Kazanmanız gerektiğini düşündüğünüz önemli bir görüşme veya tartışmaya giriyorsanız, bu yazı tam size göre. İster kişisel ister profesyonel bir müzakere olsun (daha çok profesyonel olsa da), nerede durduğumuzu etkili bir şekilde ortaya koyma ve tartışmadan istediğimizi elde etmemizi engelleyebilecek pek çok şey var. Zihnimizde tüm noktaları bir araya getirebiliriz, ancak zaman zaman bazı şeyleri gözden kaçırabilir ve yanlış aktarabiliriz.
Dan Shapiro (Harvard'lı bir müzakereci) ve dünya şampiyonu bir münazaracı olan Bo Seo'ya göre aslında kullanabileceğiniz basit, dört maddelik bir plan var. Konunun iki uzmanının Big Think'e verdikleri videolarda bahsettikleri (ve bizim de burada özetlediğimiz) bazı ipuçları, çatışmaları çözmenize ve profesyonel olarak istediğiniz şeyler için daha iyi pazarlık yapmanıza yardımcı olabilir...
Duygularınızı Kontrol Altında Tutun
Olayları kişisel algılamamak cephaneliğinizdeki en önemli şey olabilir. Shapiro, birçok insan için en önemli noktanın tehdit altında hissetmek veya kimliklerinin saldırı altında olduğunu düşünmek olabileceğine ve bunun da muhakeme ve akıl yürütmelerini gölgeleyebileceğine inanıyor. Değerleriniz, fikirleriniz ve vizyonunuz hakkında net bir düşünceye sahip olmak, odaya girdiğinizde aklı başında ve rasyonel olmanızı sağlamak için çok faydalı olabilir. Bu şekilde, neyi savunduğunuzu ve savunmaya geçmeden bunu nasıl yapmayı planladığınızı sıralayabilirsiniz.
Dinleyin
Tek kelime etmenize izin vermeyen biriyle tartışmaktan daha kötü bir şey olamaz - bu yüzden o kişi olmamak son derece önemli. Tartışma iki kişilik (veya daha fazla) bir olay, bu da her iki tarafın da duyulması ve kabul edilmesi gerektiği anlamına gelir. Shapiro, bir tartışmanın veya müzakerenin ilk 10 dakikasını sadece diğer kişiyi dinleyerek ve bakış açısını not alarak geçirmenizi önerir, böylece nereden yaklaştıklarını ve bu konuşma için hedeflerinin ne olduğunu görebilirsiniz. Onlara karşıt olarak bakmak, istediğiniz sonuçları verme olasılığı daha düşük olan bir savaş duruşu yaratır, bu nedenle açık bir şekilde yaklaşmak iyi olacaktır.
Sırayla Konuşun
Herhangi bir tartışmada konuşma süresini (ve dinleme süresini) bölüştürmek önemlidir, böylece bir monolog veya tek taraflı bir saldırı gibi hissetmezsiniz. Eskiden Harvard münazara takımının koçu olan Seo, her iki tarafın da birbirinin bakış açısını anlayabilmesi için 'sırayla konuşmanın' çok önemli olduğuna inanıyor. Konuşmanın kontrolden çıkıp saatlerce devam etmemesi için tartışmaya bir süre sınırı koymak da gerekli tabii.
Yüz Yüze Konuşun
Seo ayrıca, bir müzakere görüşmesini yüz yüze yapabilmenin, her iki tarafa da bir telefon görüşmesi veya diğer iletişim biçimlerinin sağlayamayacağı netliği sağlaması nedeniyle son derece önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Bu içerik GQ Hindistan websitesinde yayınlanmıştır.