Sabah Yaşadığınız Baş Ağrıları Ne Anlatmak İstiyor?
Wellness

Sabah Yaşadığınız Baş Ağrıları Ne Anlatmak İstiyor?

Günün berbat bir şekilde başlamasını garantiye alan tek şey dayanılmayacak bir baş ağrısıyla uyanmaktır. Sabah uyanır uyanmaz başlayan baş ağrıları sinir bozucu ve biraz kafa karıştırıcıdır. Bu duruma sebebiyet veren ve tetikleyen birçok şey var. Bazıları kontrolünüzde ama bazıları olmayabilir. 8 şaşırtıcı nedeni sizinle paylaştık.

Uykunuzu yeteri kadar alamamış olabilirsiniz: Vücudunuzun sorunsuz çalışması için günde 7-8 saat uyumanız gerekiyor. Daha az uyuduğunuzda vücudunuz kendisini panik moduna alıyor. Kalp hızınız artar, yüksek tansiyon sıkıntısı yaşarsınız ve bunların hepsi size stres olarak geri döner. Uyumanız gereken süreyi uykuda geçirdiğinizden emin olun.

 

Fazla uyumuş olabilirsiniz: Uykunuzu yeteri kadar almamış olmanız sorun yaratacağı gibi, uykuda fazla zaman geçirmek de sıkıntı yaratır. 9 saatten fazla uyduğunuzda serotonin hormonu seviyesinde düşüklük ortaya çıkar ve bu kan akışı azalttığı gibi baş ağrısına da sebebiyet verebilir. 

 

Endorfin ( mutluluk ) hormonunuz düzensiz çalışıyor olabilir: Vücudunuzun endorfin hormonu üretimi sabah saatlerinde en düşük seviyededir. Bu bazı insanlar için migrenin sebebidir. Endorfin seviyesinin düşük olması serotonin gibi beyindeki kan damarlarının daralmasına neden olan diğer nörotransmitter düzeylerini tetikleyebilir. Sabahları spor yapmak bu acıyı durdurmanın bir yolu. 

 

Akşamdan kalmaysanız: Alkolü seviyor ve fazla tüketiyor oluşunuz ertesi sabah ciddi baş ağrıları çekmenize sebep oluyor olabilir. Alkol aynı zamanda iyi uyumanıza da engel olacağından iki sorunun toplam ağrısıyla uğraşmak zorunda kalırsınız. 

 

Horluyor olabilirsiniz: Horlamak basit bir burun tıkanıklığından kaynaklanabileceği gibi uyku apnesi gibi ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Uykuda nefessiz kalma, zaman zaman da olsa beyne oksijen gitmesini engelleyeceğinden ve beynin içindeki kan damarlarının büyümesine sebep olacağından baş ağrısına sebebiyet verebilir. 

 

Sabah kahvenize geç kalmış olabilirsiniz: Kafein sinir sisteminizi uyaran hafif bir ilaçtır. Düzenli olarak kahve tüketiyorsanız, vücudunuzu buna alıştırmış olmanız çok muhtemel. Vücut aynı zamanda kahveye erişemediğinde alarm verir. Bu da baş ağrısına sebebiyet verir.

 

Depresyonda olabilirsiniz: Depresyona bağlı olan baş ağrısı günün her saatinde karşınıza çıkabilir. çünkü depresyon serotonin hormonunun düşük seviyede olması ile ilgilidir. Fakat yukarıda saydığımız sebeplerle de birleşerek depresyon haliniz size sabahları daha çok baş ağrısı olarak geri gelebilir. 

 

Yüksek tansiyona sahip olabilirsiniz: 14/9 veya daha yüksek tansiyon değerlerine sahipseniz, kan başınıza daha fazla baskı uygulayacaktır. Yüksek tansiyon hastası birçok insan bu durumu farkında değildir. Eğer baş ağrılarınız sıklıkta ve tansiyonunuz yüksekse mutlaka doktora gözükün. 

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası