Biraların karakteristik özelliklerini belirleyen faktörlerden belki de en dikkat çekeni, daha içmeden bize onun hakkında bilgi veren bir ayrıntı var…Bardak şeçimi. Bardak tipleri biranın köpük oluşumunda oldukça önemlidir. Ve köpük, biranızda aromaların tutulmasında doğal bir kalkan vazifesi görür. Peki keyifle tükettiğimiz biraların sizce kaç karakteristik bardağı var dersiniz? Biz de merak edeceğinizi biliyorduk...
İşte, biraya göre bardak seçimleri;
Flute
Goblet
Ayaklı bira bardakları arasında en kalın kenarlara sahip olanıdır. Geniş ağzı sayesinde biranın aromatik yapısı kolayca hissedilebilir. Bu nedenden dolayı Belgian Triples, Belgian Quadruples, Belgian Dubbles, Belgian IPA gibi çok aromatik biraların servisinde tercih edilir.
Mug
Bira bardakları arasında en çok kullanılan, kalın kenarlı, ağır, kulplu bardak türüdür. Biranın hacmine göre uygun kalıpta bardak boyları bulunmaktadır. 1 litrelik olan boyuna “Bavyera” adı verilir. Kalın ve kulplu olmasından dolayı birayı uzun süre soğuk tutar. American Ale, American Lager, İngiliz Ale, Alman Lager, Pilsner biralarında çok fazla tercih edilmektedir. Özellikle Almanya’da geleneksel olarak Oktoberfest’lerde kullanılır ve sağlam yapısı nedeni ile de publar tarafından tercih edilen bir bardak çeşididir.
Pilsner
Bardağa verilen isimden de tahmin edeceğiniz üzere, Pilsener tarz biralar ile kullanılmak amacıyla tasarlanmıştır. Bu sarı renkli billur birada şerbetçiotundan gelen otsu çiçeksi narin aromaların burunda kolayca algılanabilmesi için bardak gövdesi dardan genişe doğru açılarak biçimlendirilmiştir. Bu bardak lager mayadan üretilmiş American Style Lager’ler gibi tüm sarı billur biralar için de kullanılabilir.
Pint
Özellikle İngiliz sıklıkla karşılaşacağımız bu bardak aynı zamanda nonic pint olarak da bilinir. Birçok İngiliz ve İrlanda tarzı ale bira için kullanılabildiğinden dolayı publar tarafından tercih edilir. Bardağın üst gövdesindeki çıkıntı, publarda bardaklar yıkanıp üst üste istiflendiğinde hava boşluğu yaratarak bardakların birbirine yapışmasını engellemek adına tasarlanmıştır. İngiliz ve İskoç Ale’leri az köpüklü olduğundan Pint bardaklarda köpük payı çok azdır.
Snifter
Konyak kadehini çağrıştıran bubira bardağı geniş gövdesi ve garalan ağzı ile biradaki aromaların toplanıp ağız bölgesine doğru yönlendirilmesini sağlarken, geniş hacmi ile köpük için bolca alan yaratır. Genelde şişede mayalanmış çok köpüklü biralarda kullanılmasından dolayı bardağın hacminin neredeyse bira hacminden iki katı olması beklenir. Bu bardak. Genelde hacmen alkol seviyesi %7 ve üzerindeki Bock, Strong/Belçika Ale, Barleywine, Imperial Stout tarzı biralar için tercih edilir.
Stange
Almanya’da kolay içimli Kölsch biralar için 10’luk veya 20’lik olarak tasarlanmış geleneksel bira bardağıdır. Bardağın küçük hacimli olmasının nedeni sıcak yaz günlerinde biranın ısınmadan içilmek istenmesidir. Servis sırasında, bardağın sığabileceği boyuttaki özel delikli tepsilerde servis edilir. Bu nedenden dolayı bardak düz silindir şekilde tasarlanmıştır.
Tulip
Türkçe’de karşılığı “Lale” olan Tulip’in şeklinden de anladığımız üzere laleyi andırmaktadır. Yapısal olarak Snifter bardak tarzına yakındır. Ağız kısmı dudağın oturması için oldukça rahattır. Ağırlıklı olarak Belçika biralarında, yüksek alkollü Ale biralar, İskoç Ale biraları, IPA tarzı biralarda tercih edilmektedir.
Weizen
Özellikle Almanlarda popüler olan Weizen bardaklar, isminden de anlaşıldığı gibi buğday biraları için tasarlanmış bir bardaktır. Bardağın ince ve uzun oluşu biranın rengini ön plana çıkarır.. Bardağın üst kısmının gövdeye göre daha geniş olması dolayısıyla buğday biralarına özgü olan sıkı ve yoğun köpüğü destek alarak daha dik durur ve uzun süre kalıcılığını sağlar. Dunkelweizen, Hefeweizen, Kristalweizen ve tüm buğday biralarında sunum için kullanılmaktadır.