Geçtiğimiz yılın Şubat ayında Bella Hadid, her sabah yüzünü bir kase buz küpünün içine daldırdığını açıkladı. O zamandan beri, bu buz kullanma fikri Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformlarında patladı ve #FaceIcing etiketi neredeyse 63 milyon görüntüleme aldı (tabii bu sayı artmaya devam ediyor.)
Yüz buzlama modası oldukça yeni bir akım gibi görünse de, bazı Çok Ünlü İnsanlar bunu kelimenin yıllardır yapıyor. Örneğin Kate Moss, yüzünü buzlu suya sokarak (tabii ki salatalık dilimleriyle) şişkinliği azalttığını söylüyor ve mesela Linda Evangelista her çekimden önce gözlerinin altına buz sürdüğünü açıkladı. Marilyn Monroe gibi eski Hollywood yıldızlarının bile ciltlerini güzel bir buz banyosuyla hazırladıkları biliniyor. Ama... gerçekten işe yarıyor mu?
“Face Icing” nedir?
90'ların sonu ve 2000'lerin başından beri, bu yöntem pek çok Güney Koreli kadının güzellik ritüellerinde düzenli bir uygulama oldu. Şimdilerde ise Batı'daki spa ve bakım merkezlerine de girmiş durumda ve cilt bakımı için pek çok fayda vaat ediyor.
İnternette yüzünüzü nasıl buza yatıracağınızı gösteren binlerce taktik var ve bunu yapmanın doğru bir yolu olmasa da, temel dayanak noktası aynı: cildinizi birkaç dakika boyunca aşırı soğuk derecelere maruz bırakıyorsunuz ve bu (görünüşe göre) şişkinliği azaltmaktan göz torbalarından kurtulmaya, kırışıklıkları azaltmaya ve yağ hücrelerini yok etmeye kadar her şeye yardımcı oluyor.
Faydaları neler?
Cilt bakım serisi Bare Addiction'ın genel müdürü ve kurucusu Marke Poole, "Bu uygulamayı terapistler uzun yıllardır çeşitli şekillerde kullanıyor ve son zamanlarda birçok insan bunu kendi evlerinin rahatlığında kendileri yapmaya başladı" diyor. "Cildin sıkılaşmasına yardımcı olarak kırışıklıkların görünümünü, yağlanmayı azaltabilir ve kan damarlarını daraltarak akne üzerinde yatıştırıcı bir etki sağlayabilir."
Londra'da danışman dermatolog olarak görev yapan Dr. Mia Jing Gao, "Face Icing şiş gözleri, şişliği, kızarıklığı ve morarmayı da iyileştirebilir" diyor. "Ve birçok durumda kaşıntı ve rahatsızlık için rahatlama sağlayabilir. Bununla birlikte, bunu yapmayı planlıyorsanız, beklentilerinizi yönetmeniz çok önemli."
"Kısa süreli rahatlama sağlayabilir, ancak bir tedavi ya da uzun vadeli bir çözüm değil. Bu cilt bakımı faydalarının çoğu saatler içinde geçecek ve yüz buzlanmasının yaşlanma sürecini tersine çevirdiğini, gözeneklerin boyutlarını küçülttüğünü ve pigmentasyon gibi kronik cilt sorunlarını tedavi ettiğini iddia eden bazı kaynaklar olsa da, bunların hepsi doğru değil."
Aslında, 2021 yılında World Journal of Clinical Cases tarafından yayınlanan bir makalede, bu faydalardan bazılarının yalnızca anekdot niteliğindeki kanıtlarla desteklendiği ve yüz buzlanmasının bu koşullardan herhangi birini gerçekten ele alabileceğini gösteren sağlam, kesin bir bilimsel araştırma olmadığı tespit edildi. Ayrıca araştırma, uzun süreli buz uygulamasının aslında "iyileşmenin başlamasını geciktirebileceğini ve iyileşme sürecini uzatabileceğini" belirtiyor ki bu muhtemelen isteyeceğiniz bir şey değil.
Kimler buz uygulamasından kaçınmalı?
Buz uygulaması şu anda herkesin yaptığı bir şey olsa da, herkes için önerilmemekte. Dior'un yüz ve cilt bakım uzmanı Teresa Tarmey, "Çok hassas ve kırılgan cilde sahip herkesin bundan kaçınması gerektiğini söyleyebilirim" diyor. "Düşük toleranslı bir cilde sahipseniz, yüzünüzün kızarmasına ve kaşınmasına neden olabilir, ki bu da istediğinizin tam tersi."
Gao, "Hassas egzama eğilimli cilde sahip bireyler de egzamayı kötüleştirebileceğinden buzlu yüz uygulamasından kaçınmalı" diyor. "Kardiyovasküler sorunları, diyabeti ve periferik vasküler hastalıkları olan ve zaten kan dolaşımı zayıf olan kişiler de bundan kaçınmalı. Eğer gerçekten denemek istiyorsanız, öncesinde aile doktorunuzla veya bir sağlık uzmanıyla konuşmanızı tavsiye ederim."
Buz uygulamasının herhangi bir yan etkisi var mı?
Frontiers in Physiology tarafından 2017 yılında yapılan araştırmaya göre, cildinizde buz kullanmak genellikle güvenli olarak kabul edilir, ancak bazı potansiyel yan etkileri olabilir. Doctors Formula'nın lisanslı estetisyeni ve cilt uzmanı Diane Ackers, "Daha önce de belirtildiği gibi, özellikle hassas bir cilde sahipseniz biraz kızarıklık ve tahrişe neden olabilir" diyor. "Aşırı durumlarda, ciltte karıncalanma, uyuşma ve donma meydana gelebilir, ancak bunlar çok nadir."
Tarmey, "Evet, buz doğrudan kuru cilt üzerine yerleştirilirse potansiyel olarak soğuk yanığına neden olabilirsiniz, ancak bunu önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey var" diyor. "Yüzünüzü buzlamadan önce her zaman yıkayın ve doğrudan bir küp koymak yerine, buz ile cildiniz arasında bir bariyer oluşturmak için bir serum kullanın. Bu sadece yüzünüzü korumakla kalmaz, aynı zamanda ellerinizi de korur. Şimdi, buzu dairesel hareketlerle yüzünüze sürün, alnınıza, burnunuza, yanaklarınıza, ağzınızın etrafına ve çenenize hafifçe masaj yapın."
Yüzünüzü ne sıklıkla uygulamalısınız?
Poole, "Buz uygulamasının sıklığı büyük ölçüde bireyin cilt toleransına ve belirli bir cilt sorunu veya faydasına bağlı olabilir." diyor. "Genel bir kılavuz olarak, buz uygulaması günde bir ila iki kez, her seferinde birkaç dakika süreyle yapılabilir. Aşırıya kaçmadan tutarlı ancak ılımlı kullanım, cildin tahriş olmamasını veya uygulamadan olumsuz etkilenmemesini sağlamanın anahtarı."
Ackers, "Eğer günde sadece bir kez yapıyorsanız ama yine de olası bir hasardan endişe ediyorsanız, daha gelişmiş alet ve aksesuarlara yatırım yapmayı düşünmelisiniz" diyor. "Buz küreleri, derma silindirleri veya kriyo çubukları ev tedavinizi geliştirebilir. Sadece her kullanımdan sonra güzelce temizlemeyi unutmayın!"
Bu içerik British GQ websitesinde yayınlanmıştır.