Tüm milyarderler üniversiteyi bırakıp bir garajda iş kurmadı. Bill Gates, piyasadaki en iyi bilgisayar ekipmanlarına ve kaynaklarına erişebildiği Harvard Üniversitesi'ne en azından bir süre devam etmemiş olsaydı gerçekten Bill Gates olabilir miydi? META CEO'su Mark Zuckerberg, Gates'in tutkusunu (ve Ivy League'den ayrılma kararını) kopyaladı. Öte yandan, Elon Musk Pennsylvania Üniversitesi'nde büyük, biletli ev partileri düzenledi, böylece okul ücretlerini ödeyebildi.
Gates, Zuckerberg ve Musk'ın dünyanın en büyük milyarderleri olmaları dışında tek ortak noktaları, üniversite günlerinden kalma büyüleyici hikayeleri. Ancak önce nereye kayıt yaptırdıklarına, hangi dereceleri aldıklarına ve bazı durumlarda ne zaman okulu bırakmaya karar verdiklerine bir göz atalım.
Bill Gates'ten Elon Musk'a, dünyanın en büyük 10 milyarderinin eğitim durumlarına göz atıyoruz
Kısa bir süre önce Elon Musk'ı geride bırakarak dünyanın en zengin insanı olan Bernard Arnault'nun net serveti 221 milyar dolar gibi şaşırtıcı bir rakama ulaşıyor. Küresel lüks ürünler holdingi LVMH'in başkanı ve CEO'su, Fransa'nın önde gelen mühendislik kurumlarından biri olan École Polytechnique'ten mühendislik diplomasına sahip.
Net 1,98 milyar dolar değeriyle dünyanın en zengin ikinci kişisi olan Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, ilk olarak 1990 yılında Kingston, Ontario'daki Queen's Üniversitesi'ne kaydoldu. İki yıl sonra Pennsylvania Üniversitesi'ne geçti ve burada fizik alanında lisans derecesi ve üniversitenin Wharton School'undan ekonomi alanında lisans derecesi aldı. 1995 yılında Stanford Üniversitesi'nde malzeme bilimi alanında bir doktora programına kabul edildi ancak iki gün sonra internet sektöründeki patlamadan faydalanmak için okulu bıraktı.
Jeff Bezos ve eski eşi MacKenzie Scott, Bellevue'de kiralık bir garajda Amazon'u kurduklarında, 193,9 milyar dolarlık net değeriyle dünyanın en zengin kişilerinden biri olacağını bilmiyordu. Bezos, 1982 yılında Princeton Üniversitesi'ne kaydoldu ve burada başlangıçta fizik eğitimi aldı ancak daha sonra elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimlerine geçiş yaptı. Bezos ayrıca 2008 yılında Carnegie Mellon Üniversitesi'nden bilim ve teknoloji alanında fahri doktora unvanı da aldı.
Mark Zuckerberg'ün Facebook'u nasıl kurduğunun kurgusal bir anlatımı olan The Social Network'te belirtildiği üzere, META CEO'su Facebook fikrini ortaya attığında Harvard Üniversitesi'nde psikoloji ve bilgisayar bilimleri alanında lisans eğitimine devam ediyordu. Sosyal ağ başlangıçta üniversitedeki kullanıcılarla sınırlı olsa da, Zuckerberg ve kurucu ortakları kısa sürede potansiyelinin farkına vardı ve 2005 yılında Harvard'dan ayrıldı.
Dünyanın en büyük 10 milyarderi listesinde öne çıkan bir diğer isim olan Oracle'ın kurucu ortağı ve icra kurulu başkanı Larry Ellison'ın net serveti 143,8 milyar dolar. Ellison ilk olarak Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'ne tıp öğrencisi olarak kaydoldu ve burada "yılın bilim öğrencisi" seçildi. Ancak, kişisel nedenlerle finallere girmeden önce üniversiteden ayrılmak zorunda kaldı ve ardından kalan dönemini fizik ve matematik okuduğu ve bilgisayar tasarımıyla uğraştığı Chicago Üniversitesi'nde tamamladı.
Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Warren Buffet'ın bir zamanlar Harvard İşletme Okulu tarafından reddedildiğini biliyor muydunuz? Buffett, 1947 yılında Pennsylvania Üniversitesi Wharton School'a kaydoldu ve burada iki yıl okuduktan sonra Nebraska Üniversitesi'ne geçti. Buradan 19 yaşında işletme alanında lisans derecesiyle mezun oldu. Harvard tarafından reddedilen Buffet, "borsanın babası" Benjamin Graham'ın burada ders verdiğini öğrendikten sonra ekonomi alanında yüksek lisans yapmak üzere Columbia Business School'a kaydoldu. Bunu takiben milyarder, New York Finans Enstitüsü'ne katıldı.
Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, 1973 yılında Lakeside School'dan mezun olduğunda zaten Ulusal Başarı Ödülü sahibiydi. Aynı yıl Harvard Üniversitesi'nde matematik ve bilgisayar bilimleri alanında lisans eğitimi almaya başladı ancak iki yıl sonra çocukluk arkadaşı Paul Allen ile güçlerini birleştirmek ve kendi bilgisayar yazılım şirketlerini kurmak için okulu bıraktı.
Net 123,3 milyar dolar değeriyle dünyanın en zengin sekizinci kişisi olan Google'ın kurucu ortağı Larry Page, altı yaşından beri bilgisayarlarla oynuyordu. Page, 1995 yılında Michigan Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği lisans eğitimini, 1998 yılında ise Stanford Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri yüksek lisans eğitimini tamamladı.
2000-2014 yılları arasında Microsoft'un CEO'luğunu yapan Steve Ballmer, Harvard Üniversitesi'ndeyken Bill Gates ile aynı yurt odasında kalıyordu. 1977'de uygulamalı matematik ve ekonomi bölümünden dereceyle mezun olan Balmer, Harvard Crimson futbol takımının menajeri ve The Harvard Crimson gazetesi ile Harvard Advocate'in önde gelen isimlerinden biri olarak üniversitede adından söz ettirdi. Daha sonra MBA için Stanford Graduate School of Business'a katıldı, ancak 1980'de Gates ile bağlantı kurmak ve Microsoft'a katılmak için okulu bıraktı.
Google'ın diğer kurucu ortağı Sergey Brin akademisyen bir aileden geliyor. Şu anki net değeri 118,2 milyar dolar olan milyarder, Eylül 1990'da Maryland Üniversitesi'ne kaydoldu ve buradan bilgisayar bilimleri ve matematik alanında lisans derecesiyle mezun oldu. Daha sonra Ulusal Bilim Vakfı'ndan aldığı lisansüstü bursla Stanford Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri lisansüstü eğitimine kaydoldu ve 1995 yılında bu konuda yüksek lisans yaptı. Hatta Stanford'da bilgisayar bilimleri alanında bir doktora programına kaydoldu, ancak kurucu ortağı Larry Page ile birlikte Google'ı kurmak için yarıda bıraktı.
BU İÇERİK İLK OLARAK GQ INDIA WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.