Dylan McDermott
Dişleri temiz tutmak bazen oldukça zorlayıcı olabiliyor. Çoğu yemek (özellikle ve ne yazık ki lezzetli olanlar) çok fazla şeker ve asit içeriyor. Bu da bu asit ve şekerlerin zaman içinde dişlerinizdeki mineye zarar vermesi anlamına geliyor. Vazgeçemediğimiz -en azından benim- şarap, domates sosu, pancar gibi besinler de inci gibi beyaz dişlerinizin doğrudan lekelenmesine neden oluyor.
Gün içinde ilk iş bir fincan kahve içmek, ardından öğle yemeğinde balzamik sosu bolca ilave ettiğiniz salatınızı yemek, bir şişe soda içmek, sigara içmek (sigara sağlığa zararlıdır) gibi sıradan şeyler yapabiliriz. Akşam yemeği için marinara veya köri soslu bir yemek tercih ederiz, pancar yiyebiliriz. Uzun bir günün ardından bir kadeh şarapla da günü sonlandırmak mümkün tabii (Alkol sağlığa zararlıdır)… Tüm bu saydığım oldukça sıradan ve masum aktiviteler dişlerimizi lekelemenin en iyi yolu desek yeridir. Tüm bunlar yerine doğrudan dişlerinizi sarı bir boya ile de fırçalasanız muhtemelen aynı etkiyi elde edersiniz.
Hepimizin yaşadığı ikilem oldukça basit. Hem dişlerimizin lekelenmesinin önüne geçmek hem de tüm bu yediklerimizin -kim güzel bir balzamik sostan vazgeçebilir- tadını çıkarmaya devam etmek istiyoruz. Güzel bir haberimiz var; her ikisini de yapmak mümkün. New York City DDS'den estetik diş hekimi uzmanı Dr. Michael Apa'nın profesyonel görüşünü aldık. Bu konuda oldukça sert kuralları olan Dr. Apa aynı zamanda kendi markasının ağız bakım ve diş parlatma ürünlerini de satışa çıkarmış durumda.
Dr. Apa’dan bizi en çok rahatsız edebilecek on lekeyi özetlemesini ve proaktif olarak dişleri beyaz tutarken yediğimiz yemeklerin tadını çıkarmaya nasıl devam edebileceğimize dair bazı ipuçları vermesini istedik.
Dişlerin Lekelenmesine En çok Sebep Olan 11 Şey
Balzamik Sirke
Koyu pigmentler ve yapışkan kıvamlar iz bırakıyor.
Soya Sosu
Aynı şey geçerli…
Meyve Suları
Meyve suyunun asidik yapısı dişlerin lekelenmeye daha yatkın hale gelmesine neden olur. Ayrıca bakterilerin de çok sevdiği ve dişlerinizin çürümesine neden olan şekeri bolca içerir.
Domates Sosu
Domates sosu hem koyu pigmentli hem de asidik bir yapıda. Asitli yiyecekler dişinizin mine tabakasını zayıflatabilir ve bu da dişinizi daha gözenekli hale getirebilir. Dolayısıyla lekelere karşı daha hassas hale gelirsiniz.
Böğürtlen, Yaban Mersini ve Nar gibi Pigmentli Meyveler
Dişlerinizi kolayca lekeleyebilen koyu pigmentlere sahip çeşitli meyveler var. Böğürtlen, yaban mersini ve nar, dişlerinizde kalıntı bırakabilecek mor ve kırmızı pigmentlere sahip… Bu da dişlerinizin daha kolay lekelenmesine neden olur.
Pancar
Pancar en koyu pigmente sahip besinlerden biri. Yediğiniz anda dişlerinizi kırmızı veya turuncuya boyması oldukça muhtemel.
Gazlı İçecekler
Gazlı içecekler -soda da dahil- asidik yapısı dişlerinizin daha gözenekli olmasına ve ileride lekelenmeye karşı daha hassas olmasına neden olabilir. Kola gibi koyu renkli olan gazlı içecekler de dişlerinizde daha fazla renk değişikliğine sebep olur.
Köri
Çeşitli yiyeceklerde yaygın olarak kullandığımız köri baharatı dişlerinizde sarı veya turuncu bir pigmetasyon bırakabilir.
Sigara veya Nargile
Bunlar nikotin ve katran içerir, ikisi de dişlerinizde sarı ve kahverengi lekelere neden olabilir. Ayrıca bunların yanı sıra kemik kaybına, dişlerin sallanmasına, diş etlerinin çekilmesine ve birçok başka sağlık sorununa neden olabilir.
Kahve veya Çay
Çoğumuz kafeinsiz yaşayamıyoruz. Ancak kahve ve çayı çok sık tükettiğimizde bunların dişlerimizde gri veya kahverengi bir leke bırakması çok muhtemel…
Kırmızı Şarap
Aslında bir nevi kahve ve çay gibi, kırmızı şarapların da çoğu lekelenmeye sebep olacak pigmentler içerir. Üstelik şarap içtikten hemen sonra dişlerimizdeki kırmızı lekeleri doğrudan görebiliriz - bu da bize şaraptaki pigmentlerin ne kadar güçlü bir yapıya sahip olduğunun göstergesi…
Dişlerdeki Lekelenme Nasıl Azaltılabilir (Dünyevi Zevklerden Vazgeçmeden…)
Bir Pipet Kullanın
Dr. Apa, mümkün olduğunca pipetle içmenizi öneriyor ve "Diş minenizle teması azaltmanız matlaşma ve lekelenme etkilerini azaltacaktır" diye ekliyor..
Sık Fırçalayın
İkincisi ve tabii belki de en barizi dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın. Lekelenmeye sebep olacak bir şey yediyseniz veya içtiyseniz mümkün olan en kısa sürede fırçalamaya özen gösterin.
Doğal Diş Macunu Kullanmayın
Dr. Apa, florür veya hidroksiapatit içeren bir diş macunu kullanmamız gerektiğinin özellikle altını çiziyor. “Bu maddeleri içeren diş macunları dişi yeniden mineralize eder ve daha güçlü hale getirir” diyor. Hassas dişleri olanlar için ise hidroksiapatitin alternatifi olarak kalsiyum hidroksit içeren bir diş macunu kullanımını öneriyor. Doğal ürünlerden vazgeçmemiz konusunda ise oldukça katı. Dr. Apa, doğal macunların kullanılmasına şiddetle karşı çıkıyor ve ekliyor; “Doğal diş macunlarının içinde dişleri yeniden mineralize etmeye yarar sağlayan hiçbir etken madde bulunmuyor.” Ayrıca hastalarına beyazlatıcı diş macunu kullanmalarını önererek “Beyazlatıcı diş macunlarında, dişlerinizin arasında birikebilecek lekeleri temizlemeye yardımcı olan silika maddesi bulunuyor” diyor.
Her Gün Diş İpi Kullanın
Dr. Apa özetle “Gerçekten hiçbir zaman yeterince diş ipi kullanmak diye bir şey yok. Her zaman daha fazla diş ipi kullanın ve bunu alışkanlık haline getirin” diyor.
Alkolsüz bir Ağız Gargarası Kullanın
Dr. Apa “Alkol ağzınızı ve diş etlerinizi kurutabilir, tükürük üretiminizin azalmasına neden olabilir” diyerek alkolsüz bir ağız gargarası kullanmanın önemini vurguluyor.
Bol Su İçin
Bol miktarda su içmek her şeye iyi geldiği gibi dişlerinizde leke bırakabilecek bir besin yediğinizde veya içtiğinizde de oldukça etkili. Su içmek ağız boşluğunun pH'ını nötralize ediyor ve ağzımızın temiz kalmasına yardımcı oluyor.
Yeşillik Tüketin
Özellikle yeşillik yemek ve gerçekten ısırarak yemek, dişlerimizdeki bazı lekelerin çıkarılmasına yardımcı oluyor ve plak oluşumuna da izin vermiyor. Sebzelerinizi yemeyi ihmal etmeyin!