Toksik bir iş arkadaşı rahatsızlık vererek işyerindeki bütün huzuru kaçırabilir.
The Mood Space'te Psikoterapist olan Mehek Rohira ile konuştuk ve sorunlu, toksik bir iş arkadaşının etkisinden kaçınmak için hangi yöntemleri kullanmamız gerektiğini irdeledik.
Sınırlar, Sınırlar ve Sınırlar
"Sağlıklı sınırlar çizmek, her türlü zehirli arkadaşlıkla başa çıkmanın sihirli reçetesidir. Çizdiğiniz sınırlar ne kadar güçlü olursa, alanınızı ihlal etmeye çalışan kişi sayısı da o kadar azalır. Neyi yapmak istediğiniz ve istemediğiniz konusunda net olmanız son derece önemlidir. Eğer iş arkadaşlarınızın istediği bir şeyi yapmaktan rahatsız oluyorsanız, 'Hayır' deyin. Son derece sinir bozucu bir iş arkadaşına denk gelirseniz, iş sonrası onunla takılmayın. Yalnız kalmak ve kendi alanınızda rahatlık bulmak istemenizde bir sorun yoktur."
Tepkiye Değer mi Diye Sorgulayın
"Toksik iş arkadaşlarınızın bazı davranışları sizin için öfke uyandırıcı olsa da, değer mi diye düşünüp aksiyon alın. Her zaman etkileşime geçmeyin. Eylemlerine müdahale etmek sadece etkileşim sıklığını arttırıyor olabilir. Bir dahaki sefere iş arkadaşınız sizi sinirlendiren bir şey söylediğinde veya yaptığında kendinize sorun:
• Buna yanıt vermek zorunda mıyım?
• Bu eyleme yanıt vererek ne elde ediyorum?
• Vereceğim yanıt onların gelecekteki eylemlerini değiştirecek mi?
• Bunun peşini bırakabilir miyim?
Cehalet Mutluluktur... Bir Noktaya Kadar
"Görmezden gelmek ve önemli sorunlara odaklanmak belli bir seviyeye kadar işe yarasa da, bu sınır aşıldığında ayağa kalkmak ve atılganlık göstermek önemlidir. Her insanın kendi kişisel eşiği vardır ve bir kez aşıldığında bunun ifade edilmesi gerekir. Düşüncelerinizi iş arkadaşlarınıza ifade etmek ve bu yüzleşmenin arkasındaki "neden "i açıklamak, bir anlayış alanı yaratmada uzun bir yol gerektirebilir. Yüzleşmekten çekinmeyin, aksine bunu duygu ve düşüncelerinizi saygılı bir şekilde ifade etmek için bir fırsat olarak görün."
'Göze Göz Dişe Diş' Zihniyetiyle Hareket Etmeyin
"İntikam niyetiyle misilleme yapmayın ya da onların eylemlerini taklit etmeyin. Bu bir kazan ya da kaybet oyunu değildir. Çoğu zaman, öfke anında, karşımızdaki kişiye 'karşılığını vermek' isteyebiliriz. İntikamcı bir eylem, aynı zehirliliğin karakterinize yansımasına neden olabilir. Bunun üstesinden gelin, sınırlar aşıldığında onlarla yüzleşin ve bunların hiçbiri işe yaramazsa işleri üst makamlara taşıyın."
Gerilimi Tırmandırmak Son Çaredir
"İş arkadaşınızla konuşmak işe yaramazsa ve davranışları aynı kalırsa, konuyu tırmandırın. Bu, yöneticiye, ekip liderine veya kuruluşun İK'sına gitmek olabilir. İşler çözülmezse bu adımı atmak çok önemlidir. Bu, şikayet eden biri olarak değil, iş arkadaşınıza yapıcı eleştirilerde bulunan bir takım oyuncusu olarak görüleceğiniz anlamına gelir. Durumu stratejik olarak yönetmek kuruluştaki herkesin yararına olacaktır.
Neyi Farklı Yapabileceklerini Özetleyin
"İş arkadaşlarınızın eylemlerinin kasıtlı olmadığı bir durum olabilir. Davranışları konusunda sizin kadar farkındalık ve içgörü sahibi olmayabilirler. Bu durumda, önce onları dinleyin ve neyi farklı yapabileceklerini - ya onlara ya da yöneticinize - nazikçe önerin
Örneğin, iş arkadaşınız bir toplantıda tüm soruları size yöneltiyor çünkü soru almanın kendisi için önemli olmadığını düşünüyor. Soruları sürekli size yönlendirmek yerine bazılarını almalarının size yardımcı olacağını bilmelerini sağlayın. Yapıcı geribildirim, işyerinde davranış değişikliğini teşvik etmede uzun bir yoldur."