İllüstrasyon: GQ Italia, Fotoğraflar: Global Citizen
Futbol, Amerikan futbolundan ilham alıyor: FIFA Dünya Kupası’nın 2026 finalinde ilk kez Super Bowl tarzında bir Dünya Kupası devre arası şovu göreceğiz. FIFA bu ilk denemede oldukça büyük bir adım attı çünkü sahnede tek bir isim yer almayacak. Bunun yerine dünya pop müziğinin üç büyük yıldızı, stadyumdaki seyircilere ve finali evlerinden takip edecek milyonlara performans sergileyecek: Madonna, Shakira ve BTS.
Aslında Dünya Kupası finalinde bir devre arası şovu yapılacağı konuşmaları geçen yıl tam da bu dönemlerde başlamıştı. Final, 19 Temmuz Pazar günü, hem New York Giants hem de New York Jets için iç saha görevi gören MetLife Stadium’da düzenlenecek. O dönem çıkan söylentilere göre Chris Martin ve Phil Harvey etkinliğin sanat yönetimini üstlenecekti. Bu nedenle de FIFA Dünya Kupası’nı yalnızca bir spor etkinliği değil, tıpkı Super Bowl gibi 360 derecelik bir gösteriye dönüştürecek müzikal geleneği başlatacak isimlerin Coldplay olacağı düşünülüyordu.
Ancak bugün bildiklerimize göre İngiliz grubun solisti yalnızca perde arkasında çalıştı ve çalışmaya devam edecek. Tabii sahnede sürpriz bir gelişme yaşanmazsa. Böylece gösteri alanı, daha ünlü meslektaşlarına bırakılmış oldu.
Futbolla ilişkilendirilen bu yeni müzik geleneği gerçekten ilk devre arası şovu mu? Dünya Kupası açısından evet. Ancak 2025’te düzenlenen ve Global Citizen işbirliğiyle gerçekleştirilen FIFA Kulüpler Dünya Kupası Devre Arası Şovu önemli bir öncül örnek olarak karşımıza çıkıyor.
Bu yeni eğlence anı, dünya futbolunu yöneten kurum ile 2030 yılına kadar aşırı yoksulluğu sona erdirmeyi hedefleyen uluslararası kuruluş Global Citizen arasındaki işbirliğinin bir sonucu. Bu ortaklık 2025’te kulüpler düzeyindeki turnuvanın en önemli anında da kurulmuştu ve bu yaz çok daha büyük bir ölçekte tekrar gerçekleşecek. Sonuçta bu kez söz konusu olan, ülkeler düzeyindeki Dünya Kupası ve çok daha geniş bir küresel izleyici kitlesi.
FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun daha önce açıkladığı gibi, performans FIFA Global Citizen Education Fund’a destek sağlayacak ve çocukların eğitime ve spora erişimine yardımcı olmak amacıyla 100 milyon dolar toplamayı hedefleyecek.
“Her çocuğun hayal kurma fırsatı olmalı,” dedi Infantino. “Ve bunu mümkün hâle getirmeye birlikte katkı sağlayabiliriz.”
Çocuklardan ve hayallerden söz edilirken, yeni devre arası şovunu sanat yönetmeni ve genç izleyicilerin efsanevi favorileri olan Muppets’tan daha iyi kim duyurabilirdi? YouTube’da yayınlanan tanıtım videosunda Muppets karakterleri, Chris Martin ile birlikte etkinlik için en iyi müzik kadrosunu belirlemeye çalıştıkları sahte bir kulis ortamında karşımıza çıkıyor.
Sahnede Madonna, Shakira ve BTS’in yer alması tesadüf gibi görünmüyor. Futbolun her yaştan taraftarı bir araya getirdiği düşünülürse, her nesle kendi referans pop yıldızını sunma fikri oldukça bilinçli bir tercih gibi duruyor.
Şimdi geriye yalnızca şu sorunun cevabını beklemek kalıyor: Sahnede sırayla mı yer alacaklar, yoksa birlikte mi performans sergileyecekler? Elbette herkes ikinci seçeneğin de işin içine girmesini umuyor.
Her hâlükârda Dünya Kupası devre arası şovu şimdiye kadarki en büyük seyirci kitlesine ulaşabilir. Sonuçta tüm dünyanın milli takımlar düzeyinde duygusal olarak bağlandığı bir organizasyondan söz ediyoruz. Ama şimdi sıra yıldızlarına daha yakından bakmakta.

Met Gala gecesinde Leonora Carrington’ın Aziz Antonius’un Baştan Çıkarılışı tablosundan ilham alan görünümüyle tüm dikkatleri üzerine çeken Miss Ciccone, Dünya Kupası finali günü geldiğinde 3 Temmuz’da yayımlanacak Confessions II albümünün taze heyecanını yaşıyor olacak. Elbette farklı yaş gruplarından hayranların ilgisini çekebilecek bir sanatçı ancak en büyük heyecanı muhtemelen boomer kuşağı yaşayacak.

Millennial kuşağını temsil eden isim ise Shakira. Üstelik bu Dünya Kupası’nda Dai dai ile FIFA’nın en büyük organizasyonu için ikinci resmi şarkısına imza atmış durumda. İlki elbette Waka Waka idi. Dahası, Kolombiyalı yıldız 2020 yılında Jennifer Lopez ile birlikte Super Bowl sahnesini çoktan domine etmişti. Bu nedenle büyük spor organizasyonlarının ortasında gerçekleşen müzik şovlarının dinamiğini çok iyi biliyor ve performansı nasıl yöneteceğini de fazlasıyla öğrenmiş durumda.
Şarkıcı Temmuz 2026’da ABD ayağı devam edecek Las Mujeres Ya No Lloran World Tour kapsamında sahnede olacak. FIFA performansı da kişisel takvimine kusursuz şekilde uyuyor.

BTS, dünya çapında özellikle Z kuşağı tarafından en çok sevilen K-pop grubu konumunda. Grup, dört yıllık aranın ardından mart ayında Arirang albümüyle müziğe geri döndü. Dünya Kupası devre arası şovuna katılımları da zamanlama açısından oldukça yerinde görünüyor çünkü söz konusu albüm, onları ABD listelerinde üst üste en fazla hafta zirvede kalan ilk Koreli sanatçılar hâline getirdi. Kısacası grup kariyerinin oldukça güçlü dönemlerinden birini yaşıyor.
Sanatçıların farklı coğrafi kökenleri de dikkat çekici bir detay. İlk isim ABD’den geliyor ancak İtalyan kökenlerine sahip. İkinci isim Kolombiya’dan, grup ise Güney Kore’den geliyor. Birlikte düşünüldüğünde bu sanatçılar, Dünya Kupası gibi birlik ve beraberlik fikrini merkezine alan bir organizasyonun ruhuna uygun güçlü bir kültürel karışım oluşturuyor.
Bir Kısım Futbol Taraftarının Aklını Meşgul Eden Soru İşaretleri
Ancak oyunun iki devresi arasında gerçekleşecek böyle bir gösteri haberi, futbol taraftarlarının tamamını heyecanlandırmış değil. Bazı taraftarlar, devre arası şovunun maçın rekabet temposunu bölebileceğinden ve oyuncuların konsantrasyonunu olumsuz etkileyebileceğinden endişe ediyor.
Sahnenin kurulumu, teknik ekipmanların yerleştirilmesi ve kabul edilebilir uzunlukta bir gösteri oluşturulabilmesi için devre arasının 15 dakikadan 25 dakikaya çıkarılması bekleniyor. Taraftarlara göre asıl sorun da tam olarak bu. Endişe yaratan şey, aranın uzatılması.
BU İÇERİK İLK OLARAK GQ ITALY WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.