Test Lab: 2021'de iPod Ne Alaka?
Argüman

Test Lab: 2021'de iPod Ne Alaka?

Etrafta birden tekrar görmeye başladığımız iPod'ların sırrı ne? Test Lab'imde bu kez Nostaljik keyifli ve tatmin edici bir deneyim.

Apple - iPod Video (2005)

Marka: Apple

HQ: California, USA

Fiyatı: 100-300₺ (İkinci el.)

Test Süresi: 16 yıl

  

Neden bu ürün?

Bundan tam 16 yıl önce, G.O.R.A. hala vizyondayken, birinin kulağında beyaz kulaklıklar gördüğünüzde bunun tek bir anlamı vardı.

Önce sadece yurtdışından bir tanıdık vasıtası ile hediye olarak gelebilen, ender rastlanan bir üründü iPod. Pik yaptığı 2005-2006 yıllarında ise resmen bir sansasyondu. Birçoğumuz da Apple markası ile iPod sayesinde tanıştık. İyi güzel ama, 2021 senesinde iPod ne alaka?

Bunların hepsi internette eski iPod’larını tamir eden, hatta modifiye eden bir grup hobi tutkununun olduğu forumları keşfetmem ile başladı. Zira benim iPod hikayem güzel anılarla dolu değildi, o dönemde ortaokuldaydım ve babam bir arkadaşına rica ederek bana ABD’den bir iPod Video getirtmişti. Ben kullanmaya başladıktan bir hafta sonra ise iPod’um bir anda bozulmuştu. O dönem Türkiye’de iPod Video bulunmadığı için bir teknik servis de yoktu. Bu nedenle o iPod’u hiçbir zaman kullanamadım. iPod’un ortalığı kasıp kavurduğu, sevgililerin birer kulaklık paylaşarak “Feel Good Inc.” dinlediği günleri ben o heves içimde kalmış bir şekilde izleyerek geçirdim.

İşte o iPod son 16 senedir çekmecemde toz topluyor. Birkaç iPod tamiri videosu izledikten sonra kararı verdim. Öyle ya da böyle, ben bu iPod’u tamir edeceğim ve hevesimi alacağım. 

İşin ilginç kısmı, şu anda cep telefonumdan sonsuz şarkıya anında erişebilmeme rağmen, 2021’de iPod kullanmak hiç beklemediğim kadar nostaljik, keyifli ve tatmin edici bir deneyim çıktı.

test lab 

Tamir Süreci

iPod’umun içini açıp inceledikten sonra üç parçanın değişmesi gerektiğine karar verdim. Hard disk, pil ve kulaklık girişi. 16 yıl önce iPod’um hard diskindeki bir hata yüzünden çalışmayı durdurmuştu, ancak pili ve kulaklık girişi de uzun yıllar çekmecede durmaktan sağ çıkamamışlardı.

İnternette gerekli tüm parçaları kolayca buldum ve Çin’den sipariş ettim. Bir ay sonra parçalar elime ulaştı. Yeni parçaları takmam bir saatten az zamanımı aldı ve çok kolaydı. Bu minik ameliyattan sonra iPod’umu şarja taktım ve bam! iPod’um hayata döndü!

 

Şarkı Yükleme Süreci 

iPod günlerini hatırlayanlar o dönem “mp3 indirmek” için ne hallere düştüğümüzü bilir. Spotify ve Apple Music’e alıştıktan sonra bu kısımdan biraz korkuyordum. Evdeki favori CD’lerimi tarayarak iPod’a yüklemeye başladım. Yavaş bir süreç olduğu için her albümü tek tek inceledim; o şarkıları dinlediğim yılları andım. Kendime koyduğum tek kural, bu iPod’a sadece kendi döneminden şarkılar yüklemek oldu. Böylece kendime bir zaman kapsülü yaratmak istedim.

  

Artısı 

Öncelikle iPod’un orijinal pilinin üç katı gücünde bir pil ve hard disk yerine SSD depolama ile tamir ettim. Bunun anlamı, iPod’umun şarjı tamı tamına bir ay gidiyor. Günümüzde her şeyi her gün şarj etme döngüsünden çıkmak çok hoşuma gitti.

Uygulamalar, bildirimler, dikkat dağıtıcı hiçbir şey yok. Sadece müzik. Açıkçası bunu çok özlemişim. Yanımda sadece iPod’um ile çıktığım yürüyüşlerde tekrar bir çocuk gibi kendimi şarkılarda kaybolurken, etrafı izleyip hayaller kurarken yakaladım. Telefonumun beni sürekli dürtmesi ve içine çekmesinden bir kaçış niteliğindeydi adeta.

iPod’lar dönemin pahalı oyuncaklarıydı. Ben iPod’umun yerine yenisini koyamamıştım, birçok insan ise hiçbir zaman bir iPod edinememişti. 2021 yılında ise durum çok farklı. 100-300₺ arası iyi durumda bir ikinci el iPod bulmak mümkün. Benim gibi hevesini almak isteyenler için ideal.

Elbette iPod’un tasarımına değinmeden edemeyeceğim. Teknoloji ürünlerine göre resmen bir dinozor yaşında olmasına rağmen iPod hala o ilk günkü sihrini koruyor. Resmen insanın sürekli müzik dinleyesi, eline alıp oynayası geliyor. 16 yıllık başka hangi teknoloji ürünü için bunu söyleyebiliriz gerçekten bilmiyorum.

 

Eksisi

Tamir ve şarkı yükleme süreci 2021 yılında aklı ve mantığı olan birinin uğraşmak istemeyeceği kadar meşakkatli.

 

Son Kararım

Her zaman en son çıkan ve erişmesi çok kolay olmayan ürünlerden konuşuyoruz. Ancak ürün tasarımına olan aşkı yaşamak için bu şart değil. Bazen o heyecanı eski, kısmen unutulmuş bir üründe bulmak hepsinden daha keyifli olabiliyor. 

Umarım bu yazı sizi de geçmişinizde sevdiğiniz bir ürünü tekrar keşfetmeye, belki de tamir ederek yaşatmaya teşvik eder. Her zaman hayatımıza yeni şeyler eklemek, tüketmek zorunda değiliz. Bazen sadece ıvır zıvır çekmecemizi aralamak yeterli.

Bu inceleme #GQBahar21 sayısında yayınlanmıştır.  

 

Abone Ol Kapına Gelelim!

Abonelik

İZLE
7 Mehmet Gastronomi Serisi 1.Bölüm
İLGİLİ İÇERİKLER
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası