Kışın Güneş Kremi Sürmeli mi? Evet.
Bakım

Kışın Güneş Kremi Sürmeli mi? Evet.

Yanmasanız bile UV ışınları cildinize zarar verebilir.

Güneşten korunmak aslında çok basittir: Güneş ışığı olduğunda cildinizi korursunuz. Gün ışığının yokluğunda size çarpan çok fazla UV ışını yoktur. Bu yüzden gece dışarı çıkıyorsanız güneş kremini atlayabilirsiniz. Fakat günlerin kısa olduğu ve güneşin sıklıkla bulutların arkasına saklandığı kış aylarında bile, UV ışınları cildinize çarpmaya hazır bir şekilde aşağıya doğru süzülür.

Seattle'daki MD dermatolog Carly Roman, "Kış aylarında, çoğu insan güneşi daha az hissettiği ve yanma olasılığı daha düşük olduğu için güneş kremi kullanımını azaltmak istiyor" diyor. Bulutların yalnızca iki UV failinden biri olan UVB'yi azalttığını belirtiyor. UVB ışınları güneş yanığına neden olurken, diğer UV ışını (UVA) tüm yıl boyunca mevcut ve bundan kaçınmalı!

Devam etmeden önce, UVA ve UVB ışınları hakkında hızlı bir bilgi tazeleyelim.

UVA Işınları ve UVB Işınları

UVA Işınları: "Uzun dalga" ışınları olarak da bilinen Ultraviyole A ışınları, Dünya yüzeyine ulaşan tüm ışınların yüzde 95'ini oluşturur. UVB ışınlarından çok daha derine nüfuz edebilirler ve yaşlanma belirtilerinden (koyu noktalar ve kırışıklıklar gibi) sorumludurlar. Ayrıca cilt kanserlerini de başlatabilirler. Bunlar daha fazla bronzlaşmanıza neden olan ışınlardır. UVA ışınları camdan ve bulutlardan geçebilir.

UVB Işınları: "Kısa dalga" ışınları olarak da bilinen Ultraviyole B ışınları, cilde UVA ışınları kadar derinlemesine nüfuz etmez. Kızarıklığa ve güneş yanığına sebep olurlar. İlkbaharın başından sonbaharın başına kadar ve günün en sıcak saatlerinde en yoğundurlar. UVB ışınlarının camdan nüfuz etme olasılığı UVA ışınlarından daha düşüktür, ancak kışın bile birçoğu Dünya yüzeyine ulaşabilir ve kar ve buzdan kolayca yansır. Sonuç olarak, güneşli günlerde kayak pistlerinde ve daha yüksek rakımlarda daha büyük bir tehdit oluşturuyorlar.

Sonuç olarak, bu "foto-yaşlanma" UVA ışınları sizi tüm yıl boyunca bulabilir - kışın, yağmurda, gölgede ve hatta iç mekanlarda bile (Ayrıca kıyafetlerinizden de!)... Tabii tüm UV ışınları geçerse, amele yanığı hakkında asla endişelenmenize gerek kalmaz, ancak mesele şu ki UVA ışınları küçük miktarlarda bile temel olarak her yerde bulunur.

Kışın Bile Yıl Boyunca SPF Kullanmalı mısınız?

Hiç tereddüt etmeden “evet” diyor Roman . "Seattle'da kışın en soğuk günlerinde bile, tüm hastalarıma kümülatif güneşe maruz kalmaktan ve sonuçta ortaya çıkan ince çizgiler, kırışıklıklar, renk bozulmaları ve hatta cilt kanserinden kaçınmak için her gün güneş kremi kullanmalarını tavsiye ediyorum" diyor. "Güneş koruyucunuzun 'geniş spektrumlu' olması çok önemlidir, bu da UVA koruması da dahil olmak üzere tam kapsama sağladığı anlamına gelir." Roman, elden vücuda sürülen ve içinde çinko oksit ve titanyum dioksit gibi zararlı ışınları fiziksel olarak engelleyen aktif maddeler içeren fiziksel güneş kremlerini tercih ediyor.

Tabii ki, güneş bazen kış aylarında ortaya çıkar. Bu ışınlar, kar ve buzdan yansıdıktan sonra da cildinize nüfuz edebilir. İkincisi, yüksek rakımlı aktivitelerinden hoşlanıyorsanız, ışınlara karşı daha savunmasızsınız. Kayak yanığı gerçek bir şeydir ve kötü görünen bronzluk çizgileriyle sonuçlanır.

 

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası