LIFEBOX’ın fotoğraf depolama uygulaması ile teknoloji sponsorluğunu üstlendiği festivalde çağdaş fotoğraf sahnesinden dikkat çeken kareler bulunacak. Lifebox’ta, mekandan bağımsız olarak sergide yer alacak fotoğrafçıların ve yarışmaya katılan yarışmacıların fotoğrafları paylaşılarak dijital sergi ortamı oluşturulacak.
Festivalde Fransız fotoğrafçı Charles Fréger’in oldukça ilgi gören Wildermann isimli fotoğraf serisinin yanı sıra, Amerikalı ve Avusturalyalı Cooper & Gorfer ikilisinin arktik bölgelerdeki Sámi kadınlarından oluşan ve masalsı tabloları andıran karmaşık fotoğraf kolajlarından oluşan Interruptions / Swedish Sápmi yer alıyor. İsveçli belgesel fotoğrafçısı Niels Ackermann’ın fotoğrafladığı ve gazeteci Sebastien Gobert’in derlediği, Ukrayna’nın komünizmden çekilme sürecinde Lenin heykelinin devrilmesinin şaşırtıcı yolculuğunu anlatan Looking for Lenin (Lenin’i Aramak) isimli etkileyici seri de festival kapsamında fotoğrafseverlerle buluşacak.
Ayrıca, Polonyalı fotoğrafçı Ilona Szwarc’ın modern kültür ortamında şekillenen kadın kimliğine odaklanan Rodeo Girls ve American Girls serilerinden bir seçki, İstanbul’da yaşayan belgesel fotoğrafçısı Rena Effendi’nin ve optik illüzyonu kurgusuna dahil ederek mekân algısıyla oynayan Ali Bilge Akkaya’nın çarpıcı eserlerinin yanı sıra YAPI KREDİ sponsorluğunda Selahattin Giz’in eserlerinden oluşan bir İstanbul seçkisi sergilenecek. HP’nin profesyonel baskı teknolojileri uzmanlığıyla baskı sponsorluğu ile destek verdiği ve sergilerin aydınlatma çözümlerinin TEPTA tarafından uygulandığı festivalde Türkiye’nin ilk moda fotoğrafçılarından Tamer Yılmaz’ın danışmanlığını üstlendiği ve Türk moda fotoğrafçılığına yön vermiş isimlerden oluşan bir seçki de yine festivalin öne çıkan sergileri arasında. Türkiye’de Moda Fotoğrafçılığı sergisinin destekçi markaları arasında Mavi yer alıyor.
New York’ta yaşayan ve fotoğrafları düzenli olarak Pitchfork, New York Times, Interview Magazine gibi yayınlarda yer alan Ebru Yıldız’ın müzisyen portrelerinden çok özel bir seçki Red Bull iş birliğiyle festival sergi programı kapsamında ziyaret edilebilecek.
Festival boyunca sanatçı söyleşileri gerçekleşecek. Niels Ackermann’ın Lenin’i Aramak serisi üzerine Osman Nuri İyem moderatörlüğündeki söyleşisi ve Sarah Cooper ve Nina Gorfer ikilisinin Bir Görsel Yaratmak üzerine Zeynep Erekli ile sohbeti, programda öne çıkan sanatçı oturumları arasında. Programda ayrıca festival sanatçılarından Ilona Szwarc’ın Kendini Bulamayan Karakterler başlıklı konuşması, Paris-Beyrut: Mutluluk Hattı başlığı altında ise fotoğrafçı ve yazar Dilan Bozyel’in yeni fotoğraf ve hikâye kitabıyla ilgili bir paneli var. Mimari ve Fotoğraf başlığı altında ise mimar Han Tümertekin ve fotoğrafçı Cemal Emden, mimar Seyhan Özdemir ve fotoğrafçı Emre Dörter’in oturumları JOTUN’un sponsorluğunda gerçekleşecek.
6-10 Mayıs tarihleri arasında film gösterimleri
Ingmar Bergman filmlerinden seçkiler arasında Bergman’ın Evinde, Persona, Yedinci Müdür, Yaban Çilekleri yer alırken aynı zamanda İsveç Kısa Filmleri, Stockholm Hikâyeleri gibi bazı İsveç yapımları da İsveç Konsolosluğu’nun desteğiyle festival programında yerini alıyor. Willy Ronis: Bir Fotoğrafçının Otoportresi ile Julian Pölsler’in Duvar adlı filmi de gösterimler arasında yer alan diğer seçkilerden. Film gösterimleri İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Ofisi ve İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin desteğiyle gerçekleşiyor.
5-12 Mayıs tarihleri arasında önemli sanatçıların ev sahipliğinde atölyeler düzenlenecek.
Festival kapsamında herkesin katılabileceği atölyeler arasında ise Metin Çavuş’un ev sahipliğinde Dönüşümü Fotoğraflamak: Bomonti’nin Yeni Katmanlarını Görselleştirmek; JOTUN sponsorluğunda Mimari ve Fotoğraf üzerine bir atölye, fotoğrafçı ve mimar Zeynep Tümertekin ile fotoğrafçı Emre Dörter tarafından hayata geçerken Abdullah Kırbaş tarafından Hava Fotoğrafçılığı hakkında drone ile bir atölye çalışması olacak. Fotoğrafçılığı öğrenmeye can atan çocukları da unutmayan festivalde Lomography, çocuklar için Özde Karadağ ile Işığı Öğretmek isimli bir atölye çalışması düzenliyor. Lomography’nin ne olduğunu anlatan bir başka atölye ise yetişkinlere özel olarak yine Özde Karadağ tarafından festival kapsamında gerçekleşecek.
Bir kültür köprüsü: Uluslararası 212 Fotoğraf Yarışması’nın finalisti festivalde duyurulacak.
Ortak dil olarak fotoğrafı kullanan ve kutlayan festivalin bağımsız bir girişimi olan Uluslararası 212 Fotoğraf Yarışması 19 Nisan’da son başvuruları aldı ve 5.000 Euro ödüle hak kazanacak finalistini ise 3 Mayıs’ta duyuracak. Festivalde hem panellere hem de sergilerin bazılarına ev sahipliği de yapacak olan Cooper & Gorfer, Niels Ackermann, Ilona Szwarc, Ahmet Elhan, Sami Basut, Sébastien Gobert, Ozan Açıktan, Mehmet Kısmet ve festival direktörü Handan Yılmaz gibi önemli isimlerin yer aldığı jüri ekibi festivalin ilk gününde Soho House Istanbul’da bir araya gelerek finalisti belirleyecek.
Festival alanına ulaşım BMW Türkiye Distribütörü Borusan Otomotiv tarafından sağlanırken, ziyaretçiler Yapı Kredi bomontiada’da kurulan VR Deneyim Noktası ile BMW modellerini tüm detaylarıyla keşfedebilecekler.
4 Mayıs Cumartesi
15:00 Söyleşi: Sarah Cooper & Nina Gorfer / Zeynep Erekli: Bir Görsel Yaratmak Üzerine
17:00 Söyleşi: Niels Ackermann & Osman Nuri Iyem: Lenin’in Pesinde
19:00 Söyleşi: Mimari ve Fotoğraf- Han Tümertekin & Cemal Emden: Mimariyi Tekrar Tanımlamak
5 Mayıs Pazar
13:00-17:00 Atölye: Metin Çavuş ile Dönüşümü Fotoğraflamak: Bomonti’nin Yeni Katmanlarını Görselleştirmek
15:00 Söyleşi: Ilona Szwarc- Kendini Bulamayan Karakterler Üzerine
17:00 Söyleşi: Mimari ve Fotoğraf- Seyhan Özdemir & Emre Dörter
6 Mayıs Pazartesi
18:00 Film Gösterimi: Persona, Yönetmen: Ingmar Bergman (1966)
20:00 Film Gösterimi: Bir Evlilikten Manzaralar, Yönetmen: Ingmar Bergman (1973)
7 Mayıs Salı
18:00 Söyleşi: Dilan Bozyel- ‘’Paris-Beyrut: Mutluluk Hattı’’
20:00 Film Gösterimi: Yedinci Mühür Yönetmen: Ingmar Bergman (1957)
8 Mayıs Çarsamba
16:00-18:00 Atölye: Mimari ve Fotoğraf: Zeynep Tümertekin & Emre Dörter Bir Binayı Topyekun Anlamak
20:00 Film Gösterimi: Yaban Çilekleri, Yönetmen: Ingmar Bergman (1957)
9 Mayıs Persembe
18:00 Film Gösterimi: İsveç Kısa Filmler
20:00 Film Gösterimi: Stockholm Hikayeleri, Yönetmen: Karin Fahlén (2013)
10 Mayıs Cuma
18:00 Film Gösterimi: Willy Ronis Bir Fotoğrafçının Otoportresi, Yönetmen: Michel Toutain
20:00 Film Gösterimi: Duvar, Yönetmen: Julian Pölser
11 Mayıs Cumartesi
10:00-12:00 Atölye: Abdullah Kırbaş ile Hava Fotoğrafçılığı
13:00-15:00 Çocuklar İçin Atölye: Özde Karadağ ile Işığı Keşfetmek
16:00 18:00 Atölye: Özde Karadağ ile Lomography de Nedir?
12 Mayıs Pazar
14:0017:00 Atölye: Metin Çavuş ile İstanbul Surlarında Bir Kesif Rotası