Serseri Aşıklar (1960)
Kült yönetmen JeaN-Luc Godard’ın ilk filmi olan Serseri Aşıklar Trufault’nun bir gazete haberinden yola çıkarak geliştirilmiş senaryosu, örneği görülmemiş serbest stili ve oyuncularının sempatikliğiyle adını unutulmaz filmler listesine yazdırdı. Fransız Yeni Dalgası’nın en güçlü yapıtlarından olduğu tartışılmaz bu filmin en dikkat çeken özelliklerinden biri de 1960’ların Fransa’sında hafif yana yatık fötr şapkası, üzerine tam oturmayan ceketi kolunun altındaki New York Herald Tribune ile şüphesiz Belmondo’nun tarzıydı. Filmde kıyafet seçimini tamamen Belmondo’ya bırakan Godard’ın bu kararıyla ne kadar doğru bir seçim yaptığını yarım asır sonra bile kendine hayran bırakan stil detayları kanıtlıyor.
A Single Man (2009)
90’lı yılların en çok konuşulan moda tasarımcılarından biri yönetmen koltuğuna oturmaya karar verirse neler olur? 2009 yılında çıkardığı ilk filmi A Single Man ile sorumuza cevap veren Tom Ford sadece eleştirmenlerden tam not almakla kalmayıp filmde kullandığı jilet gibi Tom Ford takımlarla da izleyicisini büyülemişti. Her sahnesi bir yıldızla dolup taşan film Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult ve süpermodel Jon Kortajarena ile moda sahnesini Hollywood ile ustaca birleştiren bir yapım olarak hayatlarımıza katıldı ve kostümleriyle etkileyen filmler listesine bir daha çıkmamak üzere girdi.
Dövüş Kulübü (1999)
Dövüş Kulübü’nün ilk kuralı Dövüş Kulübü’ndeki kiyafetlerin en iyileri olduğudur. Peki ikinci kural? Onu siz zaten biliyorsunuz. David Fincher’ın yönetmen koltuğunda oturduğu film 90’ların en iyileri listesine hem bir dakika bile gözünüzü ayırmadan izlemek istediğiniz senaryosu ve çekimleriyle hem de anti kahraman Tyler Durden rolüyle kendine bir kez daha aşık eden Brad Pitt’in kıyafetleriyle girdi. Kostümleri Blade Runner, Se7en, Star Trek gibi filmleri CV’sine eklemiş efsane kostüm tasarımcı Micheal Kaplan’a emanet edilen Brad Pitt’in, filmin çekimleri başlamadan önce bir ikinci el dükkanına gidip Tony Montana’nın 1983’te giydiği kıyafetleri satın aldığını zannedebilirsiniz. Salaş, asi ve umursamaz tavırları stiline de yansıyan Durden’ın desenli gömleğinin üzerine giydiği kırmızı deri ceketini veya kürkünü hangimiz unutabilir?
Sürücü (2011)
Ana karakterlerden birinin bomber ceket giydiği muhtemelen yüzlerce film sayabiliriz ancak hafızalara kazınan hangisi sorusuna tek bir cevabımız var: Drive filminin afişinde gri saten bomber ceketi ile aşırı özgüvenli bir poz veren Ryan Gosling. Aktörlüğünün mü yoksa yakışıklılığının mı daha çok hayranlık uyandırdığını bilemediğimiz Gosling bu filmdeki tarzıyla o kadar dikkat çekti ki, senaryonun şiddet içeren, sansasyonel, parlak ışıklarla dolu detaylarının hatta güzeller güzeli rol arkadaşı Carey Mulligan’ın bile önüne geçti. Akrep desenli 50’ler havası taşıyan bu gri bomber 2011 yılından beri hem erkek hem kadın dolaplarında en az bir tane bulundurulması gerekenler listesinde. Drive’ın Kostüm tasarımcısı Erin Benach’ın filme eklediği Madison botların, oval güneş gözlüklerinin ve deri sürücü eldivenlerinin de etkisi halen 80’ler nostaljisini seven ve androjen bir tavrı benimseyenlerin favorisi.
John Wick 2 (2017)
Söz konusu erkek stilinin en ince detayına kadar işlendiği bir filmse bu listede John Wick ve üzerine daha ne kadar iyi oturacağını bilemediğimiz takım elbiseleri olmazsa olmaz. Sahip olunabilecek en koyu gömlekleri kısmen daha açık tonlarda takımlarla giymek bir erkeğin asla yapmaması gerekenler arasında gösterilebilir ancak John Wick böyle tabuları baş aşağı etmekte aradığımız isim. Gömlek ceket arasındaki ton uyumunu ustalıkla yakalayan karakter takımıyla aynı renkte seçtiği kravatlarıyla da stil konusunda ders veriyor. Son dönemde moda haftalarında ve sokaklarda sıkça gördüğümüz boğazlı kazaklarınızı ceketlerinizle nasıl kombinleyeceğiniz konusunda emin değilseniz Drive’ın sahnelerine bir kez daha göz atmanızda fayda var.
Aşıklar Şehri (2016)
Takım elbise oyununu bir seviye yukarı çıkartmak ve konfor alanınızdan az da olsa uzaklaşmak istiyorsanız Ryan Gosling’e her zaman güvenebilirsiniz. Oscar adaylığı olan aktörün bir jazz aşığını canlandırdığı Aşıklar Şehri müzikleri, senaryosu, başrolleri ve yönetmeni ile 2017 yılında Oscar Ödül Töreni’ni salladığı gibi renkli kıyafetleriyle moda dünyasının gündemini de uzun bir süre meşgul etmişti. Damien Chazelle tarafından yazılan ve yönetilen romantik müzikalde, Gosling’in final sahnesinde giydiği kahve-bordo takım elbise ya da sarı kravat filmin yayın tarihinden beri erkekleri takım giymek konusunda limitlerini zorlamaya ve farklı düşünmeye itiyor.
Doğu Ekspresinde Cinayet (2017)
Agatha Christie'nin 1934 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan ve senaryosu Michael Green tarafından yazılan film ilk bakışta içindeki her karakterin sahip olduğu pahalı ve özenli görüntülerle dikkat çekiyor. Doğu Ekspresi’nde yolculuk etmenin neredeyse bir servete mal olduğu göz önüne alındığında (filmde 13 karakter treni tamamen kendilerine özel olarak kapatıyorlar) bu şık ve pahalı görünümler hiç de sürpriz değil. Filmde gördüğümüz erkek karakterler ise 1930’ların erkek modasının özeti niteliğinde. Johnny Deep’in dar kesim gangster tarzı takım elbiselerinden, Leslie Odom Jr’ın bol çizgilerine, Willem Dafoe’nun spor tercihlerinden Kenneth Branagh’nın uçlarda seyreden seçimlerine, her kostüm dönemi ruhunu yansıtırken aynı zamanda birbirinden ayrışıyor. Doğu Ekspresi takım elbisenin aslında bir üniforma olmaktan çok daha fazlası olabileceğini 21. yüzyıl erkeklerine kanıtlıyor.
Scarface (1983)
İlk bakışta sizi kendisine kilitleyen monokrom afişi, Al Pacino’nun bundan bin yıl sonra da hatırlanacağından emin olduğumuz mükemmel Tony Montana rolü, dekorları, müzikleri ve iddialı sahneleriyle Scarface bu listenin olmazsa olmazlarının başında geliyor. 80’li yılların Miami’sinde geçen bu gangster filmi yüksek ihtimalle beyaz perdede tek filmde gördüğümüz en büyük gömlek seçkisini gözler önüne seriyor. İpek gömlek modasını daha iyi yansıtan bir film olmadığından emin olduğumuz gibi, yaka düğmeleri açık gömlekleri nasıl giyeceğimiz konusunda da bir ders niteliğinde olan Yaralı Yüz için Brian DePalma’ya ne kadar teşekkür etsek az.
Rezervuar Köpekleri (1992)
Quentin Tarantino’nun başarı dolu kariyerinin başlangıcı olan Rezervuar Köpekleri, Hollywood’un en ikonik filmlerinin başında yer alıyor. Basit bir soygun hikayesinin kaosa dönüşmesine odaklanan film oyunculukları ve müthiş diyaloglarıyla dikkat çekerken, kostümleriyle de göz dolduruyor. Harvey Keitel, Steve Buscemi ve Eric Roth gibi ünlü aktörleri ince kravatlar, wayfarer tarzı gözlükler ve dar kesim takım elbiseler içerisinde gördüğümüz yapım, sinema dünyasının en stil sahibi filmlerinden birisi olduğunu kanıtlıyor.