Sakalın altında çıkan sivilceler muhtemelen en kötü sivilce tipi olabilir. İster sakalınızı ilk kez uzatıyor olun ister 50. sakal uzatışınız olsun, bir şey hiç değişmez; sakal, şeklini korumak ve kepeklenmemesini sağlamak için rutin bir bakım gerektirir. Çoğu sakallı erkeğin aklında ise tek bir soru olur; o sakalın altında sivilce çıkma olasılığının artması.
Sakalın altında çıkan sivilcelerden kurtulmak (ve yenilerinin çıkmasını önlemek için) önce bunların neden çıktığını anlamanız gerekiyor. Her şeyden önce, saç kökünde ve derisinde çok fazla sebum birikir. Özellikle daha uzun sakallarda, foliküllerinizi barındıran yağ bezleri, her bir saç telinin tamamını beslemeye çalışmak için fazla mesai yapmaya başlar. Bununla birlikte, derideki bu aşırı sebum üretimi sebebiyle gözenekleri tıkama ve sivilceye sebep olma riskini de almış olursunuz. Sakalın altında çıkan sivilcelerin artmasının bir diğer nedeni de kötü hijyen (örneğin, sakalınızın dökülmemesi için yıkamamak ve altındaki cildi nemlendirmemek). Bu da batık sakallara neden olur.
Ama üzülmeyin. İşte sakalın altında çıkan sivilceleri önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olmak için uygulayabileceğiniz farklı alışkanlıklar ve kullanabileceğiniz sakal ürünleri.
Sakalın Altında Çıkan Sivilceleri Önlemenin Yolu
Sakallarınızı bir temizliyici ile daha fazla fırçalayın
Eksfoliasyon her zaman sivilce önlemenin en iyi yollarından biri olmuştur, çünkü gözeneklerimizde sıkışabilecek ölü deri hücrelerini temizler. Bazı kimyasal eksfolyantlar gözeneklerimizi temizler ve hatta işi bir adım daha ileri götürebilir: eğer salisilik asit içeriyorlarsa, eksfoliyan, ciltteki yağ üretimini dengelerken aynı zamanda gözeneklerde fazla üretilen sebumu parçalarken cildin tamamına da nüfuz eder. Bu nedenle, sakalınıza güzelce yüz peelingi yapmanın yanı sıra (sadece sakal fırçası kullanıyor da olabilirsiniz) bir tür salisilik asit temizleyici kullanmak da oldukça önemlidir.
Yine de bunları kullanırken aşırıya kaçmayın çünkü cildi tahriş edebilirsiniz. Sakalınızın pul pul dökülmesine sebebiyet vermemek için haftada iki kez yapmanız yeterli. Eğer hassas bir temizleyici veya hassas bir kimyasal eksfolyant kullanıyorsanız ve işlemi nazikçe uyguluyorsanız her gün veya günde iki kez uygulayabilirsiniz. (Aşırı hassas bir cildiniz olmadığını varsayıyoruz.)
Cildinizi nemli tutun
Akneye meyilli bir cildiniz varsa herhangi ek bir ürün kullanmak mantıksız geliyor olabilir ancak şu kadarını söyleyelim; nemlendirilmiş bir cilt mutlu cilttir. Kuruluğu ve ölü hücre oluşumunu önlemek için sakal yağı veya sakal balsamı kullanabilirsiniz. (Kısa sakalı olanlar için günlük kullandığınız yüz nemlendiricileri de yeterli olacaktır. (Özellikle kış aylarında uyurken bir gece nemlendiricisi kullanarak etkisini ikiye katlayabilirsiniz.)
Yastık kılıflarınızı haftada bir değiştirin
Bakteriler sivilce oluşumunun en önemli nedenidir ve yastık kılıflarınız birkaç gecelik kullanımdan sonra maalesef bakteri yuvası haline gelir. Bu nedenle, kılıflarınızı olabildiğince sık değiştirin. (Elbette bakterilerin daha hızlı çoğalmasını engellemek için de sakalınızı yatmadan önce mutlaka yıkayın.)
Cildinizi sert bir şekilde kaşımayın ve sakal yağı kullanarak sakal kaşıntısını önleyin
Yastık kılıflarını nasıl temiz tutmanız gerekiyorsa, aynı şekilde sakalınızın altındaki deriyi kaşımaktan da kaçınmalısınız. İnsan elleri = Mikroplar! Eğer sakalınız çok fazla kaşınıyorsa sakal yağı veya sakal balsamı kullanarak sakalınızı mutlaka daha fazla nemlendirmeye ve yumuşatmaya çalışın.
Fazla çıkan sakalları temizlemek için düzeltici veya elektrikli tıraş makinesi kullanın
Sakalınız uzadıkça çevresini de daha fazla düzenli tutmanız gerekiyor. Aksi takdirde sakalınıza yeterince önem vermiyorsunuz demektir ya da aşırı tembelsinizdir. Ense tıraşınızı ve yanak çizgilerinizi düzeltmeyi önemsemelisiniz. Kıl dönmesini önlemek için bir sakal düzeltici ve/veya elektrikli tıraş makinesi gibi bir cihaz kullanmanızı öneririz. Batıklara genellikle normal bıçaklar neden olur; dolayısıyla elektrikli bir cihaz kullanırsanız, derinin yüzeyini tahriş etmezsiniz ve batık tüylerin neden olduğu sivilcelere karşı önlem almış olursunuz.
Sakalınızı günde iki kez temizleyin (Yüzünüzü de her gün mutlaka iki kez yıkayın)
En bariz olanı sona sakladık ama bu aynı zamanda belki de en kolayı ve en önemlisi. Yüzünü yıkamanız gerekiyor! Bu, aslında cildinize dokunmanıza izin verdiğimiz nadir anlardan biri. O sebeple yüzünüzü yıkamak için temizleyiciyi köpürtürken cildin tamamına temas ettiğinizden emin olun. İlk adımı hatırlamak gerekirse daha fazla avantaj elde etmek için salisilik asit içeren bir yüz temizleyici tercih edin.
Günde mutlaka yüzünüzü iki kez yıkayın - sabah ilk iş ve akşam yatmadan önce son şey olarak. Ardından; yüz peelingi, durulama, nemlendirici serum veya krem, son olarak sakal yağı veya balsamı uygulayarak gece sakal bakım rutininizi tamamlayabilirsiniz.