Omega Seamaster garip bir saattir: Kendi başına bir ikon olan bu model, çoğu zaman daha “ünlü” saatlerle kıyaslanır ama hem gerçek bir dalgıç kimliğine sahiptir hem de bilekte sağlamlık hissini fazlasıyla verir. Yine de bugünkü popülerliğini konuşmamızın esas sebebi çoğunlukla tek bir adam.
Bir saatin bir efsaneyle özdeşleşmesi yaygın bir durumdur (bkz. Rolex Daytona “Paul Newman”, Seiko “Arnie” vb.), ancak Omega Seamaster, efsanevi bir karakterle bağlantılıdır: James Bond. Hem Pierce Brosnan hem de Daniel Craig’in bileklerinde, yumruklar savururken ve martini yudumlarken bu saati görebilirsiniz. Craig, ajan kimliğini bırakmasına rağmen hâlâ yeni Omega modellerini takıyor ve hatta İsviçreli marka, yeni Bond’un kim olabileceğine dair bir ipucu bile vermiş olabilir.
Yine de Seamaster’ın ünü Bond ile zirveye çıkmış olsa da, bu kutsal dalış saatinin derinliklerinde çok daha fazlası var.
Omega, alt koleksiyonlar ve özel sürümler yaratmadaki ünüyle tanınıyor. Öyle ki, markanın Aqua Terra, Diver 300M, Planet Ocean ve Heritage koleksiyonlarında toplamda 150’den fazla model Seamaster adını taşıyor. Sitede sadece 007 Sürümüne adanmış ayrı bir bölüm bile var. “Seamaster serisi, klasik giyim saatlerinden profesyonel dalgıç saatlerine kadar geniş bir yelpaze sundu,” diyor OmegaForums.net’in kurucusu Ash Budgen.
Şimdi gelin, Omega Seamaster dünyasına derin bir dalış yapalım ve gerçek cevherleri birlikte keşfedelim.
Nicola Dove© 2021 DANJAQ, LLC VE MGM. TÜM HAKLARI SAKLIDIR.
James Bond’a tüm krediyi vermek doğru olmaz ama... Bond epey yardımcı oldu. MI6’ın meşhur ajanı, sadece bir saati yeniden vazgeçilmez kılmakla kalmadı, aynı zamanda Seamaster’ı “diğer dalış saati” olarak konumlandırdı. Rolex Submariner’ın Coke’u varsa, Seamaster da onun Pepsi’si gibiydi. Ben Affleck neyse, Matt Damon’a da o.
Sonra GoldenEye geldi. Ardından Tomorrow Never Dies. Ve böyle devam etti, ta ki 2021 yapımı No Time to Die’a kadar. Tüm bunlar, 30 yıla yayılan düzenli bir Seamaster etkisi yarattı.
“Bond bağlantısı, markaya pek çok ilk kez İsviçre saati alan kullanıcı kazandırıyor,” diyor Ash. “Moonwatch hâlâ sadık Omega koleksiyoncuları arasında bir numara ama sıradan kullanıcılar arasında Omega’yı Bond koleksiyonundan tanıyanların sayısı, Ay’a inişten tanıyanlardan fazla.”
Ve bu Bond etkisiyle gelen yeni kullanıcılar Seamaster’ı Submariner ile karşılaştırmak istediklerinde karşılarına geniş bir model seçkisi çıkar. Üstelik oldukça ulaşılabilir başlangıç fiyatlarıyla. Örneğin bir Omega mağazasından yepyeni bir Seamaster Aqua Terra’yı 6.000 dolardan az bir fiyata alabilirsiniz. Aynı şeyi bir Submariner için denerseniz, Rolex satış temsilcisi “bekleme listesi” derken gülümseyebilir ve fiyatı da 9.000 dolardan başlar.
1948’de doğan Seamaster, markanın en uzun süredir kullanılan model adıdır. Hatta Speedmaster’dan bile eskidir. İlk Seamaster, bugünkü modellerle uzaktan bile benzemezdi. Daha çok hafif su geçirmezliği olan, sade ve biraz klasik görünümlü bir alan saatiydi.
Bugünkü Seamaster arketipi olan 300M (derinlik derecesinden geliyor), 1957’de ortaya çıktı ve adeta Jaws’la mücadele etmeye hazır gibiydi. O tarihten sonra Omega’nın dalış saatleri ailesi büyüdü, bazı önemli kilometre taşları ve alışılmadık tasarımlar da ortaya çıktı.
Örneğin 1970’lerin Seamaster 600 modeli, nam-ı diğer “Ploprof”—güzellik yarışması kazanmaz ama derinlerde çalışan profesyonel dalgıçlar için tasarlandı. Büyük basınçlara (hem fiziksel hem psikolojik) dayanması gerekiyordu. Jacques Cousteau, televizyon programında bu modeli kullandı.
1993’te Omega, yeniden doğmuş bir Seamaster 300M tanıttı. O zamandan bu yana birkaç evrim geçirse de bu model, koleksiyonun odak noktası olarak kalmayı başardı. Bond’un bileğinde en çok görülen Seamaster budur ve bir Omega dalış saati denildiğinde akla gelen ilk modeldir.
1970 ile 1993 arasında Seamaster adı, kareye yakın ekran görünümlü kadranlardan klasik elbise saatlerine kadar pek çok modele verildi. eBay’de “vintage omega seamaster” araması yaparsanız oldukça ilginç örneklerle karşılaşabilirsiniz.
Gurur verici bir kapanış notu olarak, 2019’da Omega bu ikonik dalgıç saatini yeni derinliklere taşıdı. Özelleştirilmiş bir Seamaster Planet Ocean Ultra Deep, 10.928 metre (35.853 feet) derinlikteki Mariana Çukuru’na gönderilerek dünya rekoru kırdı.
Omega 1960s Seamaster DeVille 165.020 ve Omega 1960s Seamaster DeVille 165.020
Birçok vintage Seamaster—hatta 1990’lara kadar olan modeller—daha çok klasik saat tarzında. Eğer sade ve şık bir saat arıyorsanız, vintage Seamaster modelleri oldukça ulaşılabilir fiyatlarla bu ihtiyacı karşılayabilir. Genellikle 1.000 ila 2.000 dolar arasında temiz örnekler bulabilirsiniz. Ancak her zaman olduğu gibi, ya detaylı araştırma yapın ya da güvenilir bir satıcıdan alın.
Ash, “İlk kez saat alanlar için genellikle 1960’lardan kalma Seamaster De Ville 165.020 ya da 166.020 modellerini öneririm,” diyor. “Zamansız bir klasik saat tasarımıdır ve orijinal kadranlı modellerin hayatta kalma oranı yüksek, çünkü çok iyi üretilmişlerdi.”
Ancak hedefiniz Bond onaylı, gerçek bir dalgıç tasarımına sahip bir Seamaster 300M modeli ise, değerlendirmeye almanız gereken bazı özel versiyonlar var.
1993’te tanıtılan bu model, mavi dalga desenli kadranı ve çelik bileziğiyle dikkat çekti. Pierce Brosnan’ın Bond’u sayesinde bu saat 90’ların en popüler modellerinden biri oldu. Quartz mekanizmalı olması bazıları için ilginçti ama belki de lazer kesici gibi casus özellikleri çalıştırmak için mekanik saatler yeterli değildi.
Omega Seamaster Professional 300M
Bu koleksiyon parçası, ilk bakışta neden bu kadar ilgi gördüğünü belli ediyor. Sararmış görünümlü fosforlar ve kadrandaki üç çizgili “crow’s foot” askeri işareti, saati ilk günden nostaljik bir havaya büründürüyor. Titanyum kasa ve nadiren görülen titanyum bilezik ise modern casuslar için ideal. Daniel Craig’in bu modelin tasarımına katkıda bulunduğunu da ekleyelim.
Omega 2024 Omega Seamaster 300M "No Time to Die"
1950’lerde Rolex Submariner, Blancpain Fifty Fathoms ve Breitling Superocean gibi dalış saatleri revaçtaydı. Omega’nın cevabı Seamaster 300 oldu. Ancak test limitleri nedeniyle “300” yazmasına rağmen 200 metre su geçirmezlikle tanıtıldı.
CK2913 oldukça sade bir modeldir. Basit kadranı ve dakikaları gösteren siyah bezeli ile işi olan bir saat olduğu hemen anlaşılır. Koleksiyoncular için cezbedici bazı detayları da var.
İlk Seamaster 300’lerde bezel üzerinde sayılar ileri doğru sayılırdı (10, 20, 30...), sonraları ise geri sayım şeklinde oldu (50, 40, 30...). Ayrıca en çok aranan modeller, “lollipop” tarzı saniye ibresine sahiptir. Bu detay için ekstra ödeme yapmanız gerekebilir.
Omega 1959 Seamaster 300 Ref. CK2913
Orijinal Seamaster 300’ün görünümünü seviyorsanız ama yaşlı ve hassas bir saati günlük kullanım için riskli buluyorsanız, bu modern versiyon sizin için üretildi. 2014’te tanıtılan bu model, CK2913’ün tasarımını sadakatle yeniden oluşturuyor, üstelik modern özelliklerle birlikte.
Calibre 8400 otomatik mekanizması, -4 ile +6 saniye arası hassasiyet sunuyor ve 60 saat güç rezervine sahip. Mavi ve siyah gibi farklı renk seçenekleri var. Ayrıca Omega’nın kendi alaşımı olan bronz-altın kullanılarak üretilen özel versiyonlar da mevcut.
Omega Seamaster 300 ve 2017 Seamaster 300
2016 Seamaster 300 ve 2023 Seamaster 300 ve Bezel
Fransızca “profesyonel dalgıç” anlamına gelen “plongeur professionel” ifadesinden türeyen Ploprof, 1970’lerin Seamaster 600 modelidir. Gövdesi tek parça çelikten yapılmış ve arka kapağı olmayan bu model, yüksek basınca dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Sağdaki düğmeye basılmadan bezel dönmez. Dalış zamanlamasının hayati önemde olduğu dönemlerde, bu özellik çok kritikti.
Ploprof tasarımı ikonik hâle geldi. Vintage modeller hâlâ piyasada bulunabiliyor. Modern versiyonlar ise çelik yerine alüminyum kasayla üretiliyor ve 600 metre yerine 1.200 metreye kadar dayanıklılık sunuyor.
2010 Seamaster "PloProf" ve Seamaster 1200 "PloProf" ve Bezel
Rekor Kıran Model: Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional
Omega ve Rolex arasındaki teknik rekabeti görmek istiyorsanız, işte size bir örnek. 2012’de Rolex, James Cameron’un Mariana Çukuru seferinde DeepSea Challenge modeliyle 10.915 metre derinliğe ulaşarak rekor kırmıştı. Omega ise 2019’da 15 metre daha derine inerek bu rekoru Seamaster Planet Ocean Ultra Deep prototipiyle ele geçirdi.
Satın alacağınız model yalnızca—yalnızca—6.000 metreye kadar test edilmiştir. 1 cm² başına 8.787 pound basınca dayanmak için kullanılan özel alaşım “O-Mega Steel” ile üretilmiş kasası 18.1 mm kalınlığındadır. Güncel Ultra Deep modelleri birkaç farklı renk seçeneğiyle sunuluyor. Daha canlı bir görünüm isteyenler için turuncu bezelli versiyonlar öne çıkıyor.
Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional
Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional
BU İÇERİK İLK OLARAK GQ US WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.