Botoks! Yeni bir şey değil aslında. Gençleştirir değil mi? Çizgilerden kurtarır? Anında etkili mi? Moral bozucu yaşlılık çizgileri onun sayesinde artık yok! İnsanlar botoksu sonsuza kadar kullanacaklarmış gibi görünüyor - ya da en azından TV'deki donmuş yüzler ekranlarımızdan taşana kadar... Yakın zamanda iptal edilen Gossip Girl 2.0'da bile koltuk altlarına botoks enjeksiyonu yapıldığından bahsediliyor.
Daha büyük bir soru: botoks, sözde en üst düzey yüz kremden daha üstün olan pahalı bir alışkanlıktan başka nedir? Bir kez başladığınızda bırakamayacağınız doğru mu? Ve ne zaman kullanmaya başlamalısınız? 21'inci yaş gününüzün ertesi günü hemen yaptırmak güvenli mi?
Estetik doktoru ve Marylebone merkezli kendi adını taşıyan kliniğin kurucusu Dr. Joney De Souza ile bu popüler kozmetik prosedür hakkında detaylı bilgi almak için bir araya geldik.
Botoks aslında nedir?
"Clostridium botulinum bakterisi, botulinum toksini adı verilen bir toksini içeren bir tür gıda zehirlenmesine neden olur. Bu toksin kas gevşemesine neden olur ve çok küçük ve güvenli dozlarda botoks üretmek için kullanılır."
Botoks güvenli midir?
"Vücutlarına toksin girmesinden endişe duyanlar için; botoksun zararlı olabilmesi için 50-60 kişiyi tedavi etmekte kullanılan miktarın veya 25-30 şişenin tek bir kişiye enjekte edilmesi gerekir.
"Bir şişe botokstaki toksin miktarını tasavvur etmek neredeyse imkansızdır. Bir tutam tuz düşünün ve bunu bir milyar kez bölün. Bu parça, bir şişe botoksta kullanılan toksinden bile daha fazladır. Botox markasını satan Allergan şirketi yılda 800 milyon flakon üretmekte ve bir gramdan daha az toksin kullanmaktadır."
Size uygulanan botoksun güvenli olduğundan nasıl emin olabilirsiniz?
"Uzman olmayan bir kişinin markaları, etkinliği veya kullanılan doğru konsantrasyonu bilmesi zordur - doğru enjeksiyon noktalarını bilmek de tabii ki aynı şekilde çok önemlidir.
"Bu nedenle, bence en önemli ve tek tavsiye: tedavinizin botoks reçetesi yazma lisansına sahip, uygun nitelikleri barındıran, deneyimli bir tıp doktoru tarafından yapıldığından emin olun - tıp dışı bir profesyonel herhangi bir tedavinin hiçbir yönünden sorumlu değildir. Kullanılan ürünle ilgili olarak, ürünün adını ve ülkenizde ruhsatlı olup olmadığını sorun. Doktorlar ayrıca tedaviden önce olası yan etkiler ve komplikasyonlar hakkında sizi bilgilendirmelidir."
Kimler botoks yaptırmalı ve kimler botokstan kaçınmalı?
"Kozmetik tıpta botoks tedavilerinin amacı, yüz ifadesiyle ortaya çıkan çizgilerin, özellikle alındaki çizgilerin, kaz ayaklarının ve kaş çatmanın tedavisidir. Bence tedaviye başlanması gereken an, bu çizgilerin cildi 'aşındırmaya' başladığı andır. Bununla birlikte, daha güçlü ifade çizgileri bile daha sonraki aşamalarda tamamen ortadan kaldırılabilir veya en azından önemli ölçüde azaltılabilir. Özellikle alt yüzdeki, yüzü dinlendirirken bile beliren kıvrımlar ve oluklar botoks tedavisi ile düzelmeyecektir - alt yüz ayrıca gülümseme veya ağız hareketi değişikliklerine neden olabileceğinden tedavi için daha riskli bir bölgedir.
"Boyun çizgilerinin azaltılması, daha keskin çene hattı tanımı ve daha yumuşak dekolte görünümü de botoks kullanımı ile elde edilebilir. Çiğneme veya diş gıcırdatmadan sorumlu olan daha güçlü masseter kasından alt yüzün genişletilmesi de sağlanabilir. Diş gıcırdatma veya bruksizm de botoks ile tedavi edilir.
"Aşırı terleme botoks ile tedavi edilir. Saç çizgisindeki aşırı yüz terlemesi de botoks ile tedavi edilir. Botoksun yan kullanım alanlarından biri de yüzdeki yağ üretimini ve genişlemiş gözenekleri azaltmaktır.
"Hamileyken veya emzirirken botokstan kaçınılması gerekir. Multipl skleroz ve kas distrofisi gibi herhangi bir nöromüsküler bozukluğu olan kişiler de botoks tedavisinden kaçınmalıdır. Bazı antibiyotikler ve otoimmün bozukluklar, Alzheimer ve düzensiz kalp atışları için kullanılan ilaçlar gibi ilaçların kullanımı botoks ile tedavi edilmemelidir. Yüz felci de tedavi için önemli bir kontra göstergedir."
Ne sıklıkla botoks yaptırmalısınız?
"Tedavi sonuçlarını korumak için yüz botoksunun her üç ila dört ayda bir tekrarlanması gerekir. Bazı kişiler, özellikle de botoksu önleyici bir tedavi olarak yaptıranlar, tedaviyi yalnızca altı ayda bir tekrarlayabilirler. Hiperhidroz (aşırı terleme) ve diş gıcırdatmaya yardımcı olmak için botoks yaptıranlar, her altı ila sekiz ayda bir yeni bir tedaviye ihtiyaç duyma eğilimindedir."
Botoksu hangi bölgeye yaptırmalısınız?
"En sık tedavi edilen üç bölge kaş çatma bölgesi, alın ve kaz ayaklarıdır. Bu bölgeler tedaviye iyi yanıt verir, çizgi ve kırışıklıkların yumuşatılmasında büyük etkisi vardır. 'Tavşan çizgileri', özellikle de kaz ayakları tedavi edilirken, aynı anda işlem altına alınabilir. Çene hattı ve boyun bölgesi tedaviye gerçekten iyi yanıt verir ve alt yüze daha keskin bir hat kazandırır."
Botoksun faydaları nelerdir?
Botoks, uzun vadeli yan etki ve komplikasyon riski minimum olan çok basit bir tedavidir. İfade çizgilerini ve kırışıklıklarını iyileştirmede önemli bir etkiye sahiptir ve daha rahat bir yüz görünümü sağlar. Sonuçlar birkaç gün içinde görülebilir ve 3-4 ay sürer, sonuçları korumak için yılda 3 kez tekrarlanması gerekir.
Küçük dozlarda botoks kullanımı, normalde rahatlamış veya taze bir yüz görünümü olarak fark edilen doğal sonuçlar sağlar. Ayrıca yüzde, fark edilebilecek herhangi bir hacim değişikliği yaratmaz.
Başladıktan sonra botoksa devam etmeniz gerekir mi?
Şart değildir ve bu kişinin seçimine bağlıdır. Tedaviyi durdurmak sadece ifade çizgilerini tekrar ortaya çıkaracaktır. Bağımlılık söz konusu değildir.
Bununla birlikte, botoks yaptıran kişilerde botoks tedavisi artık yapılmadığında daha az çizgi olacaktır. Botoksun kullanıldığı süre boyunca çizgiler önlenir ve daha önce botoks yapılmamış olana göre daha yumuşak olurlar.
20'li yaşlarda önleyici botoks diye bir şey var mı?
"Bu fikir özellikle Y kuşağı arasında oldukça hızlı bir şekilde başladı ve yayıldı. Sosyal medyanın aşırı ilgi yarattığına inanıyorum. Ancak bence bu kadar erken yaşta botoks tedavisine başlamaya gerek yok. Çoğu insan için 30'lu yaşlarının başında, ifade çizgileri kendilerini göstermeye başlayacaktır. Botoks tedavisine başlandığında, başlangıçtaki tüm bu yüzeysel çizgiler botoks ile tamamen kaybolur. Benim görüşüme göre, bu çizgilerin yeniden ortaya çıkmasını ve kötüleşmesini önlemek, önleyici botoksa bağlıdır. Önleyici botoks tedavisi görmüş ve bırakmış biriyle hiç tedavi görmemiş birini karşılaştırdığınızda, önleyici botoksun sonuçları fark edilir."
Botoksun koltuk altı terlemesini durdurabildiği doğru mu? Nasıl oluyor?
"Evet. Hiperhidroz adı verilen ve koltuk altının yanı sıra ellerde, ayaklarda, yüzde, saç çizgisinde ve kafa derisinde aşırı terleme üretimiyle bu karakterize durum botoksla tedavi edilebilir. Etki mekanizması hala tam olarak anlaşılamamıştır ancak ter bezlerinin aktivitesinin azaltılması ve kıl foliküllerindeki çok yüzeysel kasların zayıflatılması bu mekanizmada rol oynamaktadır. Bu tedavinin etkinliği, bu durumdan muzdarip kişiler için özsaygı ve sosyal utancın azaltılması üzerinde önemli bir etki yaratmaktadır.
"Benzer şekilde, avuç içi ve ayakların plantar bölgesi gibi alanlar da yaygın olarak tedavi edilmektedir. Yüz bölgelerinin ve saç çizgisinin aşırı terlemesi ve ayrıca çiğneme kası masseterin hiperaktivitesinden kaynaklanan diş gıcırdatma veya genişlemiş alt yüzün tedavisi için etkilidir."
Botoks efsaneleri nelerdir?
"Deneyimlerime göre, ilk olarak botoks tedavisi gören herkesin doğal görünmeyeceğini ve yüzdeki değişiklikleri herkesin fark edeceğini düşünmek. Tedavi doğal sonuçlar verecek şekilde dengelenebilir ve aşırıya kaçılmasına gerek yoktur - bu hastanın veya tıp uzmanının ya da her ikisinin de tercihidir. 'Bebek botoksu' olarak adlandırılan botoks, çizgileri yumuşatan, bir dereceye kadar ifadeyi koruyan ve çok doğal bir görünüm sağlayan çok ince bir botoks kullanımıdır.
"İkinci en büyük efsane ise botoksun zehirli olduğu ve vücudu etkileyeceğidir. Ayrıca uzun vadeli etkisinin bilinmemesidir. Botoks kullanımı seksenli yıllarda başlamıştır ve hiçbir zaman uzun vadeli bir yan etki gözlenmemiştir ve tedavinin toksik etkisi yoktur.
"Üçüncüsü, tedavi kesildiğinde çizgilerin daha da kötüleşeceğidir. Bu sadece bir efsane değil, aynı zamanda yanlış bir bilgidir. Botoks tedavisi durdurulduğunda, çizgiler ve kırışıklıklar yavaş yavaş geri dönecektir. Hepsi bu kadar. Ancak, botoks yaptırmış bir kişide çizgiler, tedaviyi hiç yaptırmamış bir kişiye kıyasla daha yumuşak olacaktır.
"Duyduğum son efsane ise botoks ve dolgu maddelerinin aynı olduğu ve aynı doğal olmayan sonuçları ürettikleri ve çizgileri tamamen yok etmek ve yaşlanma etkilerini geri döndürmek için kullanılabilecekleri görüşüdür. Bu benim uygulamamda önemli bir nokta: hastaları gerçekte nelerin mümkün olduğuna odaklamak ve onların mantıksız, gerçek dışı beklentilerle kapılmalarını önlemek."
Bu yazı ilk kez British GQ sitesinde yayınlanmıştır.