Büyük Ödül Törenlerinin İzlenme Oranları Neden Yerlerde?
Popüler

Büyük Ödül Törenlerinin İzlenme Oranları Neden Yerlerde?

Oscar, Altın Küre, Emmy gibi ödül törenleri yakın bir geçmişe kadar dünyanın heyecanla beklediği, tahminlerin havada uçuştuğu, uzun süre gündemden düşmeyen yılın en özel geceleriydi. Fakat birkaç yıldır bu törenler tarihlerinin açık ara en düşük reytinglerini alıyorlar. Peki ne oldu o ışıltılı gecelere? Seyircinin ilgisiz kalmasının nedenleri neler olabilir?

2021 Altın Küre Ödül töreni son yılların en büyük darbelerinden birini aldı, 1 Mart’ta düzenlenen tören televizyon izleyicilerinin üçte ikisini kaybetti! 2020 Oscar Ödül Töreni'nin, televizyon tarihinin en az izlenen Oscar'ı olmasından sonra 2021 Altın Küre Ödül Töreni'nin de en az izlenen törenlerden biri olması kimseyi şaşırtmadı denebilir. Peki seyircinin bu ilgisizliğini nasıl açıklayabiliriz?

Sinema büyük bir değişim içerisinde. Her ay yeni dijital platformlar açılıyor, sinema salonları kapanıyor. Televizyonun etkisini kaybetmesiyle birlikte izleme alışkanlıkları değişiyor. Akademi Ödülleri gibi bazı kurumlar uzun süre çevrim içi platformlarla adeta bir soğuk savaşa girse de sonunda mağlup oldular; hatırlarsak bu yıl Oscar Ödül Töreni pandemi sebebiyle bir kereye mahsus sinema salonlarında gösterime girmeyen filmleri de aday statüsünde kabul etmişti. Dijital platformların yaygınlaşmasının ödül törenlerinin etkisinin azalmasında rolü büyük. Özellikle ABD’de genç kitle televizyon alışkanlığını tamamen bıraktı, zamanla büyük ödül törenleri en büyük izleyici kitlesini oluşturan gençleri de kaybetmiş oldu.

Çevrimiçi platformların ödül törenlerine bıraktığı tek darbe bu değil. Film sektörünün son yıllarda öngörülemez bir biçimde büyümesi tüm dünyada oyuncu patlamasına sebep oldu. Artık ödül törenlerinde eskisi gibi aşırı ünlü ikonlar arasında rekabet yok, tam tersi ödüle aday gösterilen oyuncuların çoğu sadece belirli bir kesim tarafından tanınıyor. Başka bir açıdan bakarsak olumlu ve adil sayılabilecek bu gelişme reytinglere olumlu etki etmiyor. Kamuoyunun yarışan film yıldızlarının birçoğunu artık tanımaması törenleri de merak etmemelerine sebep oluyor.    

Artık Her Şey Klişeleşti

Sadece dijital platformları suçlamak haksızlık olur, ödül törenlerinin parıltısını kaybetmesinin en büyük nedenlerinden biri de boğucu şekilde klişeleşmiş olmaları. Bir adet çok bilinen komedyen sunucu, Holywood rüyası şakaları, duygusal ama birbiriyle neredeyse aynı ödül kabul konuşmaları ve kimin kazanacağı çok belli adaylıklar... Törenlerin süreleri hakkında konuşmuyorum bile. Program formatlarının jet hızıyla değiştiği ve yaratıcılaştığı bu döneme geleneksel ödül törenleri maalesef uyum sağlayamadı. Bu törenleri düzenleyen kâr amacı gütmeyen organizasyonlar genelde gelenekçi kimlikleriyle biliniyorlar, birçok üyelerinin de yaş almış sinema emekçileri olduğunu düşünürsek bu gayet normal. Fakat değişen alışkanlıkları dikkate almaz ve klişeleri kullanmaya devam ederlerse maalesef ödül törenlerinin de ömürleri yakında tartışmalı hale gelebilir. Örneğin Oscar ödül töreni kısa süre önce sunucusuz ödül töreni sistemine geçmişti, fakat reytinglere bakılırsa bunun yeterli olmadığı çok açık.

altin-kure

2014 yılında Lupita Nyong '12 Years A Slave' filmiyle Oscar'ı kucakladığında 

Skandallar ve Tartışmalar İzleyicileri Küstürdü

Son olarak, geçtiğimiz dönemde çıkan büyük skandallar ve tartışmalar da ödül törenlerine gölge düşürdü. Örneğin ''#metoo'' hareketiyle ortaya çıkan yönetmen ve oyuncuların taciz geçmişleri, 2015’te hiçbir siyahinin Oscar’a aday gösterilmemesiyle çıkan tartışmalar ve hatta bazı grupların ödül adaylıklarının taraflı ve haksız şekilde yapıldığıyla ilgili suçlamaları izleyicileri boykota yönlendirerek ödül törenlerine küstürmüş olabilir. Holywood kültürünün en büyük temsilcilerinden biri olan Amerikan ödül törenleri bir süre daha hayatımızda olmaya devam edecek gibi görünüyor. Fakat artık belki de tarihlerinde ilk defa etkilerini tamamen yitirme riskiyle karşı karşıyalar.

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası