Uzay tutkunkarı için muhteşem bir gelişme yaşadık: NASA'nın son uzay aracı Insight, Mars’a iniş yaptı ve ilk selfie'sini çekti. Mars yüzeyine daha önce inmeyi başaran Curiosity ve Opportunity'nin rekorunu kıran Insight, Mars'taki en büyük uzay aracı.
Fotoğraf: Obvious Art
Yapay zeka sanat dünyasına da el atmış durumda. Öyle ki akıllı makinalar birer 'sanatçı' olmaya adaylar artık. Christie's'in açık artırmayla sattığı 'Portrait of Edmond de Belamy' tablosu, tarihin satışa çıkan ilk yapay zeka ürünü sanat eseri.
Biyoloji ve genetik alanlarında da ilginç keşifler yaşandı. Çinli bilim insanlarının sadece iki anneyle yavru fareler ürettiklerini açıklaması 2018'e damga vuran bilim olaylarından biriydi. 'Bimaternal' yani 'iki anneli' yavru farelerin gayet sağlıklı bir yaşam sürdürdükleri de kayda geçildi.
Alman bilim adamı Albert Einstein'ın izafiyet teorisinin, Güneş Sistemi dışında başka bir galakside de geçerli olduğunu kanıtladı. Nasıl kanıtlandığını merak edenler için açıklayalım: Portsmouth Üniversitesi Kozmoloji ve Yer Çekimi Enstitüsü'nden Thomas Collett'in önderliğindeki bilim adamları, yer çekiminin yakın bir galakside Albert Einstein'in izafiyet teorisinde belirtttiği gibi hareket ettiğini yer çekimsel kırılmayla gözlemledi.
Meteroloji dalında araştırmalar yapan, 57 ülkeden bilim adamı kilogramın tanımını değiştirmek için Paris'te bir araya geldi. Bilim adamlarına göre kilogram artık evrenin dokusunda yer alan temel bir sabit sayıdan türetilecek. Bunun için kuantum mekaniğinde yer alan 'planck sabiti' kullanılacak.
2018 sadece sosyolojik açıdan değil cinsellik açısından da kadın-erkek eşitliğini gündeme getiren bir yıl oldu. Bu bağlamda Amerikalı bilim insanları erkekler için yeni bir doğum kontrol yöntemi geliştirmeye hazırlanıyor. Üstelik hapla değil bir jelle. Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Enstitüsü'nde doğum kontrol geliştirme programının başında olan Diana Blithe, doğum kontrolü sağlayacak jeli şöyle açıklıyor: "Jelin içerisinde progestin ve testosterone hormanları var. Testlerde başarılı olup olmadığını göreceğiz. Prezervatiflerde yüzde 13'e varan başarısızlık oranı mevcut. Hormonal önlemlere baktığımızda bu oranın yüzde 7'ye düştüğünü görüyoruz. Erkekler kendi doğum kontrol yöntemlerinde seçeneğe sahip olurlarsa daha bu bazıları için daha uygun bir seçenek olabilir."
Çin'de 228 milyon yıl önce yaşamış dev bir kaplumbağa fosili bulan bilim adamları, kaplumbağaların zamanında kabuksuz yaşadıklarını keşfetti. Uzmanlar kaplumbağaların kabuklarının zaman içerisinde su altında daha uzun süre kalabilmeleri ve kendilerini koruyabilmeleri için evrimleştiğini düşünüyor.