Fotoğraf: FOX via Getty Images
Günümüzde bir kariyer planı inşa ederken ister istemez endişeye kapılıyoruz. 'Ya yapay zeka ve gelişen makine teknolojileri sayesinde severek yaptığımız mesleğimizi icra edemezsek' korkusu teknoloji ve bilimle ilgilenen herkes için geçerli. Business Insider ile yaptığı son çalışmayı paylaşan ünlü Ekonomist Mariano Mamertino dijitalleşme ve yapay zekaya rağmen, tedavülden kalkmayacağı garanti olan meslekleri açıklıyor.
İlk sırada şefler yer alıyor. Şaşırtıcı ama aslında değil. Ne şimdi, ne de gelecekte yemek yemekten asla vazgeçmeyeceğiz. Akşam yemeği için randevulaşmak 10 yıl sonra da geçerli olacak. Buna yeni tatlar deneyimlemek, yeni restoranlar keşfetmek de dahil. Sosyalleşme faktöründen dolayı şeflik robotlar için imkansız bir meslek. Bir şefin yaratıcılığını ve el becerisini aynı anda öğrenip uygulamalarına da imkan yok zira.
İkinci sırada iletişimciler, pazarlamacılar ve tasarımcılar yer alıyor. Bildiğiniz üzere kreatif düşünme yapısı insan zekasına özgü bir özellik. Robotlar için öğrenmesi imkansız. En azından yakın gelecekte. Bu alanlarda çalışıyorsanız, rahat olun. Sektörün yerinize koyabileceği nitelikli robotlar daha geliştirilmedi.
Globalleşen iş pazarında insan kaynakları uzmanlarının önemi giderek artıyor. Bir pozisyona en uygun, en doğru adayı bulmak her zamankinden daha kıymetli. Duygusal zekaya sahip olmak, bu mesleğin en önemli kriterlerinden biri ve bu kriter robotlarda yok.
Veri bilimi nasıl da yapay zekaya uygun bir meslek gibi tınlıyor değil mi? Ama öyle değil. Veri bilimcisi olmak için kodları ve algoritmaları iyi analiz edebilmek yeterli sayılmaz. Bu işte bilimsel tecrübe de gerekiyor. Tecrübe dediğimiz şey ise robotlarda mevcut değil.
Siber güvenlik alanındaki veriler oldukça enteresan. İşverenin talebi başvuru sayılarından daha büyük. Anlayacağınız geleceğin en ihtiyaç duyulan mesleklerinden biri. Talep bu kadar yoğunken, bu işin robotlara emanet edilmesi çok ama çok düşük bir ihtimal.