Herkes Neden Tinder Swindler Hakkında Konuşuyor?
Güncel

Herkes Neden Tinder Swindler Hakkında Konuşuyor?

Netflix’in yeni belgeseli Tinder Avcısı ne anlatıyor? Neden bu kadar ilgi çekti ve internette hemen her yerde karşınıza çıkıyor?

Popüler kültürün ruhunu yakalayan iki şey varsa, o da dolandırıcıların ayrıntılı hikayeleri ve flört uygulamasından korkutucu hikayelerdir. Netflix'in yeni belgeseli The Tinder Swindler, daha çok Simon Leviev olarak bilinen seri dolandırıcı Shimon Hayut'un hayatını ve maceralarını derinlemesine inceleyerek ikisini de sunuyor. 

2020’de yayınlanan Don't Fuck With Cats'i hayata geçiren tarafından yapılan belgesele göre, Hayut, flört uygulamalarında geçirdiği süre boyunca kadınları yaklaşık 10 milyon dolardan fazla dolandırmayı başardı. İlk bakışta, elmas endüstrisiyle uğraşan İsrailli bir milyarder Lev Leviev'in çocuğu gibi davranacak ve özel jetlere binip, lüks otellerde kalarak şovunu yapıyordu (İronik bir şekilde, Leviev'in gerçek oğlu Zevulun, 2018'de bir elmas kaçakçılığı operasyonuna yönelik baskının bir parçası olarak tutuklandı). Sonunda ise sözde tehlikede olduğunu dile getirip maskesi düşene kadar kadınlardan para desteği istiyordu. 

Norveç gazetesi Verdens Gang, özellikle Cecilie Schrøder Fjellhøy adlı bir kurban hakkında haber yaparak Hayut'un hikayesi için altı ay harcadı. Fjellhøy, Ocak 2018'de Hayut'a bir koruma ve ekibin diğer üyelerinin eşlik ettiği Londra'da buluştuklarını söyledi. Daha sonra ona elmas endüstrisindeki rakiplerinden tehditler aldığını ve hesabında kendi adına bir kredi kartı açıp açmayacağını sordu ve açtı da. Daha sonra ona korumasının saldırıya uğradığını gösteren bir video gönderdi ve kendisine para göndermesini istedi. Cecilie Schrøder Fjellhøy, Simon’a yardım etmeye çalışırken yaklaşık 500.000 dolar borca girdi.

the Tindler Swindler

Hayut sonunda ona borçlu verdiği miktarı geri ödediğini iddia eden sahte bir belge gönderdi. Oslo'da buluşmayı planladılar, ancak aniden iptal etti ve daha fazla para istedi ve sonunda Cecilie Schrøder Fjellhøy ile iletişimi kesti. 

2015'te Hayut'un üç Finli kadına karşı dolandırıcılık suçundan hüküm giydiği ve benzer aleyhte aleyhlerde bulunan bir sabıka geçmişi olduğu ortaya çıktı. Verdens Gang'e göre, kendi ülkesinde “hırsızlık, sahtecilik ve dolandırıcılık” ile suçlanıyordu. 2011'de İsrail'e geri döndü, ancak duruşmaya katılmak yerine Avrupa'ya gitti. VG'nin Ocak 2022 tarihli bir güncellemesi, 2019'da Yunanistan'ın Atina kentinde polis tarafından tutuklandığını ve İsrail'de yargılanmak üzere iade edildiğini söyledi. Daha sonra 15 aylık cezasının sadece beş ayını çekti ve “iyi hal” nedeniyle serbest bırakıldı.

Tinder Avcısı

Netflix'e göre Hayut, birlikte olduğu başka bir kadının Verdens Gang makalesini görmesi ve Yunanistan'daki kolluk kuvvetlerine bilgi vermesi üzerine yakalandı. Akıllıca bir önlem olarak, Hayut’un marka kıyafetlerinin bir kısmını sattı ve parayı ona vermek yerine sakladı, dolandırıcı böylece dolandırılmış oldu.

Hayut, Tinder'dan yasaklandı ve Match.com ve OkCupid gibi diğer bazı internet flört hizmetleri de aynısını yaptı. Belgeselin yayınlanmasının ardından, Hayut Instagram'da “önümüzdeki birkaç gün içinde hem ilgili taraflar hem de kendi için hikayeyi anlatmanın en iyi ve en saygılı yolunu belirlediğini” yazdı. Paylaşımını sonra sildi. 

Netflix, The Tinder Swindler'ı uzun metrajlı bir filme uyarlamayı düşünüyor, ancak bu, herhangi bir ek dramatizasyona ihtiyaç duymayan vahşi bir hikaye. O zamana kadar, Anna Delvey adlı mini-diziyle dolandırıcılar konusundaki iştahınızı köreltebilirsiniz. 

the Tindler Swindler

İZLE
UYSALLAR GQ HYPE'TA
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası