X-Men
Gupta İmparatorluğu tarafından bulunan satranç oyunu 9.yy’da batıya geliyor. Satranç o kadar beyni geliştiren bir dal ki, II. Dünya Savaşı’nda en iyi satranç oyuncuları Nazi kodlarını çözen tek insanlar oluyor. En uzun satranç oyunu teorik olarak 5,949 hamleden oluşurken, ilk üç hamleden sonra toplamda 9 milyondan çok hamle oluşturabiliyor. Bu yüzden satranç sonsuz olanaklar oyunu oluyor.
X-Men
En enteresan hikayelerden biri ise 18.yy’da Wolfgang Von Kempelen’in mekanik satranç oyuncusu “The Turk” herkesi hayrete düşürüyor. Makine sanılan Türk’ün içindeki kabinede aslında birisi saklanıyor ve herkesi kandırıyor. Napoleon Bonaparte ve Benjamin Franklin’i bile yenen Türk'ün 1854’te yanması sonucu bütün sırları da kayboluyor. Şimdi ise Kaliforniyalı bir adam tekrardan aynı maketi yaratıyor. Başka enteresan bir bilgi ise Alman DR. Emanuel Lasker 26 sene ve 337 gün boyunca dünyanın satranç şampiyonu olarak kalıyor.
"The Turk"
Şu birkaç senedir spor olarak sayılan satranç ayrıca sağlığınız ve gelişiminiz için de çok önemli. Sebebi ise hafızanızı geliştiriyor böylece Alzheimer gibi hastalıkları engelleyebiliyor. Hafızanızla beraber zekanızı da geliştiriyor. 4,000 tane Venezuelalı öğrenci üzerinde yapılan 4 aylık araştırma sonucu satranç oynayanların zekasının arttığı gözlemleniyor. Beyninizdeki dendritlerin büyümesini sağlayarak planlama, sağduyu ve kontrolü arttırıyor. O yüzden satrancı kesinlikle öğrenmenizi öneriyoruz. Bu kadar tavla oynayan bir ülkenin satranç stratejilerini de rahatlıkla kavraması gerekiyor. Ayrıca yaş kısıtı olmaksızın herkes birbirine rakip olabiliyor. Belki bu yazımız sayesinde “Nasıl mars ettim be!” yerine “Şah Mat!” yani Farsça “Kral öldü” diyerek zamanında sadece krallara ve soylulara öz olan ve binlerce yıl boyunca oynanmaya devam edilen satranca bir şans vermek istersiniz.
Lucky Number Slevin