Teknoloji ve iletişimde yeniliklerin ardı arkası kesilmezken teknoloji üretici arasındaki rekabet birbiri ardına açılan davalarla pazarcı esnafının kapışmasına dönüşeceğe benziyor. Aslında her şey 1929 yılında radyonun yasal hakları üzerine görülen bir davayla başladı. Bu kadar gerilere gitmeye gerek yok ama şu anda da durum 90 yıl öncekinden çok da farklı değil. Tek fark artık bu oyunun milyon dolarlarla oynanıyor olması.
Apple/Samsung
Mobil iletişim arenası patent ihlali davalarının en yoğun yaşandığı alan. Apple ve Samsung arasında 2008'de başlayan ve bu süreçte 350 davaya sahne olan yasal savaş hala 19 davayla sürüyor. Üstelik Samsung bu yasal süreci Amerika'nın dışında Japonya, Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda hatta Avustralya mahkemelerine de taşımış durumda. Apple'ın tek davalısı Samsung değil; Motorola, Nokia ve HTC de Apple ile mahkemelik. Ayrıca Kodak 2010 yılında RIM ile birlikte Apple'a da dijital görüntüleme patentlerinin ihlali hakkında dava açtı. 2012 Şubat'ındaysa Apple, şu anda iflas aşamasındaki Kodak'a açtığı bir dizi davayla yanıt verdi. Bu arada Kodak ve Samsung'un da 2008 yılında başlayan ve 2009'da çözümlenen bir husumetleri de bulunuyor.
Google/Microsoft
İşlerin iyice çığırından çıkmasıysa geçtiğimiz yıl bu zamanlara rastlıyor. 2011 Mart'ında önce haksız rekabet suçlamasıyla ardından Android işletim sisteminin telif ihlalleri hakkında Google'a dava açan Microsoft, yine aynı tarihlerde arama motoru Bing'in sonuçlarının Google'dan çalıntı olduğu suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Aynı zamanda yine Android işletim sistemi ile ilgili HTC'ye dava açmaya hazırlanan Microsoft -her satılan telefondan 5 dolar almak şartıyla- yaptığı lisanslama anlaşmasıyla davadan vazgeçti. Aynı senaryo Amazon Kindle için de gerçekleşti.
Yahoo/Facebook
Gelelim Yahoo cephesinden en yeni haberlere... Bir ay kadar önce Facebook'a patent ihlallerine son vermesi konusunda uyarıda bulunan Yahoo; anlık mesajlaşma, reklam gösterimi ve gizlilik gibi 10 farklı alanda sahip olduğu patentleri ihlal ettiği gerekçesiyle Facebook'u dava etti. Bu davaların kullanıcılara doğrudan etkisinin ne olacağıysa belirsiz.
Markalar, avukatlar mahkeme salonlarında birbirini yiyedursun, tüm teknolojilerin gitgide birbirine benzediği ve rakiplerinin önüne geçen yeniliklerin çok kısa bir sürede taklit edildiği dijital piyasada herkes elini birbirinin cebine atmış durumda. Açıkçası biz son kullanıcılar tarafından can-ı gönülden finanse edilen bu dev pazarda, rakiplerden birinin diğerinden daha masum olduğunu söylemek imkansız.
İnfografik ve yazı: Eser Teker