Meyveyi Yemekten Önce mi Yoksa Sonra mı Yemeli? © Getty Images // Düzenleme GQ France
Wellness

Meyveyi Yemekten Önce mi Yoksa Sonra mı Yemeli?

Kahvaltıda, ara öğünde, yemek başlangıcında veya sonunda… Meyve yemenin en doğru zamanı hangisi sorusuna beslenme uzmanları cevap veriyor.

Meyveler her mevsim tüketilmesi gereken, sağlığa faydalı ve her yaştan insanın keyifle yiyebileceği besinlerdir. Çiğ olarak ya da meyve salatası ve kek gibi farklı tariflerde (aşırı şeker eklememeye dikkat ederek) tükettiğimiz meyveler, günlük iyi yaşam alışkanlıklarımızın bir parçasıdır. Bununla birlikte değişmeyen bir alışkanlık var gibi görünür. Çoğu zaman meyveleri yemeğin sonunda tüketiriz. Peki onları yemekten önce yemek daha mı iyi olurdu Bu soruya beslenme uzmanlarının yanıtlarıyla açıklık getiriyoruz.

Meyve yemek neden önemlidir

Meyve tüketmenin en doğru zamanından önce, meyvelerin sağlığımız açısından neden bu kadar önemli olduğunu anlamak gerek. Vitamin ve lif bakımından zengin olan meyveler, dengeli beslenmenin vazgeçilmezidir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve tokluk hissini artırarak gereksiz atıştırmaları önler.

Ayrıca birçok meyve yüksek oranda su içerir ve bu da vücudun genel sıvı dengesine katkı sağlar. Uzmanlar her gün birkaç porsiyon meyve ve sebze tüketilmesini özellikle tavsiye eder. Yine de akılda bir soru kalır. Meyvenin doğru zamanı nedir

Meyve yemekten önce mi sonra mı yenmeli

Beslenme uzmanı Laura Tajan’a göre “Her şeyden önce bu bir zevk meselesidir. Meyveyi canınız ne zaman istiyorsa o zaman yiyebilirsiniz.” Tajan, meyvelerin öğünlere yakın tüketildiğinde diğer besinlerle birlikte sindirildiğini ve bunun posa miktarını artırarak şekerin emilimini yavaşlattığını belirtiyor. Ona göre asıl önemli olan, öğünün genel içeriği ve posa miktarıdır.

Meyveyi yemekten önce tüketmek iştahı azaltarak porsiyon kontrolüne yardımcı olabilir. Meyvenin tokluk verici etkisi aşırı yemenin önüne geçer. Hint kökenli geleneksel tıp anlayışı olan Ayurveda da bu görüşe katılır ve meyvelerin yemekten 30 dakika önce ya da 3 saat sonra tüketilmesini önerir. Çünkü öğünün başında mide meyvede bulunan su ve şekeri daha kolay sindirebilir. Aynı durum, öğünden birkaç saat sonra da geçerlidir.

Meyveyi tatlı olarak tükettiğimizde ise mide önce tüm yemeği sindirdikten sonra meyveyi işlemeye başlar. Bu durum sindirimi olumsuz etkiler mi Görünüşe göre hayır. Tajan “Bu durumun sindirim üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Midenin tamamen boşalması 3 ile 6 saat arasında sürer” diyor. Yani midede içerik fermente olmaz. Sindirim sürekli ve etkili bir şekilde ilerler ve meyvenin yemekten sonra tüketilmesi bedenin genel metabolizmasını etkilemez.

Hatta yemekten sonra meyve tüketmenin bazı avantajları olduğu da belirtiliyor. Meyveler tükürük salgısını artırarak ağızdaki asiditeyi azaltmaya ve ağız temizliğine destek olabilir. Peki bazı kişilerin iddia ettiği gibi dişleri temizler mi Tajan bu konuda net. “Yemekten sonra meyve yemek düşündüğünüz kadar diş temizlemez.” Ağızda uzun süre asidik ortam oluşmasını engellemek için yine de dişlerin fırçalanması gerekir. Bu hem sindirime hem ağız sağlığına fayda sağlar.

Sonuç

Görünen o ki meyveyi yemekten önce tüketmek avantajlı olabilir. Ancak yemekten sonra yemek de zararlı değildir. Önemli olan, meyveleri her gün düzenli olarak tüketmektir.

BU İÇERİK İLK OLARAK GQ FRANSA WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.

İZLE
GQ HYPE - Furkan Andıç
İLGİLİ İÇERİKLER
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası