"Şişkinlik, bağırsaktaki lifin fermantasyonu nedeniyle aşırı gaz oluşumudur. Özellikle büyük bir yemek yedikten sonra daha sık görülür ve genellikle zararsızdır. Ağır bir yemekten sonra su tüketmek, içeriğin bağırsakta hareket etmesini sağlayabilir veya rahatlamak ve bağırsak hareketliliğini artırmak için zencefil çayı içebilirsiniz. Ayrıca, kısa bir yürüyüş yapmayı veya çocuk duruşu ya da sandalye duruşu gibi yoga pozlarına girmeyi unutmayın. Bunlar bağırsak duvarlarınızı gevşeterek mide boşalmasına yardımcı olacaktır." diyor cult.fit beslenme uzmanı Chandni Haldurai.
Devamlı Su Tüketin
Su tüketimi, şişkinliği azaltmaya yardımcı olur. "Büyük bir yemek yedikten sonra şişkinlik hissettiğinizde, bunun nedeni genellikle tüketmiş olabileceğiniz tüm tuzlu yiyecekler ve alkol nedeniyle vücudunuzun su tutmasıdır. Yeterince su içerseniz vücudunuz fazladan sıvıları serbest bırakacak ve tuzun bir kısmının atılmasına yardımcı olacaktır. Bu da daha az şişkinlik hissetmenize yardımcı olacaktır. “Gün içinde ağır bir yemekten önce ve sonra mümkün olduğunca çok su tüketilmelidir,” diyor fitness ve beslenme uzmanı ve Vitabiotics Başkan Yardımcısı Rohit Shelatkar.
Hareket Halinde Olun
Araştırmalar, kısa bir yürüyüşün mide hareketliliğini uyarmaya ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Koltuktan kalkın ve aktif olun. Aşırı yeme ve içmeyle geçen bir gecenin ya da hafta sonunun ardından canınız istemese bile bunu yapın. Bu, rahatsız edici şişkinliği azaltacaktır. Spor salonuna gidecek kadar iyi hissetmeseniz bile, yürüyüş yaparak aktif kalmak size her şeyden daha fazla fayda sağlayacaktır. Yapacağınız 30-40 aerobik egzersiz mide gerginliğini azaltmaya yardımcı olurken sindirim sisteminizi de canlandıracaktır.
Suyunuza Limon Ekleyin
Büyük bir yemekten sonra hemen limonları sıkın! İki limonun suyunu eşit miktarda suyla karıştırın ve yemeklerden hemen sonra sulandırılmamış bir şekilde shot olarak için. Bu, asitliği azaltmaya, sindiriminizi iyileştirmeye ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu güçlü, biyolojik olarak kullanılabilir C vitamini dozu aynı zamanda doğanın en iyi detoks aracıdır ve günlük rutinimin bir parçasıdır" diyor fitness eğitmeni ve Intermittent Fasting ve Mindful Living kurucu ortağı Nyela Kapadia.
Bağırsak Dostu İçecekler Tüketin
Ağır bir yemekten sonra bağırsak dostu içeceklerle bağırsaklarınızı uyarın. Beslenme uzmanı Khushboo Jain Tibrewala şu şekilde belirtiyor: "Büyük bir veya birkaç öğün yemek yedikten sonra şişkinlik hissetmeniz doğaldır. İşte size yardımcı olacak basit bir çözüm. Bir çay kaşığı karambol tohumu ve yarım çay kaşığı siyah tuzu karıştırın. Bunu yarım bardak ılık su ile birlikte yutun. Bu, şişkinliği neredeyse anında giderecektir. Bunun gibi anlık çözümler arada bir işe yarasa da, kendinizi sık sık şişkin hissediyorsanız, beslenme düzeninizde değişiklikler yapmanız gerekir."
"Benim favorim çayım bir karışımdan oluşuyor. İster büyük bir yemekten sonra ister bir kaçamak sonrası olsun, şişkinlikten şikayet edenlere tavsiye ediyorum. Kişniş, kimyon ve rezene tohumlarının kaynatılmasıyla elde edilen bir karışım. Süzülür ve gün boyunca suyu içilir. Zayıflama içeceği olarak fevkalade işe yarar. Kişniş ve kimyon, mide suyu salgılanmasını uyaran ve şişkinliği ve gazı azaltmak için sindirime yardımcı olan aktif bileşiklere sahiptir. Rezene de, bağırsak üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir ve gastrointestinal sistem kaslarını rahatlatır. Bu çayı gün boyunca yudumladığınızda, doğal bir şişkinlik giderici çözüm olarak çalışır," diye ekliyor Dr. Vishakha Shivdasani.
Zencefil Veya Papatya Çayı Tüketin
Yemekten sonra şişkinlik olasılığını azaltmak için zencefil çayı tüketin. "Zencefil, gastrointestinal sistemde aşırı gaz oluşumunu azaltarak sindirim stresini düşürmeye yardımcı olan anti-enflamatuar ve gaz giderici özelliklere sahiptir. Zencefil tüketmek vücudun sindirim enzimlerini uyararak yiyecekleri parçalayabilir ve bağırsak sorunlarını önleyebilir. Zencefilde bulunan bir enzim olan zingibain, vücuttaki proteinin kolayca parçalanmasını sağlayarak ağırlık ve şişkinlik olasılığını azaltır. Kaynar suya bir parça taze zencefil rendeleyerek zencefil çayı hazırlanabilir. Yaklaşık 5-6 dakika demlenmesini bekleyin. Daha iyi sonuç almak için içine taze sıkılmış limon ekleyin," diye belirtiyor sağlık uzmanı ve Steadfast Nutrition'ın kurucusu Aman Puri.
Papatya çayı şişkinlik belirtilerini azaltmak için bir başka harika içecektir. "Papatya, tek başına ya da diğer bitki ve baharatlarla birlikte içilebilen hafif tatlı bir bitki çayıdır. aslında çaydan değil çiçeklerden yapılan bir bitki çayıdır. Bu çiçekler şişkinliği ve sindirim rahatsızlığını giderir. Anti-enflamatuar özellikleri sayesinde, ön araştırmalar papatya özünün ishali ve mide ülserini önleyebileceğini göstermektedir" diyor beslenme uzmanı, sertifikalı diyabet eğitimcisi ve fizyoterapist Dr. Archana Batra.
GQ India