Ev bitkileri her zaman popülerdi, ancak COVID karantinası sırasında doğayı iç mekanlara taşıyan insanların sayısında büyük bir artış yaşandı. Teslimat için yeni işletmeler ortaya çıktı, eğitim amaçlı YouTube kanalları viral oldu, #houseplantparent sosyal medyada trend oldu ve herkes kendi bitki “bebeklerini” sahiplenmeye başladı. Eğer siz de yeşil trende katılmayı düşündüyseniz ama bilgi (ya da güven) eksikliğiniz nedeniyle hala tereddüt ediyorsanız, doğru yerdesiniz.
Ev bitkilerini doğal hava temizleyicileri olarak tanımlayabiliriz. Bitkiler oksijen salgılamanın yanı sıra havayı boyalarda, sigaralarda ve çözücülerde bulunan formaldehit ve benzen gibi zararlı kimyasallardan temizler. Ayrıca araştırmalar ev bitkilerinin insanların kalp atış hızını ve kan basıncını düşürerek stres seviyelerini ve yorgunluğu azaltmaya yardımcı olduğunu kanıtladı.
Yasemin, lavanta ve aloe vera gibi bazı bitkiler yatak odanıza yerleştirildiğinde uyku kalitesini artırır. Bitkilerin varlığı, ruh hallerini canlandırarak, sağlıklarını iyileştirerek ve daha mutlu ve hayata karşı daha iyimser olmalarına yardımcı olarak insanların yaşantısına katkıda bulunur.
Yeni bir bitki ebeveyni olarak, başlangıç için doğru bitkileri seçmek çok önemli. Herhangi bir ev bitkisinin düzgün bir şekilde büyümesi için, doğru bitkiyi doğru yetiştirme koşullarıyla eşleştirdiğinizden emin olmanız gerekir. Yaşam tarzınıza uygun bitkileri seçin. “İlk temel kural: Bitkilerin güzelleştirme parçaları değil, yaşayan, bilinçli şeyler olduğunu her zaman hatırlayın,” diyor Instagram'da @thebeardedplantguy adıyla tanınan bitki meraklısı Luigson Fernandes.
“Evinizin kişisel koşullarına en uygun bitkileri seçtiğinizden emin olun. Boyut, ölçek ve bakım kolaylığı açısından daha küçük bitkilere sahip olarak hem gerçek hem de mecazi anlamda küçük başlayın. Az bakım gerektiren bitkiler kesinlikle tercih edilmeli! Hangi bitkiyi seçerseniz seçin, bitkilerinizin ihtiyaçlarına uygun miktarda bakım ve dikkat göstermenin başarının anahtarı olduğunu unutmayın.”
Bu bitkiyi popüler kılan özellikleri arasında sürdürülebilir ve dayanıklı olması yer alıyor. Ayrıca bitki yeşilin alacalı tonlarına sahip dik, kılıç benzeri yapraklara sahip.
Bu bitki estetik çekiciliği ve dayanıklılığı ile seviliyor. Sıralı yeşil yapraklara sahip dökülen dalları ile herhangi bir mekanı anında güzelleştirebiliyor.
Aynı zamanda “İsviçre Peyniri Bitkisi” olarak da bilinen Monstera, yapraklarının şekli ve boyutu ile ünlü. Bu yapraklarda dikkat çekici açıklıklar (doğal kesikler ve delikler) bulunuyor.
Doğu Afrika'ya özgü tropikal bir otsu bitki olan Zamioculcas zamiifolia ya da ZZ bitkisi, iklim çeşitliliğine toleransı nedeniyle dünya çapında yaygın olarak bulunuyor.
Pothos bitkisi, alacalı yeşil ve beyaz yapraklarla dolu hızlı büyüyen sarmaşıklarıyla her alanı daha gür gösterme özelliğine sahip. Pothos, ev bitkilerine yeni başlayanlar için az bakım gerektiren harika bir seçim olabilir.
Plants Cart'ın kurucu ortağı Aditee Sinha, “Bitkileri hayatta tutan üç şey ışık, su ve nem.” diyor. “Her bitkinin bunlara farklı oranlarda ve miktarlarda ihtiyacı bulunur. Bu yüzden ilk tavsiyem, biraz araştırma yapmanız ve bitkileriniz hakkında internetten veya gerçek kaynaklardan bilgi edinmeniz ve bitkilere buna göre bakmanız.”
Bitkilerinizi, size yardımcı olacak ve tüm sorularınızı yanıtlayacak uzman ekibe sahip güvenilir bir şirketten sipariş edin.
İnsanların başlangıçta yaptıkları en yaygın hatalardan biri bitkilerini aşırı sulamak. Her bitkinin ne kadar ve ne sıklıkta suya ihtiyaç duyduğunun kaydını tutun. Bunu hava durumuna göre ayarlayın.
Ev bitkilerinizi seçmeden önce, evinizin aldığı güneş ışığı miktarı ile bitkilerin ihtiyaç duyduğu ışığı eşleştirmek gerekir. Bitkilerinizin gelişmesi için filtrelenmiş su kullanmanız gerekebilir.
Tıpkı bizim vitaminlere ihtiyacımız olduğu gibi, bitkilerin de besin maddelerine ve haşerelerden, böceklerden ve mantarlardan korunmaya ihtiyacı var. Bitki koruma için harika olan “neem” (Hindistan’a özgü bir bitki ürünü) bazlı ürünler gibi organik ve sürdürülebilir pestisitleri tercih edin.
Yeni bitki sahipleri genellikle bitkilerini budama veya saksı değiştirme konusunda endişe duyarlar. Bitkilerinizi her üç ayda bir budayın. Bitkiniz saksısını aşmaya başladığında, mevcut saksısından 2,5 ila 7,5 cm daha büyük bir saksıya taşıyın.
Bonasila Planters'ın kurucusu Kapil V, “Doğru saksıyı seçmek öncelikle mekânınızın tasarım temasına göre değişir” diyor. “Evinizin veya ofisinizin mevcut tasarım temasıyla uyumlu bir saksı seçin. Ardından, bitkinizin büyüklüğüne göre bir saksı seçin, böylece kök gelişimi engellenmez veya etkilenmez. Son olarak, doğru rengi seçin! Tercih ettiğiniz rengi seçmek, ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olur ve mekanınıza canlılık katabilir.”
Diğer Bilgi Kaynakları
Kitaplar
Instagram ve YouTube'da ev bitkilerine nasıl bakılacağına dair günlük ipuçlarının paylaşıldığı olağanüstü bir bitki ebeveyn topluluğu var. Favorilerimiz ise şunlar:
1. @plantstylistmumbai: Minimalizm tutkunuysanız, ev bitkilerini mekanınıza nasıl sığdıracağınıza dair harika fikirler için bu hesabı takip edebilirsiniz.
Bu gönderiyi Instagram'da görPlant Stylist Mumbai (Archana) (@plantstylistmumbai)'in paylaştığı bir gönderi
2. @plantkween:İç mekan yeşilliklerinin bakımı hakkında kullanışlı ipuçları için, eğer ileri bir seviyeye giriş yapıyorsanız ve dünyanın diğer ucundaki bitki severler topluluğuna katılmak istiyorsanız, takip edebilirsiniz.
3. @urlocalplantboy:Tropikal olmayan bitkilere seviye atlatan ciddi ev bahçıvanları için ideal.
4. YouTube'da Garden Up: Bitkilerle ilgili her şeyin nasıl yapılacağına dair kapsamlı ustalık sınıfları ve eğitimler için göz atabilirsiniz.
5. YouTube'da Urban Gardening: Mutfak bahçelerine ve evde sebze yetiştirmeye meraklı olanlar için mükemmel.
BU İÇERİK İLK OLARAK GQ INDIA WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.