TAMAM, TAMAM. Elbette, Watches and Wonders - yani dünyanın en büyük, en çekici saat fuarı - CEO'su Matthieu Humair, gurur ve sevincini sizinle paylaşmak isteyecektir. Tüm dikkatinizi değilse bile en azından üstünkörü bir bakışınızı rica edecektir. Ama aslında bu fuara neden bakmalısınız?
Her şeyden önce, saatlere karşı en ufak bir ilginiz varsa, fuarda piyasaya sürülen yüzlerce yeni saate bir göz atmanız ilginizi çekecektir. Rolex (hadi ama, herkes Rolex'i sever), Patek , TAG Heuer , Tudor ,Cartier , Vacheron Constantin , Grand Seiko - kime aşık olursanız olun, büyük olasılıkla fuarda bulunacak ve bir sonraki 'kıymetliniz' olabilecek saatlerini tanıtacaklardır.
Cenevre havaalanına yürüme mesafesindeki devasa bir kongre merkezinde yer alan fuar, sadece Nisan ayı başlarında bir hafta boyunca, doğal ışıktan tamamen yoksun olsa da, bir tür saatçilik cennetine dönüşüyor. İçeride, saat endüstrisinin büyük çoğunluğu - Audemars Piguet , Richard Mille , Omega ve diğer Swatch markaları dışında - yeni saatlerini sergilemek için bir araya geliyor.
W&W öncesi saat fuarları - SIHH ve Baselworld - esasen perakendecilerin ve gazetecilerin markaların yeni ürünlerini değerlendirdikleri ticari fuarlardı, ancak Watches and Wonders fuara yeni ve daha taze bir soluk getiriyor. İş dünyasının yanı sıra, fuara katılan ünlüler de var - yıllar içinde David Beckham (büyük bir Tudor adamı), Kylian Mbappé, Julia Roberts, Lewis Hamilton (daha önce IWC ), Benedict Cumberbatch ve Roger Federer katılımını (bir Rolex GOAT) gördüm - ve üst üste üçüncü yıl halka açık olacak. Bu da saat merakının sadece onları satmaya çalışanlarla ya da benim gibi onlar hakkında yazanlarla sınırlı olmadığı anlamına geliyor.
Watches and Wonders'ı saat dünyasının Glastonbury 'si olarak düşünmeyi seviyorum: başrol oyuncularının ötesinde, görülecek çok şey var ve kapsayıcı bir ortam var. "Bir hafta boyunca tüm dünyanın gözü saatçilik merkezi olarak Cenevre'nin üzerinde olacak" diyor Humair . "Cenevre zamanın başkentidir."
2025 versiyonu öncesinde Humair ile Saatler ve Harikalar hakkında her şeyi konuştuk.
GQ: Watches and Wonders hakkında hiçbir şey bilmeyenler için, bize bunun ne olduğuna dair kısa sunumunuzu nasıl yaparsınız?
Matthieu Humair: Watches and Wonders, tüm sektörü - profesyonelleri, müşterileri ve aynı zamanda halkı - bir araya getiren bir saatçilik zirvesidir. Bu yıl, büyük kurumsal markalardan [Patek Philippe ve TAG Heuer] bağımsız oyunculara [Laurent Ferrier ve Ressence] kadar çok farklı türde markalardan oluşan 60 marka katılıyor. Bvlgari'nin yanı sıra Armin Strom, HYT ve MeisterSinger gibi altı yeni bağımsız marka da aramıza katılıyor. Proje kapsamında, büyük markaların bağımsız oyunculara ve daha küçük markalara yardım etme ve destek olma fikri var, çünkü en iyi gazetecilere, en iyi perakendecilere erişebiliyorlar - bu onlara görünürlük ve güvenilirlik sağladığı için onlar için daha büyük bir hızlandırıcı.
Güzel, peki gerçekte ne oluyor?
Bu, [Rolex'ten Gerald Charles'a kadar] tüm yeniliklerin ve yeni koleksiyonların lanse edildiği heyecan verici bir hafta. Yılın trendleri belirleniyor ve [fuar] tüm markaların bir araya gelmesini sağlıyor. İlk dört gün sadece davetlilere açık olduğu için iş görüşmeleri, basın ve iletişim açısından çok yoğun geçiyor. Ardından halka açık üç günümüz var ki bu da tüm saat severleri ve saat meraklılarını ağırlamak için çok önemli.
Katılım açısından, hangi ölçekte sayılardan bahsediyoruz?
Geçen yıl 49.000 tekil ziyaretçimiz oldu; bu rakam 2023'e kıyasla %14 daha fazla. Halka açıldığımız ikinci yıldı ve o günlerde 19.000 giriş bileti sattık. 2025 yılı için rakamlar şimdiden çok umut verici ve yine rekor bir yıl olacağını öngörebiliriz. Genel halk biletlerinin %25'i 25 yaşın altındaki kişilere satıldı ve yaş ortalaması 35'ti.
Yeni saatlere bakmanın dışında başka neler var?
Bu yıl, ziyaretçiler için kişiselleştirilmiş bir deneyim kavramı üzerinde çalışarak gelen herkes için özel olarak hazırlanmış bir program üzerinde çalıştık. Marka oturumlarına katılabilir, çok sayıda aktivasyon, sergi [Cenevreli fotoğrafçı Fred Metz'in Longitude Zero'su], konuşma [İkinci el saat piyasası birincil piyasayı nasıl etkiliyor?] ve sunumlarına katılabilirsiniz. Ayrıca Maison'ların sırlarını ve yeniliklerini keşfetmek için bir uzmanla rehberli tura katılabilirsiniz.
Hangisi daha çok zamanınızı alıyor - 'Watches' mı yoksa 'Wonders' mı?
[Harikalar da gerçekten çok iyi, çünkü Van Cleef & Arpels gibi bazı mücevher saat markalarınız da var. Ama biliyorsunuz, harikalar aynı zamanda markaların dünyasıdır. Bu yıl IWC ya da Tudor stantlarını keşfettiğinizde harika bir ortamla karşılaşıyorsunuz. Genç nesiller artık geldiklerinde deneyimler ve duygular yoluyla [saatler hakkında] daha fazla şey öğreniyorlar.
Bütün saatçiler burada değil. Swatch grubunun Watches and Wonders'a katılacağı bir dünya var mı?
Sektördeki [herkesle] konuşuyoruz. Gelecekte katılacak olurlarsa başımızın üstünde yerleri var.
Watches and Wonders'dan saat satın alabilir misiniz?
Bir markadan diğerine çok farklı ama kesinlikle bir saat satın almak isteyen saat severler için mükemmel bir yer çünkü seçeneğiniz var ve tüm yeniliklere sahipsiniz.
Katılmak, meraklı olduğunuz belirli bir saat için bekleme listesini atlamanıza yardımcı olabilir mi?
Bu güzel bir soru. Dürüst olmak gerekirse, her markanın stratejisini bilmiyorum. Bunu sormak için doğru kişi ben değilim ve markalara sormaya değer.
Geçen yıl öğrendiğiniz en ilginç istatistik nedir?
Geçtiğimiz üç yıl boyunca salon her geçen yıl daha da büyüyor, bu nedenle saatçilik endüstrisinin bir arada olması çok önemli. Son yıllarda genç neslin de katılımıyla geleceği çok olumlu görebiliyoruz.
Ve en önemlisi, Watches and Wonders ürünleri ne zaman çıkacak?
Bu yıl ilk kez, ziyaretçiler için bazı Watches and Wonders ürünlerimizin yer alacağı bir mağaza göreceksiniz.
BU İÇERİK İLK OLARAK BRITISH GQ WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.