, ulaştığınız noktanın doğruluğundan emin olun. Genelde sizi kandırıp alakasız bir yere götürüyor, üzerine bir de para isteyebiliyorlar.
  • Kadınların çok açık giyinmemesinde fayda var.
  • Kazablanka’dan Marakeş’e arabayla seyahat edin. İkinci bir uçakla vakit kaybetmeyin. İki şehir arası yol sadece iki saat.
  • Eğer vaktiniz varsa iki-üç günlük çöl gezilerine katılın. Çölde çadırda kalın, Atlas Dağları’na çıkın, köylerdeki Berberi ailelerin evinde çay için.
İLGİLİ İÇERİKLER fas marakeş
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası