Tank saatin yolcuğu Art Deco'nun hemen öncesindeki yıllara denk geliyor. Kol saatlerinin ortaya çıkması üzerinden çok zaman geçmemişken onların şeklinde radikal bir tavır olarak formunu gösteren bu kibar hatlara sahip, modern ve cesur saat kısa sürede meşhur oluyor. Yine o kısa süre içerisinde birçok farklı tezahürü de yapılıyor. O günden bugüne gelene dek bir asırdan fazla zaman geçmesine rağmen hala popüler ve yenilikçi olduğunu görmek şaşırtmıyor. Şaşırtan bu yeniliğin ne olduğu.
Yeni Tank Must, radikal bir şekilde yeni bir Quartz mekanizma alternatifi olarak da değerlendirilebilecek fotovoltaik bir kadran sunuyor. Enteresan olan bu teknoloji değil. Onu geleneksel bir modeli modernize etmek için tasarımdan ödün vermeden uygulamanın bir yıolunu bulmuş olması. Saatin narin Romen rakamlarına yakından bakma imkanı bulabilirseniz onların aslında dikkatlice oyulmuş olduklarını göreceksiniz. Güneş ışığının saatin fotovoltaik mekanizmasına sızması için açılan bu delikler sayesinde Cartier'nin SolarBeat isimli mekanizması tam 16 yıl servise ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Cartier'nin mekanizmayı geliştiren ekibi bu entegrasyonu yapabilmek için iki yıl uğraşmış. Quartz saatlerin pillerinin ortalama dört veya altı yıl arasında bir ömre sahip olduğunu düşünecek olursanız, bu sürenin sonuçla kıyaslayınca aslında önemsiz olduğunu anlayabilirsiniz.
Sürdürülebilirlik kaynakların verimli kullanılmasıysa eğer enerjisini güneşten alarak çalışacak bir saat, endüstride çıtayı yükseltmek demek. Ancak bununla yetinmeyerek daha ilerisini görmek istemeniz de normal. Cartier de bunu yapıyor. Tank Must fotovoltaik mekanizma yanında kalite ve konfordan ödün vermeyen yeni bir kayış malzemesi de geliştirmiş. Yaklaşık yüzde 40’ı bitkisel içerikli kayışlar İsviçre, Almanya ve İtalya’da gıda endüstrisi için yetiştirilen elma atıkları kullanılarak üretiliyor. Kayışların üretim süreci de çevrenin korunmasına yönelik ilerici bir adımı temsil ediyor. Dana derisi kayış üretimine kıyasla bu malzeme, firmanın karbon ayak izini altı kat azaltarak 10 litre sudan ve yaklaşık 7 megajül veya 200 cep telefonu şarj edecek kadar elektrikten tasarruf sağlıyor. Avangart bir saatin 2021 versiyonu da geçmişine yakışır şekilde, gelecekte bize kol saatlerimizin nasıl çevre dostu üretilebileceğine işaret ederek yolu aydınlatıyor.