Dijital atletlerin zamanı
Popüler

Dijital atletlerin zamanı

Video oyunlarının profesyonel bir spor dalına dönüştüğü bir çağda yaşıyoruz. Türkiye’den ve dünyadan heyecan verici gelişmeler, eSporun yükselişinin daha yeni başladığını gösteriyor.

Belgrad’da bir spor salonundayız. Türkiye’den beş genç, yanlarında koçlarıyla beraber, başarılarını kutlamak için çalan İstiklal Marşı’na eşlik ediyorlar. Az önce takımlarını dünya şampiyonu olarak onurlandıran bir maçı kazanmışlar. Türkiye’den onları merakla takip edenler ise ‘asın bayrakları’ ana fikirli paylaşımlarla sevinçlerini gösteriyor. Bir asker sevincini Facebook’a Türk bayrağıyla çektiği bir fotoğraf koyarak paylaşıyor, bir başkası favori oyuncusuna hitap ederek “Kaldır kupayı da gölgesinde rakı içelim reis” yazıyor. Hayran kitleleri bir hayli kalabalık ve coşkulu olabilir ama bu başarıyı elde eden milli atletler, yurda dönüş yaptıklarında kendilerine uzatılan mikrofonlara ne kazandıklarını anlatmak için efor sarf edecekler. Kimileri için bir kapalı kutu olan eSpor dünyasına hoş geldiniz.

Söz konusu şampiyona, ‘Counter-Strike: Global Offensive’ (CS:GO) oyununun Ekim 2016’da gerçekleşen dünya şampiyonasıydı. Hepsi Space Soldiers adlı eSpor takımına mensup olan Türkiye Milli Takım oyuncuları bu şampiyonadan 50 bin dolarlık birincilik ödülünü kazanarak döndüler. Şampiyonluğa giden yol, beklenmedik bir başarı yakalayan gençlerin hikâyesini anlatmıyor. 2014 yılında kurulan Space Soldiers takımının CS:GO oyuncuları, uluslararası en iyi oyuncular listelerinde adım adım yükselerek bu seviyeye geldiler. Takımın dünya standartlarındaki çalışma programları zaten bu ilham verici başarıya işaret ediyordu.

Takım üyeleri ‘gaming house / oyun evi’ dedikleri bir yerde beraber kalıyorlar ve hafta içi her gün 12.00-18.00 arası ekipçe antrenman yapıyorlar. Taktiklerini belirleyen bir koçları, takımlarının seyahatlerini ve daha birçok işlerini ayarlayan bir koordinatörleri de bulunuyor. Hatta takımın kurucusu ve Les Benjamins markasının arkasındaki isim olan Bünyamin Aydın sayesinde çok şık formaları da var. Koç Can Polat Yıldıran, “eSporu normal bir spordan ayıran tek şey dijital olarak yapılıyor olması” diyor. “Disiplin, emek, çalışma, ego… Hepsi var.”

Oyuncuların her birinin öncelikle ekip olarak çalışmayı öğrenmeleri gerek. Space Soldiers CS:GO takımının uluslararası turnuvalarda Türkiye’ye açık ara en fazla birincilik getirmesinin sırrı belki de uyumlu bir ekip olmaları. “Bizim takımımızda oynayan kişilere bakarsanız her birinin spor geçmişi olduğunu göreceksiniz. Hepsinin basketbol veya futbol gibi bir takım sporunda tecrübeleri var” diyor Yıldıran. Herhangi bir sporda olduğu gibi, disiplin burada da çok önemli.

Şöhret açısından da yıldız bir eSpor oyuncusunun, sahalarda ter döken ünlü bir sporcudan aşağı kalır yanı yok. Space Soldiers oyuncuları için de durum aynı. Takımın genel koordinatörü Ahmed Çaylı, bunu takımla beraber çıktığı ilk seyahatinde fark etmiş. Helsinki’de yolda yürürken takımı gören Finlandiyalı kızların gelip oyunculara sarıldıklarını anlatıyor. Ne de olsa dünyanın en iyi oyuncularının da aralarında bulunduğu bir ekipten bahsediyoruz (hatta takımdan Can ‘XANTARES’ Dörtkardeş, uzun zamandır dünyanın en iyi oyuncuları listesinde ilk üçten aşağısını görmüyor.)

Fanatik hayranlar, eSporun muazzam bir seyirci potansiyeline sahip olduğunun ispatı. CS:GO, Overwatch, League of Legends gibi popüler oyunların eSpor etkinlikleri 2016’da dünya çapında toplam altı milyar saatten fazla izlenmiş; bu da bir önceki seneye göre neredeyse yüzde 20’lik bir artış demek. Reklam verenler ve sponsorlar için bu sayılardan daha da etkileyici bir istatistik var: Bir eSpor izleyicisinin ortalama yaşı 25. 55 yaşındaki ortalama bir Amerikan beyzbol ligi seyircisine kıyasla, uzun vadede çok daha kıymetli bir gelir kapısı. Bu potansiyeli değerlendirmek isteyenler arasında büyük markalar kadar tanıdık sporcular de var.

Shaquille O’Neal, Magic Johnson ve Alex Rodriguez gibi emekli sporcular, eSpor takımları satın alıyor.  Piqué geçtiğimiz günlerde futbol oyunları üzerine yoğunlaşan bir eSpor projesi lanse etti. Neymar’ın ise bir League of Legends takımı almayı düşündüğü konuşuluyor. eSpora bir yatırımdan fazlası olarak yaklaşan ünlü sporcular da var; NBA oyuncuları Gordon Hayward ve Jeremy Lin, buldukları her fırsatta video oyunlarının profesyonel liglerine duydukları ilgiyi dile getiriyorlar. Lin, sıkı bir DOTA2 oyuncusu; Hayward ise League of Legends’da rakip tanımıyor. Kendi adlarına birer eSpor takımları bulunan profesyonel spor kulüpleri arasında ise Paris Saint-Germain, Philadelphia 76ers, Ajax, PSV Eindhoven, Sporting Portugal, Manchester City, Galatasaray ve Fenerbahçe var.

Bütün bunlar daha başlangıç. Yeni bir spor dalının çocukluk yıllarına tanık oluyoruz; bilgisayar karşısında profesyonel seviyede oyun oynamanın, makul bir hayat planı olduğunu keşfediyoruz. Üniversiteler eSpor bursları vermeye yeni yeni başladı; hatta geçtiğimiz aylarda Türkiye’den Bahçeşehir Üniversitesi de bu kervana katıldı. Üstelik eSporun ilk efsanelerinin, gelecek nesillerin önünü açmasının vakti henüz gelmedi bile. Olimpiyatlarda bir video oyunu müsabakası izlediğimiz günler gelince, ‘Video oyunları spor mudur?’ tartışmasını çoktan geride bırakmış olacağız.

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası