Şehrin tarihi açıdan çok kültürlü karakteri, geleneksel mutfağına çok büyük etki etmiştir. Söz konusu mutfak Bizans, Hıristiyanlık, Osmanlı, Anadolu (1920’lerden sonra şehre akan yüksek sayıdaki göçmen nedeniyle), Yahudi ve batı Avrupa özelliklerini bir arada bulundurur ve böylece eşi benzeri olmayan bir lezzet karışımı oluşturur. Şehir merkezinde, Ano Poli’de ve sahildeki semtlerle civar bölgede geleneksel lokantalar, meyhaneler ve lüks restoranlar, çoğu kez gurme lezzetlerle yaratıcı bir şekilde birleşirler ve yerli geleneksel gastronomiyi korurlar.
Selanik gastronomisinin merkezinde, yaratıcı mezeler, giros ve suvlaki, paça, çorbalar, pideler, Anadolu yemekleri (ciğer sarmaları, sarmalar, gardumba, kebap, …vs) göl veya deniz balıkları ve deniz mezeleri (midyeli pilav, sahanda karides, doldurulmuş kalamar, …vs) yer almaktadır. Ayrıca pastacılığın ayrı özel bir yeri vardır ve meşhur İstanbul şuruplu tatlıları (ekmek kadayıfı, kazandibi, tulumba, …vs), meşhur bugaçalar (peynirli veya kremalı), galaktobureko ve meşhur Panorama üçgenleri ile kendisini göstermektedir. Selaniklilerin günlük yaşamında susamlı Selanik simidinin de özel bir yeri vardır. Bunu özellikle sabah saatlerinde seyyar satıcılardan veya fırınlardan alabilirsiniz. Ayrıca kış aylarında salep de çok meşhurdur.
Selanik yoğun gece hayatı ve sunduğu sınırsız seçeneklerle meşhurdur. Hatta bazıları buranın ‘’eğlencenin başkenti’’ olduğunu iddia ederler. Çünkü son yıllarda bütün Yunanistan’da benimsenen birçok tarz ve yeni moda buradan başlamıştır. Birincilik çok sayıdaki barın elindedir (çoğu kez öncü tasarıma sahiptirler). Ayrıca lokantalar, meyhaneler ve modern restoranlar, canlı Yunan müziği ve özellikle rebetiko - ki burada çok gelişen karakteristik Yunan halk müziği türüdür, çalan kulüpler ve sahil kulüpleriyle müzik sahneleri son derece popülerdir.
Daha fazla bilgi için www.visitgreece.gr