Dövme silme işlemi büyük bir sektör haline geldi ve büyümeye de devam ediyor. Ocak ayında People dergisi, Pete Davidson’ın dövmelerinin çoğunu sildirmek için yaklaşık 200.000 dolar harcadığını yazdı. Tüm süreç yaklaşık bir yıl sürdü ve komedyene göre oldukça zorlu geçti. Davidson, Today programında yaptığı açıklamada, “Gerçekten berbattı. O yüzden dövme yaptırmayı düşünen herkesin gerçekten istediğinden emin olması lazım,” dedi.
Ancak süreç uzun sürse ve oldukça acılı olduğu söylense de, insanlar bu işlemi yaptırmaya istekli. 2023 yılında All White Laser tarafından yapılan bir araştırmaya göre Britanyalıların yüzde 25’inin en az bir dövmesi var ve bu kişilerin yüzde 17’si dövmesini sildirmek istiyor. Dövme silme pazarı yılda ortalama yüzde 5.5 oranında büyüme öngörüsüyle hızla yükseliyor.
Peki dövme sildirme işlemi gerçekte nasıl bir şey? Nasıl çalışıyor? Ne gibi yan etkiler yaşanabilir? Dövme sildirmeyi düşünüyorsanız, bilmeniz gereken her şeyi uzmanlardan ve bu süreci bizzat yaşamış kişilerden öğrendik.
Öncelikle, dövmenin nasıl yapıldığını hatırlamakta fayda var. Temel olarak, dövme iğnesi cilde girdiğinde, mürekkep parçacıkları derinin yaklaşık bir milimetre altındaki dermis tabakasına enjekte edilir. Bu tabaka delindiğinde, bağışıklık sistemi otomatik olarak devreye girer ve iyileşme sürecini başlatmak üzere bağışıklık hücreleri gönderir. Zamanla daha küçük parçacıklar çözülüp vücut tarafından atılır, ancak mürekkebin büyük kısmı çok büyük parçacıklardan oluştuğu için kalıcı hale gelir. Neyse ki artık gelişen teknoloji sayesinde dövmeler tamamen silinebiliyor.
NAAMA dövme silme merkezinin stüdyo yöneticisi ve uzmanı Verity Taylor, “Dövme silme işlemi genellikle bir dizi lazer tedavisi ile yapılır,” diyor. “Lazer enerjisi dövme mürekkebine çarptığında, onu daha küçük parçalara ayırır. Bu parçalar lenf sistemi aracılığıyla vücuttan atılır.”
“Bu işlemler geleneksel olarak oldukça ağrılı ve cilt üzerinde sertti. Ancak artık süreç çok daha konforlu. Her seans ortalama 15 ila 30 dakika sürüyor. NAAMA’da ayrıca işlem sırasında soğutma teknolojisi de kullanıyoruz ve çoğu müşteri işlemi sadece hafif rahatsız edici buluyor.”
Dövme sildirmek için birden fazla yöntem mevcut. Kremlerden dermabrazyona, cerrahiden lazere kadar farklı seçenekler kişisel tercihlere göre değişebilir. Ancak 2019 tarihli The PMFA Journal’a göre lazer dövme silme yöntemi açık ara en popüler olanı. Memnuniyet oranı yüzde 90’ın üzerinde.
Sk:n Clinics’te klinik hizmetler sorumlusu olan hemşire Helen Green, “Lazerle silme işlemi şu an en güvenli ve etkili yöntem olarak görülüyor,” diyor. “Biz tıbbi sınıf lazerler kullanıyoruz. Bunlar arasında daha hızlı sonuç veren ve daha az iyileşme süresi gerektiren Pico teknolojisi de yer alıyor.”
Ancak bu tek seferlik bir işlem değil. Dövme silme işlemi sabır ve kararlılık gerektiriyor. Zaten dövme yaptırmış biriyseniz, bu konuda az çok tecrübeniz vardır. Sonuçların hemen ortaya çıkması beklenmemeli; birkaç seans sonra ilerleme gözlemleniyor.
Taylor, “Dövme silme işlemi ortalama 8 ila 12 seans sürer,” diyor. “Modern lazerlerde ciltte daha az travma oluştuğu için iyileşme süresi daha kısa oluyor. Bu da seansların daha sık yapılmasını mümkün kılıyor. Bazı durumlarda iki ila üç haftada bir seans uygulanabiliyor. Geleneksel lazerlerde ise seanslar arasında en az altı haftalık bir bekleme süresi gerekiyor.”
Evet. Bazı renkler daha inatçı olabilir, bu da toplam seans sayısını etkiler. Örneğin tek kelimelik siyah bir dövme çok daha kolay silinirken, büyük ve çok renkli bir kol dövmesi daha uzun sürebilir.
Taylor, “Genel olarak beyaz ve sarı mürekkep silinmesi en zor olan renklerdir,” diyor. “Beyaz mürekkep lazer enerjisini emmek yerine yansıttığı için silinmesi zordur. Ayrıca içerdiği titanyum dioksit tedavi sırasında oksitlenip gri ya da sarıya dönebilir. Sarı mürekkep ise lazer enerjisini çok az emdiği için tedaviye daha az yanıt verir.”
Her estetik işlemde olduğu gibi, dövme sildirmede de bazı yan etkiler görülebilir. Elbette bu etkiler herkeste ortaya çıkmaz, ancak sürece başlamadan önce bilinmesinde fayda var.
Green, “Kızarıklık, şişme, su toplama ve geçici rahatsızlık gibi yan etkiler görülebilir,” diyor. “Nadir de olsa yara izi veya cilt pigmentasyonu değişiklikleri oluşabilir. Bazı renkler silinmesi zor olduğu için geride hafif mürekkep kalıntıları kalabilir. Ancak Sk:n gibi tıbbi yeterliliği olan uzmanlar sıkı güvenlik protokollerini uygulayarak bu riskleri minimuma indirir.”
Haftalarca süren işlemler sonunda dövme silindi, peki artık iş bitti mi? Pek değil. Nasıl dövme yaptırırken cilt bakımı önemliyse, silme işlemi sonrası bakım da aynı derecede önem taşıyor.
Green, “İyi bir bakım en az işlem kadar önemlidir,” diyor. “Uygulama yapılan bölgenin temiz ve kuru tutulması, doğrudan güneş ışığından kaçınılması ve oluşabilecek kabuk veya su toplamalarına dokunulmaması gerekir. Reçeteli merhemler iyileşmeyi destekler. Uzmanınızın bakım yönergelerine uymak, olası komplikasyonları azaltır.”
Peki uzmanlar bir yana, bu işlemi gerçekten yaptırmış kişiler ne diyor? Kaç seans sürdü? Dövme yaptırmaktan daha mı çok acıttı? Ve en önemlisi, sonuçtan memnun kaldılar mı?
Dublinli powerlifter Kai, “Ben lazerle sildirmeyi tercih ettim,” diyor. “Daha spesifik olarak Pico lazer kullanıldı. Lazer mürekkep parçacıklarını kırıyor ve bunlar zamanla vücut tarafından emiliyor.”
Plymouth’lu dansçı Ola, “Ben de lazerle silme yaptırdım. RubyStar Q-switched lazer kullanıldı,” diyor.
Londra’dan sosyal medya yöneticisi Connor, “Parmak dövmelerim çok küçüktü ve altı seanslık bir paket aldım. Tamamen silineceği söylendi ama şu an 12. seanstayım ve hâlâ yolun yarısındayım,” diyor.
Ola, “İlk başta altı veya yedi seansta tamamen silineceğini sanmıştım ama olmadı. Belirgin şekilde soldu ama tamamen kaybolmadı. Dokuz seanstan sonra pes ettim ve üstüne yeni bir dövme yaptırdım,” diyor.
Connor, “Lazerle silme işlemi dövme yaptırmaktan çok daha acı vericiydi. Sanki sıcak bir bıçak derini kesiyor gibi. Üstelik sürekli tekrarlandığı için orijinal dövmeden çok daha fazla can yaktı,” diyor.
Ola, “Acısı dövme yaptırmaktan daha fazlaydı. Elektrik çarpması ya da yanma gibi bir his veriyordu. Kesinlikle keyifli değildi,” diyor.
Kai, “Yeni dövme sonrası iyileşmeye çok benziyordu. Açık bir yara olduğu için tamamen iyileşmesi dört ila altı hafta sürdü. Kızarıklık ve şişlik vardı ama doğru yapıldığında iz kalmadan iyileşme mümkün,” diyor.
Ola, “O bölgede cildim hiçbir zaman tamamen normale dönmedi. İzler ve doku farklılıkları kaldı. Aradan yedi yıl geçti ama o izler, yeni dövmemin altında hâlâ görünüyor. Seanslar arasında iyileşme süreci de zorluydu. Derim kabardı, su topladı,” diyor.
Kai, “Benim için kesinlikle değdi çünkü sildirdiğim dövmelerin artık benim için bir anlamı kalmamıştı. Hayat değişiyor ve bu işlemi karşılayacak durumdaydım, o yüzden şanslıydım,” diyor.
Ola, “Hem evet hem hayır. Evet, çünkü dövmenin solması yeni dövmeyle kapatmayı kolaylaştırdı. Hayır, çünkü hem yara izim kaldı hem de hatırı sayılır bir para harcadım. Seans başı 50 sterlin ödedim. Toplamda 450 sterlin harcadım. Bu yedi yıl önceydi, şu an fiyatlar daha da yüksektir. Ayrıca sildirdiğim dövme sadece siyah mürekkeple yapılmış basit bir tasarımdı,” diyor.
Kai, “Evet, açıkçası tekrar yaptırırım. Zaten şu an başka bir dövmemi sildirme sürecindeyim. Lazerle silme genellikle dövmenin kendisinden daha pahalıya patlayabiliyor, bu da göz önünde bulundurulmalı,” diyor.
Connor, “Bana göre bu işlem paraya değdi. Ancak bu süreç, gelecekte yeniden dövme yaptırma isteğimi büyük ölçüde azalttı,” diyor.
Ola, “Yalnızca kapatmak için başka bir dövme yaptırmayacaksam tekrar sildirmeyi düşünürüm. Ağrılı, müdahaleci, zaman ve para açısından oldukça yorucu bir süreç. Bence yeni bir dövme ile üstünü kapatmak hem daha kolay hem de daha ucuz,” diyor.
BU İÇERİK İLK OLARAK BRITISH GQ WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.