Spesifik Olun
Barmen size yardımcı olmak için orada fakat diğer konuklar için de birçok içecek hazırlamaları gerekiyor. ‘Ekşi içecekleri seviyorum’ gibi jenerik bir cümle kurmak yerine, ‘Cin bazlı, fakat yumurta beyazı barındırmayan bir ekşi kokteyliniz var mı?’ diye sorabilirsiniz. Kendi tercihlerinizi en iyi kendiniz bilirsiniz bu sebeple ‘şu olsun, bu olmasın’ deyip mevzuyu uzatmadan bağlayabilirsiniz.
Twist ya da Riff (Eklemek)
Bu tanımlamalar, klasik olarak iyi bilinen bir kokteyl çeşidine ilham vermiş içecekler için kullanılır. Menülerde sıklıkla bir baharatla ya da meyve ile ‘twist edilmiş’ bir margaritaya rastlayabilirsiniz. Çoğu klasik kokteyl ‘twist edilebilir’ bir ‘moscow mule’ için twist, ‘whisky sour’ için ‘riff’ yani bir malzeme eklemesi talep edebilirsiniz.
Bardağını Seç
Bazı barlar içeceğinizi hangi tarz bardakta servis edeceğini gösterir. Fakat bazen sipariş esnasında belirtmeniz en iyisidir. Eğer ‘on the rocks’ servis edilen bir içki istiyorsanız bunu içeceğiniz şık bir martini kadehinde gelmeden önce söylemelisiniz. Kimi kokteyller için daha önce yazdığım üzere servis edildiği bardak çeşidi gerçekten önemlidir. ‘Coupe’ bir kadehte margarita ile başa çıkmak için kendinize işkence etmeyin, daha kısa boylu bir bardaktan yudumlamak çok daha kolay olacaktır.
Rakamlarla Konuşun
Kokteyller pastalara benzer. Tamamen ölçü ve oranlarla yapılır. Eğer bir yerde harika bir kokteyl içtiyseniz barmene tarifini sormaktan çekinmeyin. Eğer cin-martini’nizi içmek için tercih ettiğiniz bir reçeteniz varsa barmene 4'e 1 oranında twist istediğinizi ya da cin-toniğinizi 2’ye 1 tonik/spirit oranında sevdiğinizi söyleyebilirsiniz. Rakamlar sayesinde kokteyllerinizde bardan bara dolaşsanız bile bir istikrar sağlayabilirsiniz.