Erkeğin Binlerce Yıllık İmtihanı: Sperm Retention (Boşalma Diyeti)
İlişkiler

Erkeğin Binlerce Yıllık İmtihanı: Sperm Retention (Boşalma Diyeti)

Erkeğin boşalmanın kendine kötülük getirdiğini düşünmesi 2000 yıldan daha eski. Tao felsefesinden sonra şimdilerde yeniden moda olan ismi: Sperm retention. Sporculardan, ünlü filozoflara kadar pek çok erkeğin yaşam biçimi haline getirdiği boşalma diyeti acaba gerçekten işe yarıyor mu?

Önce şunu Türkçe hale getireyim ki yazının devamında kullanmak kolay olsun. “Sperm retention” kavramını en makul haliyle sperm koruma olarak çevirebiliriz. . Başlıkta da yazdığım gibi boşalmayı kontrol etmek, spermleri içeride tutup elmasa dönmelerini beklemek erkeğin 2021’de bulduğu bir şey değil. Binlerce yıldır süregelen bir inanış erkeğin sperminden kuvvet aldığı. Bugün de yine Reddit gibi forumlarda No Fap yani mastürbasyonu bırakmak gibi akımların yanında erkeğin boşalmasını kontrol etmesini salık veren, bu şekilde daha güçlü olacağını, spermlerini boşa harcamanın kendisini zayıf düşüreceğini söyleyen başlıklar mevcut. “60 gündür sperm orucundayım işte başıma gelenler” gibi vlog tarzı içeriklere de YouTube mecrasında sıkça rastlayabiliyorsunuz. Özet şu “Boşuna boşalmak erkek için zararlıdır.” Peki gerçek mi? Nereden geliyor bu işin temeli?

Doğudan Batıya Sperm Savaşları

Sperm insanlık için eskiden beridir kutsal sayılan şeylerden biri. Antik Mısır gibi eski uygarlıkların evrenin yaratılışını açıklarken ulu tanrılarının spermleriyle ilişkilendirdiklerini de görüyoruz. Aynı şey Antik Yunan’da Zeus’un önüne gelen herkesle fingirdeyip bir sürü çocuk yapmasından ve bu çocukların kimi zaman doğa fenomenlerini oluşturmasından da anlayabiliriz. Buradan yola çıkarak o dönemin insanı spermi bir güç, kudret sağlayan katalizör olarak gördüğünü de okuyabiliriz. Antik Çin’de orgazmı bir güç kaybı görenlerden Antik Yunan’da spermin kanı temizlediğine inanlara, Hindistan’da orgazmın sadece inandıkları tanrıya ait olduğunu düşünen tapınaklardan Orta Çağ’ın kiliselerine kadar sanki bu konuda ortak bir bildiri yayınlanmış gibi erkekler spermleri içeride tutmaya çalışıyorlar. Tao sevişme sanatını herkes bir şekilde duymuştur. Cinsel yaşam enerjisi Qi (Çi) & Jing felsefelerinin temelini oluşturur ve öyle hızlıca boşa atılmasındansa orgazm dediğimiz şeyi sürece ve vücuda yaymak üzerine bir eğitimi var. Ardından ilk çağlarda insan nüfusunu artırmak için sevişmek teşvik edilirken Orta Çağ ile birlikte erkeğin mastürbasyondan ve arzularından dolayı cezalandırılması süreci başlıyor. 

Sperm Koruması Yapan Ünlüler

Özellikle sporcular ve bizim deha diye bildiğimiz kişiler arasında oldukça yaygın bir şey sperm koruma. Muhammed Ali, Nikola Tesla ve Steve Jobs sperm koruması yaptığı bilinen ünlü isimlerden bazıları. Kendileri söyledikleri için değil de antrenör ve eşlerinin röportajlarından bunu biliyoruz. Mesela Muhammed Ali, İngiltere ağır sıklet şampiyonu David Haye ile yapacağı hazırlanırken iki ay boyunca hiç boşalmıyormuş. Nicola Tesla 1896’da yazdığı Electrical Journal makalesinde “Bir mucit asla evlenmemelidir. Kendine aşık olduğu ve arzularını tatmin edebileceği bir kadını bulan insan onun için her şeyini verir. Hiçbir ünlü mucit evli değildir” diye yazmıştır. Yine Steve Jobs’un eski sevgilisi Chrisann Brennan, “Steve gerekli zenginliğe ve güce ulaşmak için yaşamsal enerjilerini içinde tutmak isterdi” diyerek boşalmadan seviştiklerini ifade ediyor. Peki, bilim dünyasında bu tutumun karşılığı var mı?

 Sperme Dair İki Efsane:

“Çok Boşalırsan Spermin Biter”

Bazen bizi korkutmak için söylerlerdi. “Yavrum çok yaparsan biter”. Bunun bir kotası var sanırdım ben de. Ortalama bir erkek hayatı boyunca 500 milyardan fazla sperm üretir. Her boşalma milyonlarca sperm içeriyor. Tek bir boşalma 26 milyonla 830 milyon sperm içeriyor. Yani ortalama bir insanın 500 milyar sperme ulaşması mümkün değil. Hadi “İnce İşler” izlediği için ulaşsa bile bu yine de biteceği anlamına gelmiyor. Hayatları boyunca üretmedikleri yumurtayı erken yaşlarında üreten kadınların aksine erkeklerin sperm üretimi ergenlikten önce başlamıyor. Şöyle kaliteli bir spermin üretilmesi de birkaç ayı bulabiliyor. Testiste seri üretim yok yani. Kişiye göre değişebilir tabii ama erkekler günde 1 milyondan fazla sperm üretiyor. Sürekli sperm üreten bir mekanizma. Arka arkaya boşalsanız bile evet sıvının içindeki sperm sayısı düşüyor ama hiçbir zaman 0 sperm olmuyor. Boşalmazsam çürür mü diye de düşünmenize gerek yok o da tekrar yenisi üretiliyor. Veteranlar out, yeni oyuncular in. Yani siz boşalmasanız bile vücut testislerinizdeki spermleri başka bir yolla atıp yeniliyor.

“Boşalmak fiziksel performansı düşürür”

Bu herkeste genel bir kanıdır. Oğlum halı sahaya cenabet gelmiş. Kanka hafta sonu zorlu geçmiş herhalde gücün kuvvetin kalmamış için çekilmiş. Boşalmak gerçekten fiziksel performansı etkiliyor mu? Seks yapmak güçten düşürüyor mu? Dr. McGlone ve McGill bu konuyu araştırmışlar. Bu konuyu test eden sadece üç deney bulmuşlar. İlk olarak seksle tüm kalorinizi bitiremezsiniz. Her ne kadar seks kalori yakan bir egzersiz olabilir ama birincisi o kadar uzun sürmüyor genelde ikincisi de bir atletik performansla karşılaştırılacak kadar asla değil. Ortalama 25-100 arası kalori harcanabiliyor seks sırasında. Saatlerimi gecelerimi verdim uykusuz kaldım filan derseniz o başka bir hikaye olur. Bu arada, “Ben seksle zayıflarım spora gerek yok” diyenlere de selam olsun kandırmayın kendinizi keyfinize bakın ama spor da yapın. Bir diğer konu da “Abi boşalmayıp rekabetçi testosteron hormonlarını maça saklarım” diyenler. Evet boşaldıktan sonra 1-3 hafta içerisinde testosteron yükseliyor fakat bunu kısa dönemde araştırdıklarında bir önceki akşam seks yapanların daha yüksek testosteron seviyesine ulaştıklarını da görmüşler. Ayrıca seksin esneklik, kas gücü ya da reflekslere fiziksel bir etkisi yok. Burada seksin gerçek anlamda performansını etkilediği tek bir şey var beyin. Bu yüzden atletler bir önceki gece alemlere girmezler çünkü seks kafa karıştırıcı olabilir. Ama eğer sizi daha rahat bir şekilde uyutacaksa, ortada zihninizi ertesi gün meşgul edecek bir şey olmayacaksa seksin veya boşalmanın fiziksel bir zararı tespit edilmemiş.

Sadede gelelim mi?

Spermin içeride tutulmasının fiziksel anlamda bir faydası kesin olarak belirlenmiş değil ancak insan ilaç kullandığında bile yüzde 25 oranlarında bir placebo etkisiyle ilacın verimliliğini artırıyor. Dolayısıyla uzmanlar, modern bilim insanları şöyle diyor, “Eğer size faydalı olacağını düşünüyorsanız sperm koruma size fayda sağlayacaktır.” Az önce yazdığım gibi boşalmazsanız vücut spermleri bir şekilde yeniler. Boşalırsanız yine yeniler. Yani siz vücuda ne verirseniz ona adapte oluyor. Sonuçta dışarıdan bir ilaç ya da besin kullanmak değil bu. Vücudun ürettiği b ir şeyi kendi kendine çıkarmak ve yenilemek. Boşalarak stresini azaltanlar da boşalmadan gücünü koruduğuna inananlar da aynı ölçüde haklı. Siz yeter ki bunları takıntı haline getirip motivasyonunuzu düşürmeyin. Ne yaparsanız yapın, size faydalı olduğunu düşündüğünüz için yapın.

 

Ortalama bir erkek hayatı boyunca 500 milyardan fazla sperm üretir.

Kişiye göre değişebilir tabii ama erkekler günde 1 milyondan fazla sperm üretiyor.

Muhammed Ali, Nikola Tesla, Steve Jobs sperm koruması yaptığı bilinen ünlü isimlerden bazıları.

Antik Çin’de orgazmı bir güç kaybı görenlerden Antik Yunan’da spermin kanı temizlediğine inanlara, Hindistan’da orgazmın sadece inandıkları Tanrıya ait olduğunu düşünen tapınaklardan Orta Çağ’ın kiliselerine kadar sanki bu konuda ortak bir bildiri yayınlanmış gibi erkekler spermleri içeride tutmaya çalışıyorlar.

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası