Berkay Yazıcı 32 yaşında İstanbul’lu bir dövme sanatçısı.
2009 yılından beri İstanbul’da dövme yapıyor.
American Traditional, Micro Realism Pet Portrait, Black and Grey Portrait, Watercolor gibi birçok stillerinde dövme yaptı. Bugünlerdeyse en ses getiren çalışmaları gerçekçi portre uygulamaları.
2018 yılından bu yana giderek popülerleşen ve daha önce hiç dövmesi olmayanların bile dövme yaptırmaya sıcak bakmasına vesile olan evcil hayvan dostlarımızın portrelerinin Türkiye’deki en popüler uygulayıcılarından biri.
Ancak Berkay Yazıcı’nın gerçekçi portre çalışmaları bunlarla sınırlı değil. Son günlerde siyah beyaz portre fotoğrafların etrafına bezediği floral tasarımlarla gündemde.
Anne, baba ya da bir aile büyüğünün fotoğraflarını bedenlerine işleterek onları onurlandırmak isteyenlere Berkay Yazıcı destek vermiş oluyor. Özellikle sanatçının portreler etrafındaki çiçek kullanımı, bedenlerinin bir bölümünü adeta anıta dönüştürüyor.
2023 yılında kariyerine New York’ta devam etmeyi planlayan sanatçı, Türkiye’deki son günlerini realistik anı portrelerine ağırlık vererek tamamlayacağını duyurdu. Berkay Yazıcı, oradaki kariyerini ise bugüne kadar uyguladığı tüm stillerin teknik bilgisini bir araya getirerek gerçekleştirdiği New Traditional stilinin üzerine kurmayı planlıyor.
American Traditional, Micro Realism Pet Portrait, Black and Grey Portrait, Watercolor tekniklerini ve senin bu teknikleri nasıl bir kişisel dokunuşlar kullandığını anlatır mısın?
Hepsi çok farklı disipline ve tekniğe sahip tarzlar. Yaptığım dövme tarzı ne olursa olsun katmaya çalıştığım ve yapmaktan en keyif aldığım, o işin gerektireceği en ufak detayı bile yapmak. 13 yıldır dövme yapıyorum ve çalıştığım bütün tarzlardan beslenerek bir diğerine teknik aktarıyorum.
Portre çalışmaları çok yoğun duygularla yaptırılıyor bu eserlerin sahibi olarak dövme yaptıranlarda sonucu görünce neler hissediyorsun?
Yaptığım işler referansında gelmelerine rağmen insanda bir güvensizlik oluyor ister istemez. Her ne kadar aynısı olacağını düşünse de çoğu detayın yapılamayacağını veya yapamayacağımı düşünüyorlar. Koyduğum fotoğrafların gerçek olmadığını düşünüp gelen bile vardı. Bittiği zaman çok büyük bir yüzdeden “tahmin ettiğimden çok daha güzel oldu” yorumunu alıyorum. İlk başlarda buna üzülüyordum ama sonra alıştım ve potansiyel üzerine çıktığımı görmek bana keyif veriyor.
Dövme yaptırmadan önce kişi kendinde hangi soruların cevaplarını almış olmalı ki sonra pişman olmasın?
Öncelikle yaptırılan dövmeden emin olunması gerekiyor. Eş dost çevresinden veya internette görülen moda olmuş semboller veya tasarımlar olmamalı. Kişinin kendi verdiği karar/fikir üzerine ilerlenmesi gerekiyor. İlham alınabilir tabii ama başkasına yapılan tasarımın aynısı olmamalı. Yaptırılacak dövmeye karar verildikten sonra onu en iyi yapacak sanatçıyı araştırmak gerekiyor. Eğer onu yapabilecek bir sanatçıya gidilmezse, istenilen şekilde olmayacağı için pişman olunabilir. Kötü demiyorum çünkü sadece iyi veya kötü değil, tarz dışı bir iş olduğunda da yaptıran kişi beğenmeyip pişman olabilir. Basit bir çarpı isteyen birisine yamuk yumuk bir çarpı yapılsa bile pişman olunabilir. Onun dışında da eskisi gibi istenilen her dövmeyi yapan sanatçılar kalmadı, herkes kendi tarzında işler yapıyor. Dövmesi yapıldığında kötü olacak veya ilerde pişman olunacak dövmelerde sanatçılar yönlendirmelerde bulunuyorlar.
Yaptırılan dövmelerin değişimi, dönüşümü konusunda nelere dikkat etmeli?
Dövme; sizle birlikte yaşlanan, sonsuza kadar vücudunuzda barınmaya çalışan pigmentler topluluğu diyebilirim. İlk yapıldığı günkü gibi pürüzsüz bir şekilde ve canlılıkta kalmasını beklemek olmaz. Saç teli kadar ince iğne var evet, yapılabilecek bütün detaylar tabii ki de yapılabilir fakat zamanla bir miktar da olsa derinizin içinde o pigmentler yer aramaya devam ediyor. Mesela incecik yazılmış bir yazı on sene sonra okunmayacak hale gelebilir. Kimisi bunu biliyor ve on sene sonra üzerine başka bir dövme yaptırırım zaten diyerek umursamıyor ama bunu bilmeyen sonsuza kadar ilk yapıldığı gibi gözükeceğini düşünen çok fazla kişi var hala. Derinizin organik bir yapıda olduğunu unutmadan fikirler bulunmalı.
Realist çalışmalarda kendini en zorladığın dövme hangisiydi?
Sevdiğim bir arkadaşımın kaybettiği annesinin anısına yaptırdığı dövmede manen çok zorlanmıştım. Dövme bittikten sonra ilk baktığı yer annesinin yanağındaki gamzesiydi. Bana dönüp “bunu görmezsin veya yapmazsın diye düşünmüştüm, onu bile yapmışsın” diyip sarıldı. Yapım aşamasında yaşadığım tüm stresi üzerimden alan bir andı :)
New Traditional tarzı nedir?
American traditional; dövme kültürünün en temel taşlarından biri olan dövme tarzı. Genelde denizci dövmeleri, kadın figürleri kullanılarak kompozisyon oluşturulur. Basit gözükür ama çok estetik çizgiler ve dokuşlar ile istenilen figürler ortaya çıkarılır. Kalın çizgiler ve siyah gölgeler kullanılır. Örneğin dümen tutan bir pinup ve arkada palmiye ağaçları gibi bir kompozisyon.
New traditional da eski kompozisyonları günümüz teknolojisi ve görsel algısı ile yeni bir boyuta taşımak için üzerinde çalıştığım bir tarz. Amacım dövmeleri daha sürdürülebilir bir şekilde hayatımıza sokmak. Kalın çizgiler kullanmak yerine kompozisyonlar çok ince veya çizgi kullanmadan realist veya yarı realist bir şekilde uygulamak. Yapıldıktan belki on belki yirmi yıl sonra dövmenin etrafına çizgi çektirip yeni bir dövme gibi kullanabilecekler eski dövmelerini. Eskileri yaşatmayı, onlardan beslenmeyi severim. Umarım benim gibi düşünen insanları çok çabuk ulaşabilirim :)
Senin diğer dövme sanatçılarından farkın ilk bakışta dövmelerinde kendini nasıl belli eder?
Pastel tonları çok severim. Günlük hayatta ve işimde. İlk bakışta kullandığım tonların softluğu ve pastel oluşu dikkat çekiyor. Amacım vücuda sticker yapışmış gibi gözükmesi değil, tül üzerine yapılmış bir resim gibi gözükmesi. Etrafımdaki insanların dövmelerime yaptıkları yorumlar bunlar ve bunu sürdürmek istiyorum