Kurduğu dostluklarda dürüstlük ve cömertliği esas alan Brothers için bu ilkeler vazgeçilmez. Aslında, açık yürekli olmak, sevgi katarak, elindekilerini başkalarıyla paylaşmak hepimizin hayatını daha güzel hale getiriyor. İşte tam da bu nedenle, sizinle, dünyadaki farklı cömertlik örneklerini, yardımsever insanları tanıştırmak istedik. Hepimize ilham kaynağı olması ümidiyle… Brothers hikayesi devam edecek. Daha fazlası için tıklayın.
Yaptığınız ufak bir cömertliğin içinde bulunduğunuz toplumu, arkadaş çevrenizi değiştirdiğine şahit olmuşsunuzdur. 2013 yılında Kanada’nın Edmonton şehrinde bir kahve dükkanına giren adam, 895 dolar vererek kendisinden sonra gelen 500 yabancının kahvesini ikram etmişti. Sonrasında ise Kanada’da benzer kahve ikramlarının olduğunu biliyoruz. Kime ne fayda sağladığını düşünmeden, içinizden gelerek cömert davranmak da erdemdir.
Cristiano Ronaldo’nun kişiliği, futbolculuğu gibi çok gösterişli. Ancak ne olursa olsun kendisiyle ilgili bildiğimiz bir gerçek var: Ronaldo dünyanın en cömert sporcusu. Son iki senedir yardımsever sporcular listesinde birinciliği kimseye kaptırmayan Ronaldo, sadece bu sene Şampiyonlar Ligi primi olan 600,000 doları bir sivil toplum kuruluşuna bağışladı. Bir önceki sene ise geçirdiği deprem sonrası yaralarını sarmaya çalışan Nepal’e tam 6,500,000 dolar bağışlamıştı.
Toplumların kültürleri cömertlik alışkanlıklarını da etkiliyor. Yapılan araştırmaya göre dünyanın en cömert toplumu Myanmar’da yaşıyor. Ülkenin yüzde 92’si araştırmanın yapıldığı ay en az bir yere bağışta bulunmuş. Myanmar’da yaşayan Theravada Budistlerinin inancına göre yaşanılan hayatta yapılan cömertlikler gelecek hayatta daha iyi bir insan olmanın yolunu açıyor. Myanmar’daki insanların cömertliği bu inanışa bağlanıyor.
Dünyanın en zengin insanlarının bağış yapmasına alışkınız ancak bugüne kadar yapılan yardımların çetelesini tuttuğumuzda, şaşırmayacaksınız, birinci sırada Bill Gates var. Microsoft’un sahibi bugüne kadar 27 milyar dolar bağışta bulunmuş. Kendisinin öz kaynaklarının toplamının 85 milyar dolar olduğunu düşünürsek, Gates’in cömertliğinin hacmi için çok sıradan olmadığını söyleyebiliriz.
Ülkelerin cömertliklerinin ölçmenin bir yolu daha var: Yaptıkları dış yardımlar. Dış yardımları milli gelire oranladığımızda karşımıza birinci sırada çıkan ülke Türkiye. 2015 yılında toplam 3,6 milyar dolar dış yardımda bulunan Türkiye, milli gelire oranla baktığımızda dünyanın en cömert ülkesi. Toplam yardımlara baktığımızda ise ABD ve Birleşik Krallık’tan sonra üçüncü sırada.
Bize göre gerçek cömertlik kendisi için değerli olanı paylaşmaktır. Hollanda’nın Deventer şehrinde yer alan Humanitas adlı huzur evi, yaşlılarla vakit geçirmeleri karşılığında üniversite öğrencilerinin bakım evinde bedava kalmasına izin veriyor. Evet belki her iki taraf da söz konusu durumdan bir şeyler kazanıyor. Ancak biz yine de bu fikri listemize aldık. Zira sadece böyle bir alışverişin parçası olmayı kabul etmek bile tebrik gerektirir.
Para kazansak bile yaptığınız işin özünde cömertlik olabilir. Kolombiya merkezli Conceptos Plasticos tam olarak böyle bir şirket. Geçen sene The Venture yarışmasında fikirleriyle ödül alan firma, plastik malzemeleri geri dönüştürüyor ve bu materyalleri düşük maliyetli kalıcı konut üretiminde kullanıyor. Firma bulunduğu bölgenin sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunurken çevreyi de koruyor.
Yıl 2011, Beşiktaş-Fenerbahçe maçında taraftarlar atkılarını sahaya atmışlardı. Amaç Van’daki depremde açıkta kalanların üşümemesiydi. Bugün bile atılan atkıların hikayesi akıllarda. Cömertlik her an, her yerde karşımıza çıkabilir.
Aslında en büyük değerimiz zaman. Bu tanıma uygun olarak, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Kütüphanesi, gönüllülerin okuduğu sesli kitaplarla ayakta duruyor. Gönüllüler, görme engelliler daha fazla kitap dinleyebilsin diye zaman ayırıyor. Onlar için kitap seslendiriyor. Kısacası koca bir kütüphane cömertlik abidesi. Arzu ederseniz siz de gönüllü okuyucu olarak kütüphaneye katkıda bulunabilir, arşivine kendi sesinizle yeni kitaplar kazandırabilirsiniz. Brothers hikayesi devam edecek. Daha fazlası için tıklayın.