ABSOLUT
Bitki, tohum ya da çiçekten çıkarılabilecek en güçlü materyal. Esans olarak da bilinir.
AKOR
Birden fazla kokunun bir araya gelip yeni ve kendi kokusundan farklı algı yaratacak şekilde kombine edilmesi.
AKUATİK
Su serinliği hissi veren koku ailesi.
ALDEHİTLER
Doğal içeriklerin laboratuarda sentetik olarak elde edilmesiyle oluşan kokular.
BAHARATLI AİLE
Karanfil yağı, tarçın, kekik yağı, pembe biber gibi keskin algılanan, batan, sıcak karakterli kokuların genel adı.
BALZAMİK AİLESİ
Reçine ve balsam kullanılarak üretilen tatlı ve sıcak notalar. İçinde bu özler bulunan parfümler “oryantal” diye de karakterize edilir.
CITRUS AİLESİ
Limon, bergamot, mandalina, greyfurt ve portakal gibi taze, keskin koku ailesi.
DERİ KOKUSU
Hayvan derisinden ya da sentetik olarak üretilir. Parfüme sert, acımtırak ve keskin bir hava katar.
FUJER AİLESİ
Çoğunlukla meşe yosunu, lavanta gibi bitkisel koku özü içeren ve birçok erkek parfümünün ait olduğu otsu, ağaçsı ailesi.
HAYVANSI KOKULAR
Balina, geyik, kunduz gibi hayvanların salgılarından elde edilen misk ya da deri türevi kokular. Saf halleriyle rahatsız edici kokuları olan bu maddeler az oranda kullanıldığında parfüme yumuşak bir derinlik katar.
MEYVE AİLESİ
Mandalina, portakal çiçeği, şeftali, misket limonu, papaya, elma, bergamot, kayısı, kavun, çarkıfelek ve ananas örnek verilebilir. Bu kokuların temiz, yumuşak bir coşkunluğu vardır. Meyveli parfümler genellikle turunçgil kokularının ağırlıkta olduğu çiçek ve meyve aromalarını da içeren karışımlardır.
ODUNSU AİLE
Yeni kesilmiş, taze odun, kuru talaş gibi kokan kokulardır. Bu ailede sandal ve sedir ağacı en çok kullanılan notalardır.
ORYANTAL AİLE
Tarçın, kakule, kişniş, zencefil, vanilya, vetiver, sandal ağacı, sedir ağacı, misk, amber, tütsü, misk aromalı; balsamik, pudralı, hayvansı notaları olan koku ailesi.
ŞİPRE AİLESİ
Paçuli, lavanta, meşe yosunu ve odunsu koku ailesi.
TATLI-ŞEKERLİ AİLE
Karamel, vanilya, bal, çikolata gibi notaların olduğu koku ailesi.