20. yılında 20 SMS nostaljisi
Teknoloji

20. yılında 20 SMS nostaljisi

SMS teknolojisi bu yıl 20 yaşına girdi. Cep telefonlarıyla 90'ların ortasında tanışıp büyük aşk yaşayan bir ülke olarak, mesajlarla da yoğun bir ilişkimiz oldu. 20 senemiz acı, tatlı anılarla dolu.

1. Aşkımız 2 kontör

Yeni milenyuma girerken SMS en değerli yıllarını yaşıyordu. 1 SMS 2 kontör dönemi, tüm sevgililerin tek mesajda dünyayı anlatma çabasına şahit oldu. Aylık 50 SMS bedava gibi kampanyalar infial yaratıyor, kotayı dibine kadar kullanan tutumlu aşk destanlarını Nokia 3310'ların ekranından okumak için ekspertiz gerekiyordu. Örneğin 1999 yılından bir SMS: "ttlm bgn bana kzdn.ama bn sdce ikmzn iilgni dusnyrm.ltfnbeniafftaskm.yrn bulsp knslmmi?ss.mccks.bye."

2. Ve anne SMS'i keşfeder

Kısa mesajlar uzun süre kampüs kitlesine hitap etse de bir noktada anne de bu müthiş iletişim aracını keşfetti. İlk başta sadece büyük harf: "OĞLUM BEN ANNEN" ya da boşluksuz: "nerdesinhemenevegel" ya da sadece deneme amaçlı "mesaj attım geliyor mu?" seviyesindeydi. Sonra anne smiley'yi de, e-mail'de forward'ı da hızla keşfetmeyi başardı.

3. Yakalanma hikayeleri

Cep telefonunda saklanan mesajlar bazıları için kirli çamaşır sepetine de dönüştü. Kıskanç sevgilinin telefonu kontrol etmesine karşılık önlem almayı unutanın ilişkisini acılı bir şekilde bitirecek güce sahipti SMS. (Abi bu Samsung'da mesajları teker teker silme özelliği yok mu?)

4. Sarhoşken yazılmayacaklar listesi

Bugün Twitter'a sarhoş sarhoş saçmalamak daha dehşet sonuçlar doğurabilse de, sarhoş SMS'inin de kendine ait özel bir yeri vardır. Eski sevgiliye "Hüppen beni terketmiiii. seviyioruamm!!!!1" gibi mesajlar ya da daha öfkeli küfürlü patlamalar yazmak hiçbir zaman iyi sonuçlar doğurmadı.

5. Kurallar kitabı

Bir süre sonra SMS yazmanın da kendi içinde geçerli kuralları oluştu. Kısa mesajdan karakter tahlili yapıldı, smiley'ler kendi içinde kategorilere ayrıldı. Sadece büyük harf kullanmak, her cümlenin sonuna smiley koymak, de-da'ları birleşik yazmak, "genç kız gibi sms atmamak" gibi kriterler meydana geldi.

6. İlk polis mesajı

Bir gün hepimiz telefon ekranında büyük harfle POLİS yazan bir mesaj aldık. Emniyet bizi bir takım dolandırıcılık vakalarına karşı uyarıyordu ama o mesajı açana kadar geçen 2 saniye içinde hepimiz karakola çağrıldığımızı, üzerimize bir suç atıldığını, bir yakınımızın başına büyük bir iş geldiğini ya da eve giren hırsızla ilgili bir gelişme olduğunu filan düşündük. Her ne olursa olsun "Yeni mesaj POLİS" SMS tarihimizin irkilme anlarından biri oldu.

7. Yardımsever SMS

Kısa mesaj teknolojisiyle birlikte bir SMS'e 5 TL verip bir çocuk okutmak, depremzedelere yardım etmek, muhtaç birinin hastane masraflarını karşılamak mümkün oldu. Tabii burada da sahtekarlık yapıldı, kampanyaların zaman zaman suyu çıktı.

8. Toplu tebrik

Bayram, seyran teker teker kutlama yapmayı sevmeyenin en sevdiği özellik toplu SMS oldu. "Sizin ve tüm sevdiklerinizin şeker bayramını en içten dileklerime kutlarım" yaz, 50 kişiye gönder, oldu bitti.

9. İlişkide yeni kalpsizlik modeli

Sevgiliyi SMS'le terk etme hayatımıza yeni bir hayvanlık modeli olarak girdi. Telefonla terk etme bile gönül işleri etiketinde ayıplanırken, SMS'le güle güle demek hala kabul edilir değil.

10. Altyazı SMS'leri

Sadece işe, aşka mesaj atmıyoruz tabii. Sabah programlarına, müzik kanallarına bir dönem SMS yağdırdık. Kral TV'de altyazı olarak geçen mesajlar bir ara klipten daha eğlenceliydi. "Sıradaki parça biricik aşkım Arzu'ya gelsin. Seni çok özledim aşkım. Bursa'dan Faruk. Şafak 34." gibi asker mesajlarının yanı sıra, "şarkı sana gelsin de, sen bize ne zaman geleceksin?" gibi cevherler de mevcuttu.

11. "Pardon, yanlış Zeynep"

Mesajlarına cevap alamayan genç, son çare hep bu yanlış kıza gönderdim numarasını kullandı. Hem hayatında bir Zeynep daha olduğu iması, hem kızı son mesajın üzerinden beş saat geçtikten sonra yeniden dürtebilme umudu, karşılıksız aşıkların tutunduğu dal oldu. Ama genellikle gelen cevap, "OK" gibi bir şeydi.

12. Reklam mesajları

Son zamanlarda çıldırtıcı bir hal alan SMS spam'leri, telefon hatlarının kampanya duyurularıyla başladı. Sonrasında bu kampanya, indirim, anneler günü, sevgililer günü çığırtkanlıkları cep telefonlarını ele geçiren bir manyaklığa dönüştü.

13. Auto-correct'le tanışma

Telsiz boyundaki ilkel telefonlarımızda yoktu ama 2000'li yıllarda hayatımıza bir auto-correct özelliği girdi. Telefonu yeni alıp durumu kavrayamayanların uygulamanın kurbanı oldu. Mesajları "telefon diline" göre düzeltilenler eşine, patronuna, ortağına abuk subuk bir şeyler yazdı durdu.

14. Dünyadaki ilk SMS

Bizim hayatımıza "Aşkım yeni telefon aldım:)" gibi mesajarla girmiş olabilir ama dünyadaki ilk SMS, 1992'de Brit Neil Papworth tarafından Vodafone yöneticisi Richard Jarvis'e atılan "Happy Christmas"tı.

15. Çılgınlığımızın rakamları

Geçen yıl 6.1 trilyon kısa mesaj atıldı, telekom endüstrisi bu bağımlılığımızdan her yıl yaklaşık 115 milyar dolar kazanıyor.

16. Hızlı yazma teknikleri

Akıllı telefonlar, touchscreen'ler ortada yokken hızlı kısa mesaj atmak bir sanattı. Bir harf için üç kere aynı tuşa basılır, doğru harfte durmayınca başa dönülürdü. Telefon değiştirince silme tuşu "C" mi, backspace mi bir süre karıştırılır, yaklaşık birkaç haftada eski hıza kavuşulurdu.

17. "Tostumu yedim"

2002 yılında cep telefonlarının çeşitli sırlar barındıran bir kara kutu olduğuna Çağla Şıkel'in "tostumu yedim bekliyorum" mesajıyla uyandık. Antalya'daki otel odasından Şenol İpek'e gönderildiği rivayet edilen mesaj, uzun yıllar sürecek bir geyiğin başlangıcı oldu.

18. SMS'le kredi

Nispeten yeni sayılacak banka uygulamasıyla, sadece TC kimlik numaranızı göndermenizle kredi almaya uygun olup olmadığınızı öğrenebiliyorsunuz. Telefonunuza gelen mesaj sizi yetersiz bulup kibarca reddediyor ya da ödeyeceğiniz dev faiz hiç yokmuşçasına "ayda bir sakız parasına 50.000 TL kazandınız" filan diyebiliyor.

19. Yan odadan gelen mesaj

Her şeyi elimizdeki küçük telefonla becerebilmek bir miktar tembellik de yarattı tabii. Salondan odaya "yemek hazır gel" mesajı atmak, odadan mutfağa "gelirken su getirir misin?" yazmak SMS teknolojisiyle tembel hayvana dönüşenlere mahsus.

20. Dünyanın en güzel sesi dıt-dıt

SMS'in en güzeli beklenen insandan gelenidir. Şu 20 yıl içinde bir sürü gereksiz mesaj attık, aldık, geceyarısı yanlış mesajın sesiyle uyanıp sinirlendik, cevap bekleyip alamadık. Ama hala en güzeli beklediğimiz birinden mesaj aldığımızda duyduğumuz dıt-dıt ya da artık iPhone'unuzdan hangi sesi seçtiyseniz....

Yazı: Ceren Şehirlioğlu

İZLE
Bir Jenerasyon Portresi
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası