Yılın En Havalı Saatleri Omega, Rolex, Seiko; Kolaj: Gabe Conte
Saat

İstatistiklerle Birlikte 2024 Yılının En Havalı Saatleri

Verileri derledik ve dünyanın en büyük markaları ve saatlerini bir araya getirdik.

Geçen yıl, Chrono24'teki dostlarımızdan devasa veri önbelleklerine dalarak bize yılın en popüler saatleri hakkında bir rapor vermelerini istedim. Bu, trendlere ve abartıya kapılmak kolay olsa da çoğu koleksiyoncunun hala klasiklere geri döndüğünü gösteren gerçekten eğlenceli bir alıştırmaydı. İkincil piyasa, Instagram akışlarımıza hakim olan gösterişli parçalar yerine sağlam, gösterişsiz saatler tarafından ayakta tutuluyor. Geçtiğimiz yıl Chrono24'ün verileri, platformunda en çok satılan saat modelinin Omega Seamaster olduğunu ve onu Rolex Datejust'ın takip ettiğini ortaya koydu. (İlerledikçe bu isimleri daha fazla görmeyi bekliyoruz).

Doğal olarak Chrono24'ten 2024 yılı için rakamları tekrar incelemesini istedim. Bu yılın veri setiyle ilgili en şaşırtıcı şey ise ne kadar şaşırtıcı olmadığıydı. (Kategorilerin çoğu 1 Haziran 2024 ile 1 Haziran 2023 arasındaki rakamları karşılaştırıyor). 2023'teki sonuçların çoğu bu yeni takvim yılına da taşındı. Bunu göz önünde bulundurarak, sarsılan kategorilerle başlayacağım. İlk olarak…

Hangi model yıldan yıla fiyatında en büyük artışı gördü?

Bu yıl: Cartier Tank Must 2416

Geçen Yıl: Girard Perregaux Laureato 81010-11-431-11A

İstatistiklerle Birlikte 2024 Yılının En Havalı Saatleri

GP Laureato, karizmatik ve çok az değer verilen bir saat olmasına rağmen, geçen yılın sonuçları oldukça şaşırtıcıydı. Peki ya Cartier Tank Must? O kadar da şaşırtıcı bir sonuç değil. Çünkü Cartier tüm bu on yıl boyunca göz kamaştırdı. Bu nedenle ikincil piyasada bir fırsat arayan koleksiyoncuların Cartier'in amiral gemisi modelinin uygun fiyatlı versiyonu olan Tank Must'a yöneldiğini görmek şaşırtıcı değil. Cartier furyasına katılmak isteyenler için de bu saat en kolay yol. Saatin fiyatı ise bir önceki yıla göre %40,31 artarak 1.867 dolardan 2.620 dolara yükseldi.

2416 muhtemelen referans numarası içindeki çok sayıda varyasyonla da destekleniyor. Sedef ve lapis kadranlı ya da kareli tasarımlı bir Tank Must arıyorsanız, hepsi burada.

Hangi model yıldan yıla fiyatında en büyük düşüşü gördü?

Bu yıl: Swatch x Omega Moonswatch "Mission To Neptune"

İstatistiklerle Birlikte 2024 Yılının En Havalı Saatleri

Mission to Neptune’ün “Dünya'ya” dönüşü oldukça anlamlıydı. Saatin orijinal versiyonu müşterilerin bileklerinde mavi bir kalıntı bıraktığı için Omega ve Swatch bu saatlerin üretimini geçici olarak durdurmak zorunda kalmıştı. İşin tuhafı, bu kusur aslında saati daha cazip hale getirmişti çünkü birdenbire çok nadir bulunur olmuştu. Geçen yaz MoonSwatch stoklayan mağazaları aradığımda, Neptune sürekli olarak stokta olmayan tek modeldi. Ancak Omega ve Swatch sorunu çözüp Neptune'ün arzını tekrar rayına oturtmayı başarınca, modeli bulmak artık çok daha kolay hale geldi ve bu nedenle ikincil piyasada daha az talep görmeye başladı. Ne kadar daha az? Chrono24, fiyatının %72,70 oranında düşerek 1.419 dolardan 410 dolara gerilediğini bildirdi.

Bir önceki yıla göre satış hacminde en büyük artışı hangi marka gördü?

Bu Yıl: Grand Seiko

Geçen Yıl: Swatch

Ve sürpriz! Geçen yılki Swatch sıçraması, devasa Omega iş birliği göz önüne alındığında tahmin edilebilir olsa da bu yılın en büyük sıçramasına mütevazı Japon markası imza attı. Bu, ana akım koleksiyoncuların, Grand Seiko'nun sektördeki en güzel saatlerden bazılarını ürettiğini yıllardır bildiklerini nihayet anlamaya başladıklarının bir göstergesi olabilir mi?

Hacim bakımından en çok satan üç saat modeli:

  • Omega x Swatch MoonSwatch
  • Rolex Datejust
  • Omega Seamaster

İstatistiklerle Birlikte 2024 Yılının En Havalı Saatleri

Bu sıralamalar 2023 ile birebir örtüşüyor. En çok satan saatleri modele ve harcanan dolara göre ayırmak burada kritik önem taşıyor. Bence bu en ilginç sonuç. Bu bana koleksiyonerlerin bir koleksiyona başlamak istediklerinde gösterişli bir şey aramadığını gösteriyor- Cartier Tank bile bu insanlara biraz fazla hızlı geliyor. Seamaster ve Datejust'ın ortak noktası ise, bir saat için platonik idealler olmaları. Birinden, hafızasından bir saat çizmesini isteseniz, ortaya çıkan görüntü muhtemelen bu iki en iyi seçenekten birine benzeyecektir.

Seamaster'ın iki yıldır bu kategorinin zirvesinde yer almasıyla ilgili bir açıklama yapmam gerekirse, bu modelde hala büyük fırsatlar bulunabildiğini söyleyebilirim. Chrono24'te gezinirken, Seamaster'ın iyi versiyonlarını 2.000 dolar civarında bulabilirsiniz- bu fiyat noktasında bir Datejust bulmak çok daha zor.

Dolar miktarına göre en çok satan üç saat modeli:

  • Rolex Daytona
  • Rolex Submariner
  • Rolex Datejust

Datejust bir önceki kategoride zirvedeki yerini kaybetmiş olsa da burada inkar edilemez bir noktaya geldi. Yine, bunların da geçen yılın verilerinin bir kopyası niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz. Saat piyasasında Rolex hala tamamen baskın durumda. Bu hem ikinci el hem de birincil piyasalar için geçerli: Morgan Stanley ve LuxeConsult'un saat sektörüne ilişkin yıllık raporuna göre Rolex, pazarda %30,3 gibi şaşırtıcı bir orana sahip. Peki sonraki en büyük marka ne durumda? Cartier %7,54 ile nispeten yetersiz bir oranda!

Datejust, Submariner ve Daytona'nın ortak noktası, hepsinin devasa saatler olmaları. Bu saatlerin görünümleri kendi kategorilerini tanımlıyor. Ayrıca Submariner ve Daytona dalış ve yarış saatlerinin büyük çoğunluğu için birer şablon oluşturuyor.

Hacimlerine göre en çok satan saat markaları:

  • Seiko
  • Omega
  • Rolex

Bu noktada sonuçlar, Lakers ve Celtics'in NBA şampiyonluklarını birbirleriyle takas etmesine benziyor. Tarihsel olarak, Rolex ve Omega sektördeki en baskın iki oyuncu olmuştur ve Chrono24'ün verileri size onların hakimiyetinin gevşediğine inanmanız için herhangi bir neden vermeyecektir. Seiko'nun bu ilk üçte kalmasını takdir ediyorum- dünyanın en uygun fiyatlı saatlerinin cesur Japon üreticisi, görünüşe göre en iyi İsviçreli üreticilere benzer rakamlar ortaya koyabiliyor.

Chrono24'te satılan en pahalı saat hangisi?

Patek Philippe 5711 "Tiffany" Nautilus, 1,85 Milyon Dolar(2023: Richard Mille RM 052, 785.680 Dolar)

5711'in "Tiffany" versiyonu ikincil piyasada satılmaya devam eden bir saat. Phillips, piyasaya sürüldüğünde bunlardan birini satışa çıkardığında 6,5 milyon dolar gibi muazzam bir hasılat elde etti. Loupe This gibi dijital müzayede evleri ya da Chrono24 gibi pazar yerleri ise saatin yarattığı heyecanı paraya çevirmeyi başardı. Bu, sitede şimdiye kadar gerçekleşen en büyük satış olup, geçen yılın en büyük satışını tam bir milyonla gölgede bıraktı.

Chrono24'teki işlem hacminde ve ortalama satış fiyatında yıldan yıla değişim:

Yazının bu kısmı çalışkan öğrenciler için! Benimle kaldığınız ve buraya kadar geldiğiniz için teşekkürler. Chrono24, işlem hacmi %5,12 artarken ortalama satışın biraz düştüğünü (%5,8) bildiriyor. Bu veriler birlikte değerlendirildiğinde oldukça açıklayıcı sonuçlar sunuyor. Çok konuşulan koleksiyoncu akını burada yer alıyor (%5'lik bir artış o kadar da olağanüstü değil) ve görünüşe göre daha uygun fiyatlı parçalar arıyorlar. Bu da anekdot olarak bildiklerimizle örtüşüyor: Eğer hobiye çok sayıda yeni insan katılıyorsa, bunların büyük ölçüde başlangıç saatleri arıyor olması mantıklı. Peki ya uygun fiyatlı bir Omega Seamaster?

BU İÇERİK İLK OLARAK  GQ US WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.

İLGİLİ İÇERİKLER GQ Saat omega rolex
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası