Elon Musk Bilgisayar Ve İnsan Beyni Arasındaki Bağlantıyı Sağlamaya Çalışıyor
Teknoloji

Elon Musk Bilgisayar Ve İnsan Beyni Arasındaki Bağlantıyı Sağlamaya Çalışıyor

Ne zaman olur deyip bilim-kurgu filmlerinde izleye izleye kanıksadığımız sahnelerin karakterleri olmaya somut adımlarla yaklaşıyoruz. Elon Musk'ın şirketi Neuralink beynimizle yapay zeka bağlantısını 2021'de kurmayı hedefliyor.

Fotoğraf: Westworld-HBO

Kendi kendine gidebilen elektrikli otomobiller ve Mars’ı kolonize etme isteğinden sonra Elon Musk, 2021’de insan beynine çip takmaya hazırlanıyor. Musk’ın 2016’da kurduğu ve şu an 90 kişilik bir ekibe sahip nöroteknoloji şirketi Neuralink, yıl sonuna kadar bilgisayar ve insan beyni arasındaki bağlantıyı sağlamaya çalışacak.

Matrix filminde başkarakter Neo’nun kafasına sokulan bir cihazla beynini adeta bir bilgisayar gibi kullanabildiğini hepimiz hatırlıyoruz. Efsane filmin ardından 22 yıl geçti ve Elon Musk bu yıl insan beyninin bir bilgisayar gibi kullanılabileceğini söyledi. Aklımızdan gelen düşünceleri yazıya dökmek için klavyeye, ekran kursörünü oynatmak için fareye ihtiyacımız var. Neuralink şirketi insan beyninin zaman ve enerji kaybetmeden direkt olarak bilgisayarla bağlantı kurabileceği bir proje hazırlıyor. Elon Musk’ın deyişiyle şirketin amacı makinelerdeki yapay zekâ ile insan beynini birleştirmek. Popüler girişimci de dâhil olmak üzere birçok insan yapay zekânın ileride insan türüne karşı tehdit oluşturacağı kanısında. Neuralink şirketi de “dostunu yakın, düşmanını daha yakın tut” mantığıyla beynimizle yapay zekâyı birleştirmeyi amaçlıyor.

Zihni kontrol etme fikri küçükken izlediğimiz çizgi filmlerinden ödüllü bilim kurgu filmlerine kadar çok kişiyi etkiledi. Saç telinin onda biri inceliğinde kablolar, yüksek teknoloji sayesinde insan beynine yerleştirilecek, işitme cihazına benzeyen bluetooth özelliğine sahip bir aygıtla, düşüncelerimizi bir arayüz olan link adlı cihazla bilgisayara aktarabileceğiz. Bilimin kurguyu yakalayabildiği bu projenin kısa vadeli hedefi link aracılığıyla sağlık problemlerine tedavi bulmak. Çipin hafıza kaybı, felç, körlük ve bağımlılık gibi hastalıkların tedavisi olabileceği savunuluyor. Sağlık konularının dışında, bu proje anılarımızı da bilgisayara yükleyebilecek. Mutlu olduğunuz bir anıyı bilgisayara yükleyerek tekrar tekrar yaşayabileceksiniz. Tabii bu kısım teknoloji için umut verici mi ürkütücü mü sizin kararınız.

nörolink elon musk

Neuralink.com

Çipin iyileştirici etkisinin yanı sıra uzmanlar şiddet eğilimli dürtüleri olan insanların tehlike yaratabileceği konusunda endişeli. Bunun yanı sıra sosyal davranışın makineler tarafından kontrol edildiği bir geleceğin distopik vizyonlarını hayal etmek bu projeyle kolay hale geliyor. Düşüncelerimizi bilgisayara aktarabildiğimiz gibi bilgisayar da düşüncelerimize karışamaz mı? Projenin uzun vadeli hedefi olan beyin-bilgisayar arayüzü incelenmesi, gereken etik ve sorumlulukla ilgili soruları gündeme getiriyor.

 Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla şirket hisselerini katbekat değerlendiren ve gündemden düşmeyen açıklamalar yapan Elon Musk, bu sefer de takipçilerine Neuralink çipinin insanlı deneyleri için tarih verdi. Daha önce fare ve domuzlar üzerinde deney yapan şirket başarılı olmuştu. 2021’de insan beynine çip takılabilirse bu insanlık tarihindeki en büyük teknolojik gelişme olacak. Projenin çığır açıcı olduğu aşikâr ancak, uzun yıllar sonra fikir aşılama ya da görünmeyen bir olayı farklı bir şeymiş gibi algılatıp kişiyi farklı düşüncelere yönlendirmesi, endişeler zinciri yaratıyor. Çip olayının yaygınlaşmasının zamanımıza denk gelmemesi ve insan ömrünün tüm bu gelişmeleri sonuna kadar takip edemeyecek kadar kısa olması üzücü ama belki de olası bir trajediyi göremeyeceğimiz için sevindirici.

nörolink elon musk 

Neuralink.com

 Jeff Bezos, hangi alanlardaki girişimlerine daha fazla vakit ayırmak için Amazon'daki CEO'luk görevini bırakıyor? 

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası