2017 Fransa Bisiklet Turu’nda Bizi Neler Bekliyor?
Popüler

2017 Fransa Bisiklet Turu’nda Bizi Neler Bekliyor?

Tour de France 2017’nin başlamasına sayılı günler kaldı. Dünyanın en zorlu spor olaylarından biri olan yarış öncesi biz de küçük bir rehber hazırladık.

Olağan şüphelilerle başlayalım. Britanyalı bisikletçi Chris Froome, son yıllarda olduğu gibi yine yarışın en büyük favorisi. Fransa Bisiklet Turu’nu dördüncü kez kazanıp tarihin en büyük bisikletçileri arasına adını yazdırmak istiyor. Onu zorlayabilecek isimler ise yine Alberto Contador, Nario Quintana, Richie Porte ve genç Fransız Romain Bardet. Froome sezon boyunca formsuzdu ama rakipleri de iyi durumda değil. Contador alıştığımız günlerinden uzak ve bir süredir Froome’a yaklaşamıyor. Quintana ise İtalya Bisiklet Turu’nun yorgunluğuyla Fransa’ya gelecek. Froome’un eski takım arkadaşı ve en önemli yardımcısı Richie Porte ise sezonun en formda bisikletçilerinden. Fakat o da kendini henüz üç haftalık bir yarışta ispat edebilmiş değil. Bu kadar bilinmezin içinde kesin olan bir şey var; genel klasman açısından bizi heyecanlı bir üç hafta bekliyor.

17-06/28/info.jpg

Sprinterler arasında benzer bir çekişmeyi üç hafta boyunca izleyeceğiz. Mark Cavendish, toplamda kazandığı 30 etapla Fransa Bisiklet Turu tarihinin en başarılı sprinteri. Fakat bu yıl geçirdiği hastalığın ardından Eddy Merckx’in 34 etaplık rekoruna ne kadar yaklaşabileceği şüpheli. Marcel Kittel ve Andre Greipel de bu yıl Almanya başlayacak Tour de France’ın ilk etabını evlerinde kazanıp sarı mayoyu birkaç gün de olsa taşımak isteyeceklerdir. Geçtiğimiz hafta Fransa ulusal şampiyonluk mayosunu kazanan Arnaud Demare ve çok da iyi anlaşamadığı eski takım arkadaşı Nacer Bouhanni de Fransızların etap kazanmak için en büyük şanslarından.

17-06/28/favoriler.jpg

Peter Sagan’ı sprinterler arasında değerlendirmek ona haksızlık olur. Zira son iki yılın dünya şampiyonu olan Slovak bisikletçi, hem sprint etaplarında hem de sprinterlerin zorlandığı eğimli etaplarda kazanabiliyor. Fakat Sagan’ın bisiklet dünyasındaki yeri kazandıklarından çok daha fazlası. Eğlenceli karakteri de Sagan’ın son yıllarda bisiklet sporunun yüzü olmasında etken. Hiç etap kazanamasa bile Peter Sagan’ın yarış içinde ilgi çekici bir şeyler yapacağından emin olabilirsiniz.

17-06/28/sagan.jpg

Peki hangi etaplar izlenmeli? Fransa Bisiklet Turu’nun bütün etapları bu yıl ilk kez baştan sona yayınlanacak. Bu da Eurosport’ta yaklaşık yedi saatlik yayınlar anlamına geliyor. Hepsini izleyecek vaktiniz olmasa da birkaç etabı önceden işaretleyebilirsiniz. La Planche des Belles Filles’de bitecek olan beşinci etap, onlardan biri olabilir. İlk zirve finişine ve genel klasman adaylarının ilk muhtemel kapışmasına bu etap sahne olacak. Alpe d’Huez ve Mont Ventoux gibi epik dağlar bu seneki rotada bulunmuyor. Yarışın bu seneki en yüksek zirve finişi Izoard. 18. Etapta çıkılacak zirve, bu yılın en zorlu etabı olmaya aday. Belki de Fransa Bisiklet Turu’nun kazananı belirleyecek yer ise Marsilya. Sondan bir önceki etap olan Marsilya-Marsilya, bir zamana karşı etabı ve genel klasmandaki sıralamanın değişmesine neden olabilir.

17-06/28/izlenecek-etaplar.jpg

Fransa Bisiklet Turu’nun ne kadar büyük bir spor organizasyonu olduğunu anlamak için ise biraz rakamlara bakmak gerekiyor. Örneğin bu seneki yarış boyunca 198 bisikletçi toplam 3540 kilometre yol kat edecek. Ve bu yol boyunca da dört farklı ülkeye uğrayacaklar. Yaklaşık 10 milyon insanın da yol boyunca bisikletçileri izlemesi bekleniyor. Bu kadar büyük bir organizasyonun canlı yayını da kolay değil. Yaklaşık 500 kişilik yayın ekibi, yedi helikopter, iki uçak ve sayısız kamera Fransa Turu’nu ekranlara taşıyacak. Bize de sadece yarışın keyfini çıkarmak kalıyor.

İZLE
Ertan Balaban'la Challenge - İpek Onaran
İLGİLİ İÇERİKLER fransa bisiklet turu bisiklet
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası