Şahsiyet (2018)
Haluk Bilginer’e 47. Uluslararası Emmy Ödülleri’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazandıran Şahsiyet, hiç şüphesiz dijital platformlarındaki en başarılı yerli dizilerden biri. Dizi, yayınlandığı dönemde, IMDB' nin tüm zamanların en iyi dizileri listesine 40.sıradan girdi. Ayrıca, Türkiye için bir ilki gerçekleştirecek ve Meksika’da da uyarlanacak. Dizide, Bilginer’e; Cansu Dere, Metin Akdülger ve Hüseyin Avni Danyal gibi isimler eşlik ediyor. Yönetmenliğini Onur Saylak’ın yaptığı, senaryosu Hakan Günday’a ait olan Puhutv yapımı dizide, oyuncu kadrosu ve kamera arkası ekibi de bir o kadar etkileyici. Agâh Beyoğlu’nun monoton hayatı, kendisine konan Alzheimer başlangıcı teşhisiyle altüst olur. Hastalığından ötürü pek çok şeyi unutmaya başlar ve bu durumun daha da kötüleşeceğinden haberdardır. Fakat Agâh, bu durumu bir şans olarak görür. Geçmişinde iz bırakan olayları çözmek adına, yaptığı tehlikeli planları gerçekleştirmek için hastalığını kullanacaktır. Bir gün, yaptığımız her şeyi unutacağımızı bilmek, vicdanımızı rahatlatabilmek yeter mi?
Yönetmenliğini Çağan Irmak’ın üstlendiği, başrolünde Çağatay Ulusoy’un yer aldığı Yeşilçam dizisinde: “Bir film yaparım hastalar iyileşir, mevsimler değişir” diyerek sinemadaki iddiasını ortaya koyan Semih Ateş sinema prodüktörüdür ve eski ortağı tarafından dolandırılmıştır. Yeşilçam’daki varlığını sürdürebilmek için yeni bir prodüksiyon şirketi kurar. Eline muhteşem bir senaryo geçer ve tam o sıralarda henüz tanınmamış, oyuncu olmak isteyen genç bir kız ile tanışır. Semih, onun sayesinde sinemadaki parlak zamanlarına geri dönebileceğini düşünür fakat olay hiç de onun planladığı gibi ilerlemez… Dizi, adından da anlaşıldığı gibi 1960’lı yılların Türk sineması dünyasını konu ediyor. Çağatay Ulusoy’a Selin Şekerci, Yetkin Dikinciler ve Altan Erkekli gibi oyuncular eşlik ediyor. Ayrıca, dizide usta isimler Ayhan Işık ve Atıf Yılmaz’ı görüyoruz, onlar haricindeki birçok karakter kurmaca fakat, yönetmenin yaratmış olduğu Yeşilçam hissiyatı oldukça gerçek.“Yapılan iyi işlerin sonraki dönemlerde anılması, unutulup gitmesine izin verilmemesine bu yapım sayesinde tanıklık ediyoruz.” Yeşilçam filmlerinin seyircisinde bıraktığı o hoş ve naif etkisini özlediyseniz bu diziye bir şans vermelisiniz.
Bir Başkadır (2020)
Bir Başkadır, Berkun Oya'nın yazdığı ve yönettiği bir Netflix yapımı. Konusu itibariyle büyük etki toplayan dizi, farklı sosyokültürel niteliklere sahip insanların tesadüfi şekilde hayatlarının kesişmesini ve birbirine olan etkilerini anlatıyor. Gündelikçi olan Meryem, çalıştığı evde bayılması sonucu kendini psikiyatr koltuğunda bulur. Bayılmasının sebeplerimi araştırıken geçmişi ve inandığı bazı düşünceler ile yüzleşmesi gerektiğini anlar. Bu esnada psikiyatrı olan Peri'nin ondan taban tabana zıt hayatına ve Meryem'e karşı yukarıdan bakan tavrına şahit oluyoruz. Buna rağmen, Peri'nin Meryem'e olan yargılarını, tarafsız ve eleştirel olmayan bir perspektiften izliyoruz. Dizi; önyargı, farklılklara tahammül edememe durumlarının insan arasında nasıl görünmez duvarlar örebileceğine dikkat çekiyor. "Öteki" diye tabir ettğimiz insanlara olan yaklaşımımız aslında kendimizle olan savaşımızın bir dışa vurumu olabilir mi?
Masum (2017)
Masum; 1999 yılında, Berkun Oya ve Ali Atay tarafından kurulan Krek Tiyatro Topluluğu’nun sergilediği Bayrak isimli oyundan uyarlanmıştır. Senaryosu yine Berkun Oya’a aittir. Aynı zamanda yapım, “Türkiye’nin ilk internet dizisi” unvanına sahip. Oyuncu kadrosunu görüp diziyi merak etmemek neredeyse imkansız çünkü yapımda: Haluk Bilginer, Ali Atay, Okan Yalabık ve Serkan Kesin gibi isimler yer alıyor. Bir cinayet davasını çözmek için doğup büyüdüğü köye geri dönmek zorunda kalan Yusuf, kendisini yetiştiren emekli komiser Cevdet ve ailesi ile yeniden yakınlaşır. Cevdet’in oğulları Tarık ve Taner ile olan konuşmaları, aile bağlarının incecik bir ipe bağlı olduğunu mesajları, dizinin gidişatını daha da merak etmemize sebep oluyor. Adım adım cinayeti çözdüğünü düşünen Yusuf, kendini bambaşka bir kaosun içerisinde bulur. Gerilim ve dram türünün ustaca harmanlandığı nu yerli yapımını listenize ekleyin. Bir baba çocuğu için sınırlarını ne denli zorlayabilir ve neleri göze alabilir?
Alef (2020)
Yapımcılığını BluTV ve FX’in üstlendiği, başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu, Ahmet Mümtaz Taylan ve Melisa Sözen’in olduğu dizide: Kemal, hırslı bir dedektiftir ve ortağı Settar ile İstanbul Boğazı’nda bulunan gizemli bir seri cinayet vakasını çözmekte görevlendirilir. Bu ikili, öğretim görevlisi olan Yaşar ile beraber bu esrarengiz cinayetin peşine düşer. Fakat tahmin etmedikleri bir şey vardır: Bu vakayı çözmeye çalışırken, yüzyıllardır saklı kalan bir sırrın perdesini de aralarlar… Ekip, vakayı çözmekle uğraşırken aynı zamanda da kendi sıkıntılarıyla ve geçmişten gelen travmalarıyla boğuşur. İskandinav polisiyesinde sıkça yer verilen kısa ve gergin diyaloglar, olayın gerginliğini derinlemesine hissettiriyor. Osmanlı ve İslam Tarihi’nden izler taşıyan dizi, ilk Türk mistik polisiye dizisi olma unvanına sahip. Hikayesinin yanında görsel efektleriyle de seyirciyi etkilemeyi başaran yapımda; 3D, 2D görselleştirmeler, CGI uygulamalarına yer verilmiştir. Alef, CGI’ın en fazla uygulandığı Türk dizisi özelliği taşıyor.
Bartu Ben (2018)
Sinema dünyasındaki ve Büyük Ev Abluka grubunun başarısından dolayı adından çok sık bahsettiğimiz Bartu Küçükçağlayanı’ı bu kez “bir az ünlünün daha ünlenme ya da azıcık olan şöhretini de kaybetme” arasındaki gel-gitli hikayesi konu ediliyor. Küçükçağlayan’ın kendisini oynadığını yapımda senaristliği de üstlenmiştir. YönetmenliğiniTolga Çelik’in yaptığı bu yapımdan önce ikili Kelebekler filminde de bir araya gelmişti. Kelebekler filmi ile Sundance Ödül Töreni’nden “Jüri Büyük Ödülü” ile dönmeyi başarmıştı. Bartu Ben, ana akımda pek alışık olmadığımız tarzda bir mizah anlayışına ve güldürü ögelerine sahip olması sayesinde oldukça sevildi. Fakat, bize kalırsa bu kadar sevilmesinin en büyük sebebi Bartu’nun dizide; “dışlanmamak için bir ortama veya duruma adapte olma güdüsünün” hikayede çok sık yer veriliyor olması. Çağın gerisinde kalmama refleksimiz yüzünden kendimizi trajikomik durumlarda karşılaşabiliyoruz. Gerek Bartu Ben’de Küçülçağlayan’ın kendinden pek çok özellik katması gerek çağa ayak uydurma refleksinin bu kadar gerçekçi anlatılması dizinin başından kalkamamamızın en büyük sebebi.
Aile Şirketi (2020)
beIN Connect’de şu ana kadar 2 sezonu yayınlanan, 3. Sezonu da çekim aşamasında olan internet dizisi Aile Şirketi, özellikle süresinin 15-20 dakika aralığında olmasıyla seyircinin dikkatini çekti. Kadrosunda; Emrah Kaban, Müfit Kayacan ve Can Sipahi gibi oyuncular yer alıyor. Dizide sürekli “ başına iş açması” ile mimlenen Harun ile ablası Hande’nin tatil acentesi şirketlerinde ekip arkadaşları ile aralarında geçen komik diyalogları seyrediyoruz. Dizide en çok dikkat çeken karakterler şüphesiz Baki ve Şenol. Harun’a duyduğu hayranlık ve bazen absürt bazense çılgın çözümleri ile problemlerin üstesinden gelişini izlediğimiz Baki’yi ve Şenol karakterinin her bölümde “ağzımızın tadı bozulmadan şuradan emekli olayım” tavırlarını izlemek çok keyifli. Bir oturuşta izleyeceğiniz ve nasıl bittiğini anlayamayacağınız eğlenceli dizinin 3. Sezonunu biz sabırsızlıkla bekliyoruz.