Hazırlık: İşe bir taslakla başlayın. Bu, hem düşündüklerinizi toparlamanıza hem de hangi konuların bir slayta ihtiyacı olup olmadığını belirlemenize olanak sağlayacak. Ayrıca sunumunuz boyunca, dinleyicilerinize yalnızca gerçekten gerekli bilgileri aktardığınıza emin olun.
Slayt gösterisi: Bir sunum hem görsel hem de sözlü iletişim sağlamalı. Dolayısıyla slaytlar önemli. Ama bahsedeceğiniz her konu için bir tane hazırlamak yerine, gerçekten önemli noktalara odaklanın. Etkili bir sunum, aynı zamanda merak uyandırandır.
Fotoğraflar: Fotoğraflar konuşmanızı daha eğlenceli bir hale getirebilir, bu nedenle sunumunuzda mümkün olduğunca bol görsel kullanmaya çalışın. Ancak yaratıcılığı da elden bırakmayın. Örneğin rakiplerinizden mi bahsedeceksiniz? O halde bir aslan fotoğrafı paylaşın. Ya da müşteri bulmaktan mı söz ediyorsunuz? Balık tutan bir adam fotoğrafına ne dersiniz? Bu tarz esprili yardımcılar, dinleyicilerinizin ilgisinin farklı yönlere dağılmasını da engeller, onları uyanık tutar.
Yazılar: Sunumunuzda yer alan yazılar için mümkün olduğunca basit, anlaşılır bir font kullanın. Mesela Helvetica uygun olabilir. Ayrıca yazıların okunamayacak kadar küçük olmamasına da dikkat edin.
Ses tonu: Tek düze ve sıkıcı bir ses tonuyla konuşmayın. Mümkün olduğunca neşeli ve yüksek sesle sunumuzu devam ettirmeniz lehinize. Arada sırada sesinizi alçaltıp yükselterek dikkat çekmeye ve karşınızdakilere soru sorarak onları da sunuma katmaya çalışın.
Boşluklar: Slaytlarda bazı noktaları boş bırakıp sözlü olarak doldurmak da dinleyicileri etkisi altına alan yöntemlerden. Aklınızda olsun.
Renkler: Biliyorsunuz, projeksiyon duvara yansıtılırken odanın ışıkları azaltılır. Bu nedenle slaytlarınızda kullandığınız renklere de dikkat edin. Fon ve metin renklerinin kontrast yapması daha net bir görünüm sağlar.
Pratik yapın: Eğer sunumu nerede yapacağınız belliyse benzer bir düzen kurarak alıştırma yapın. Öncesinde bazı arkadaşlarınız ve aile üyelerinizle prova yaparak onlardan geri bildirim alıp düzenlemeler yapabilirsiniz.