The Game Changers
Kas geliştirmek isteyen erkeklerin, et tüketimine dair algısı bu belgeselle yerle bir oluyor. Arnold Schwarzenegger'in de dahil olduğu yapım vejeteryanlar vücut geliştiremez iddiasını çürütmekle birlikte, bu amaçla yapılan gereğinden fazla et tüketimi konusunda gerçekten göz açıyor.
What The Health
Netflix tartışma yaratmayı seviyor. Bitki temelli beslenmenin faydalarını anlatırken bu belgeselde 'yumurta yemek, sigara içmek kadar kötüdür' gibi zaman zaman aşırıya kaçabilecek tanımlamalar mevcut.
Genel olarak hayvan bazlı proteinlerle tip 2 diyabet ve kanser ilişkisini yüksek sesle söyleyen ilk popüler yapımlardan biri.
The Mind, Explained
Mini seri Explained'in Mind açılımı zihnimize dair kısa bölümlerde 'vay be' dedirtiyor. İnsan beyninin çalışma biçimi, içeride neler olduğuna dair hap bilgilerden sonra zihin sağlığıyla ilgili kısım geliyor.
Anksiyete'den, saykodelik uyuşturucu kullanımına beynin nasıl etkilendiği soruları cevaplanıyor.
Rotten
Direkt olarak bir sağlıklı yaşam içeriği değil. 6 bölümlük seri, tükettiğimiz besinlerin küresel düzeyde ekonomik boyutlarına değiniyor. Yiyecek politikaları sandığımızdan çok daha kirli.
Pek tabii, günlük bazı tercihlerimizin ardındaki sebepler de açığa çıkıyor.
Take Your Pills
Dikkat eksikliği için kullanılan bir ilaç üzerine uzun uzun konuşulan yapım. Hiçbir şeye yetişemeyen modern insanın yardımına koşan "mucize" ilaç(lar) hakkında genel bir bilgi oluşturuyor.
Belgeselin ilk yarısında kullanıma teşvik içeriği gibi görünse de özellikle finalde, bu şekilde ilaç kullanımının bedelleri aktarılıyor.
(Hekiminize danışmadan herhangi bir ilaç kullanmayın!)
Seaspiracy
Cowspiracy sayesinde açığa çıkan gerçeklerin denizlerdeki boyutu çok çok çarpıcı bir şekilde anlatılıyor.
Sağlıklı yaşamın jenerik görsellerinden/yiyeceklerinden somonun bile renginin katalogdan seçildiğini öğreneceğiniz, genel olarak hem denizdeki canlıların hem de insanların bu tüketim döngüsünde ne kadar çok acı çektiğini şaşırarak izleyeceğiniz bir yapım.
Forks Over Knives
Özetle 'vegan olun' denen yapımın vurucu kısmı, ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele eden insanların hikayelerini aktarması.
2011 yapımı belgeselin etkisini katlayan iki önemli doktor 1933 doğumlu Esselstyn ve 1934 doğumlu Campbell bu alanda çok kişiye ilham vermiş.
The Truth About Alcohol
Yapılan araştırmalar alkolün zararsız ya da tavsiye edilen gibi bir miktarının olmadığını tekrar tekrar kanıtlıyor.
The Truth About Alcohol de buraya çıkıyor. Fakat bir içki şişesinin üstünde yazan Alkol Sağlığa Zararlıdır ibaresinin altı eğlenceli şekilde doluyor. Belgesel neden bazı insanların daha kolay sarhoş olduğuna dair alt başlıkları da cevaplıyor.
Unwell
Sağlıklı olmak/kalmak için daha çok para harcanmaya başlayınca sektör yüksek bir ivmeyle büyüdü. Bu büyümenin defoları olmaz mı?
Unwell 6 bölümlük bir mini seri ve her bölümde çok popüler bir sağlıklı yaşam trendinin nasıl sömürüldüğünü anlatıyor.
The Diagnosis
Dr. Lisa Sanders bir NY Times yazarı. Tanı konulamayan hastaların hikayelerini köşesinden yayınlıyor. Diganosis buradan yola çıkılarak hazırlanan bir belgesel. Ender görülen vakalar olduğu kadar Amerikan sağlık sisteminde sıkışmış insanların hikayelerini aktarıyor.