OpenAI bugün yaptığı açıklamada, kullanıcıların yakında ChatGPT üzerinden ürün satın alabileceklerini duyurdu. Yapay zekâ destekli arama sorguları için alışveriş butonlarının kullanıma sunulması, oturum açmış olsun ya da olmasın, herkesi kapsayacak. Alışveriş yapanlar ChatGPT içinde ödeme yapamayacak; bunun yerine işlemi tamamlamak üzere satıcının web sitesine yönlendirilecekler.
WIRED için yapılan bir ön lansman demosunda, OpenAI’de ChatGPT arama ürün lideri olan Adam Fry, güncellenmiş kullanıcı deneyiminin, aracı ürün araştırması için kullanan kişilerin hangi espresso makinesini ya da hangi ofis sandalyesini satın alacaklarına karar vermelerine nasıl yardımcı olabileceğini gösterdi. Potansiyel alışverişçilere gösterilen ürün önerileri, ChatGPT’nin bir kullanıcının tercihleri hakkında hatırladıklarına ve internet genelinden derlenen ürün incelemelerine dayanıyor.
Fry, ChatGPT kullanıcılarının halihazırda haftada bir milyardan fazla web araması yaptığını ve insanların bu aracı güzellik, ev ürünleri ve elektronik gibi çok çeşitli alışveriş kategorilerinde araştırma yapmak için kullandıklarını söylüyor. WIRED’ın titizlikle test edilmiş ve geniş kitlelerce okunan satın alma rehberlerinden biri olan “en iyi ofis sandalyeleri” için ChatGPT’de çıkan ürün sonuçları, kaynaklar sekmesinde bizim haberimize de bağlantı içeriyordu. (WIRED’ın çatı şirketi Condé Nast’ın iş tarafı geçen yıl OpenAI ile bir lisans anlaşması imzalamış olsa da, şirketin içeriğimizi yüzeye çıkarmasına olanak tanıyan bu anlaşmadan bağımsız olarak, editoryal ekip olarak girişimi nasıl ele alacağımız konusunda bağımsızlığımızı koruyoruz.
ChatGPT içinde bir şeyler satın alma deneyiminin yeni kullanıcı arayüzü, Google Alışveriş’e birçok açıdan benziyor. Her iki arayüzde de hoşunuza giden uygun fiyatlı bir ofis sandalyesinin görseline tıkladığınızda, ekranın sağ tarafında Amazon ve Walmart gibi birden fazla perakendeci listeleniyor ve satın alma işlemini tamamlamaya yönelik butonlar yer alıyor. Ancak şimdilik ChatGPT ile Google üzerinden alışveriş yapma arasında önemli bir fark var: OpenAI aramalarıyla gördüğünüz sonuçlar, ücretli yerleşimler değil; organik sonuçlar. Fry, “Bunlar reklam değil,” diyor. “Sponsorlu içerik de değiller.
Google Alışveriş’te görünen bazı ürün önerileri, perakendecilerin orada yer almak için ödeme yapmış olmasından kaynaklansa da, Google’ın Alışveriş aramalarında hangi ürünleri listeleyeceğine karar verirken kullandığı tek yöntem bu değil. Ürün incelemeleri yayımlayan web siteleri, Google’ın şeffaf olmayan algoritmasını ikna edebilmek amacıyla, o ürünlerin gerçekten insanlar tarafından detaylıca test edildiğine dair yüksek kaliteli incelemeler sunduklarını göstermek için satın alma önerilerinin içeriğini sürekli olarak gözden geçiriyor. Google, bu daha özenli incelemeleri arama sonuçlarında öne çıkarıyor ve bir kullanıcı ürün araştırması yaptığında bu içerikleri yüksek sıralara yerleştiriyor. Google aramalarında en üst sıralarda yer almak, daha fazla kullanıcının ürünü bu web siteleri aracılığıyla satın almasına yol açabilir ve bu da yayımlayıcıya milyonlarca dolarlık satış ortaklığı geliri kazandırabilir.
Peki ChatGPT, hangi ürünleri önereceğine nasıl karar veriyor? Kullanıcı o komutu yazdığında, neden tam olarak o espresso makineleri ve ofis sandalyeleri ilk sırada listelendi?
“Bu, bir algoritmadaki belirli sinyalleri arayan bir sistem değil,” diyor Fry. Ona göre bu, anahtar kelime odaklı değil; daha kişiselleştirilmiş ve sohbet temelli bir alışveriş deneyimi olacak. Fry, “İnsanlar bu ürünleri nasıl değerlendiriyor, nasıl konuşuyor, artıları ve eksileri neler — ChatGPT bunları anlamaya çalışıyor,” diyor. Örneğin sadece siyah kıyafetleri, belirli bir perakendeciden satın almayı tercih ettiğinizi söylerseniz, ChatGPT bu bilgiyi bir dahaki sefere hangi gömleği almanız gerektiğiyle ilgili tavsiye istediğinizde hatırlayacak ve zevklerinize uygun önerilerde bulunacak.
ChatGPT’nin ürünler için sunduğu incelemeler, WIRED gibi editoryal yayıncıların içeriklerinin yanı sıra Reddit gibi kullanıcılar tarafından oluşturulan forumlardan da derlenen çevrimiçi kaynakların bir karışımından alınacak. Fry, kullanıcıların, önerilen ürünlerin listesini hazırlarken ChatGPT’ye hangi tür incelemelere öncelik vermesi gerektiğini söyleyebileceğini belirtiyor.
Bu yeni özellikle birlikte çevrimiçi yayıncıların aklındaki en acil sorulardan biri muhtemelen satış ortaklığı gelirinin bu durumda nasıl işleyeceği. Şu anda, WIRED’ın “en iyi ofis sandalyeleri” incelemesini okuyup bağlantımız üzerinden bir sandalye satın alırsanız, bu satıştan pay alıyoruz ve bu da gazeteciliğimizi destekliyor. Peki, WIRED da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan iyi yorumlar aldığı için OpenAI’nin önerdiği bir ofis sandalyesi ChatGPT üzerinden sunulduğunda, satış ortaklığı geliri nasıl işleyecek?
“Bu sistemin nasıl çalışabileceğine dair birçok farklı yöntemi deneyeceğiz,” diyor Fry. Belirli planlardan bahsetmedi ancak OpenAI’nin şu anda önceliğinin yüksek kaliteli ürün önerileri sunmak olduğunu ve gelecekte farklı satış ortaklığı modellerini deneyeceklerini ifade etti.
Uzun vadede bunun anlamlı bir gelir kaynağı olup olmayacağı sorulduğunda Fry, benzer şekilde, OpenAI’nin öncelikli olarak kullanıcı deneyimine odaklandığını ve bu özelliğin piyasaya sürülmesinin ardından edinilecek bilgiler doğrultusunda ChatGPT alışveriş deneyimini geliştirmeye devam edeceklerini söylüyor. OpenAI’nin büyük gelir hedefleri var; The Information’ın haberine göre şirketin 2029 yılına kadar 125 milyar dolar gelir elde etmeyi planladığı bildiriliyor. Geçen yıl OpenAI’nin geliri 4 milyar doların biraz altındaydı. Satış ortaklığı gelirlerinin bu hedefe ulaşmada ne kadar önemli bir rol oynayacağı ise belirsiz. CEO Sam Altman, yakın zamanda Stratechery bülteni yazarı Ben Thompson ile yaptığı bir röportajda, satış ortaklığı ücretlerinin şirketin gelirine katkı sağlayabileceği fikrini ortaya atmıştı.
Bu, OpenAI’nin 2025’te alışverişe yakın temalı ilk sürümü değil. Şirketin “Operator” adlı yapay zekâ ajanı, tarayıcıları kontrol edebiliyor ve sayfalarda gezinerek kullanıcıların market alışverişi yapmasına veya tatil rezervasyonu konusunda yardım almasına olanak tanıyor; ancak ilk izlenimlerime göre bu özellik başlangıçta oldukça hantal çalışıyordu. OpenAI’nin yapay zekâ destekli arama alanındaki rakiplerinden Perplexity, geçen yılın sonlarında kullanıcıların doğrudan uygulama içinden alışveriş yapabildiği “Buy with Pro” özelliğini başlatmıştı. Ayrıca Google Alışveriş sekmesi şu anda bazı sorgular için çevrimiçi incelemelerin özetlerini ve önerilen ürünleri içeren “Yapay Zekâ ile Araştırıldı” başlıklı bir bölüm de sunuyor.
BU İÇERİK İLK OLARAK WIRED WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.