Bardak Seçimi Önemli!

Yeme içme kültürü, doğru tat almak, bir ortamda şov yapmak! Amacınız hangisi olursa olsun doğru kadeh, doğru bardak her erkeğin bilmesi gerekenler arasında! Ayrıntılar haberde!

05 Haziran 2017

Bardak Seçimi Önemli!

Kimileri için yeme içme kültürünün olmazsa olmazı, kimileri için de tadını doğru alabilmek ve alkol alırken keyif alabilmek için; bir alkolün seçimi; en az yılı, markası, üretim alanı kadar servis ediliş şekli, yani aslında bardak yapısı da önemli.

 

Örneğin; şarabın yapım süreci mayşe hazırlama, maserasyon, birincil mayalanma, ikincil mayalanma, durultma ve dinlendirme gibi binbir zahmetli aşamadan sonra ayağımıza geldiğini düşünürsek tüketilecek alkolü doğru bardak ile taçlandırmak görevimiz!

Şimdi gelelim bardak seçimlerine;

 

Brandy ve Konyak

Brandy ve konyak içilen bardaklar geniş ağızlı ve balonumsu yapıda olup kolayca ele oturur. Bunun nedeni brandy ve konyak gibi alkollerin aromalarının ve kokularının ısı ile ortaya çıkıyor olmasıdır.

 

Martini ve Diğer Hafif Yapıdaki Kokteyller

Martini ve diğer yapıdaki alkoller içerisine lime, zeytin vb. konulması kokteylin görsel anlamda daha iyi durmasını sağlar bu nedenle de bu şekilde tasarlanmıştır. Yani aslına bakarsak martini ve diğer kokteyller tasarımsal olarak iyi durması gerektiği için “süslenmeye en müsait kap” şeklinde tasarlanmıştır.

 

Hafif Alkollü Diğer İçkiler

Eğlenmeye çıkıldığında gecenin başında yada sonunda tercih edilen o az alkol içeren içkilerin neden hep daha uzun bir bardakta verildiğini düşündünüz mü? Hemen söyleyelim. Bardaktaki içeceğin alkol oranının düşük olması her bünyenin de bu içeceği dilediğince içebileceği manasına gelir. Bu nedenle bardaklar da olabildiğince uzun olarak üretilir.

 

Likörler

Likörler genelde eski zamanlardan bu yana yemek sonraları, kahve yanları veya alkol alırken arada aldığımız bir içecek olarak kalmıştır. Bu nedenle de tek ya da iki seferlik yudumlarda bitirebileceğimiz bir bardağı olmalıdır.

 

Margarita Bardakları

Margarita bardağı denilince eminiz herkesin gözünün önüne uzun ayaklı ve iki katı olan bir bardak gelir. Uzun bacağının nedeni el ısısının bardağa geçmesi olan Margarita'nın, iki adet boğumda durmasının nedeni ise tortulaşabilecek bir yapıda olması ve bunun engellenmeye çalışmasıdır. İki katlı olmasından dolayı tortu oluşsa bile alt kattaki kısımda kalacaktır.

 

Viski, Malibu ve Baileys Bardakları

Biliyorsunuz bu üç alkol de aynı bardakta tüketiliyor. Viski, Malibu ve Baileys gibi alkollerin buz ile içilmesi gerek olduğunu da eminiz herkes tahmin ediyordur. Bu bardaklar bu nedenle dibinde buz durabilecek şekilde tasarlanmıştır.

 

Shot Bardakları

Shot bardakları denilince herkesin aklına gelen ilk alkol tekila oldu eminiz! Ancak bazı alkollerin sek içilirken ya da ağır alkol içeren kokteyller içilirken de bu bardaklar kullanılır.

 

Şampanya Kadehleri

Gelelim şampanya kadehlerine… Şampanya kadehleri yalnızca şampanya ile hazırlanan kokteyller ya da şampanya için tasarlanmıştır. Şampanya kadehinin hem uzun ayaklarının olması hem de kendi yapılarının uzun şekilde olmasını da şöyle açıklayabiliriz. Uzun ayaklarının olmasının nedeni elbette el ısısının bardağa geçişini engelleyerek şampanya ya da şampanya içerikli alkolün ısınmasını engellemek. Kadehin şampanya kısmının uzun olmasının nedeni ise şampanyanın içinde bulunan kabarcıkların yavaşça kadeh yüzeyine çıkmasını sağlamak.

 

Şarap Kadehleri

Kırmızı şarap kadehleri ile beyaz şarap kadehleri resturantlarda bile bazen ayırt edilmeden servis edilebiliyor. Ancak kadehlerin yapısının birbirinden farklı olmasının da elbette sebebi var bizden söylemesi! Aynı olan tek yön ise bardakların ayaklarının uzun oluşudur. Bu da tahmin edersiniz ki yine el ısısını almaması amaçlı düşünülmüş.

Kırmızı şarap kadehlerinin daha balonumsu, geniş bir yapıya sahip olması gerekiyor. Bunun da nedeni kırmızı şarabın beyaza göre daha yoğun ve kıvamlı bir yapıya sahip olması ve mayalanma süresinin de beyazdan farklı olması. Bu nedenle de aromasını alması amaçlı daha geniş bir bardakta servis ediliyor. Kırmızı şarap kadehlerinin de 1/3 ü dolu olacak şekilde servis edilmesi gerekir.

Beyaz şarap kadehleri ise kırmızılara göre daha uzun. Bunun da nedeni beyaz şarapların kırmızıya oranla daha saf ve daha az kıvamda olmalarıdır. Bu nedenle balonumsu bir yapıda olmalarına gerek yoktur. Beyaz şaraplar,kadehlerin 2/3 ünün dolacağı şekilde doldurulur. Çünkü 5 derecede içilmesi gerekir.